CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Us... Together... ♥♥♥♥

Friday, December 31, 2010

Happy New Year 2011!!!...

Assalamualaikum...

Beberapa jam lagi kita akan melangkah ke tahun yang baru... tahun 2011... apa azam tahun baru ni?... bagi sya azam sya mau sentiasa cantik, cantik & cantik... hahaha... mcm la sya ni cantik btul kan?... teda la... well... itu salah satu nya la... paling utama... tahun 2011 sya mau berjaya dlm apa jua yang sya buat... and make more2 money... hehehe... 

Sedih juga mau tinggalkan tahun 2010 ni... banyak kenangan manis & pahit... semua tu telah mematangkan sya dan menjadikan sya seorang yang sangat kuat, tabah dan penyabar... tapi ada juga peristiwa yang berlaku menjadi kan sya seorang yang pendendam... hmmm... kadang-kadang sesuatu yang berlaku tu, walaupun kita sudah memaafkan tapi parut luka tu masih ada dan akan sentiasa ada... harap2 tahun baru ni sikap pendendam sya tu akan cair dan menjadi seorang yang pemaaf pulak... Insyaallah...

Peristiwa paling manis sya tidak dapat lupa di tahun 2010 ni apabila sya di sahkan mengandung buat kali kedua seterusnya melahirkan seorang putra yang sihat dan cute gilak... hehehe... 

Peristiwa yang buat sya sakit hati pulak bila honey betul2 tidak ingat birthday sya... pecaya kamu, 2 hari lepas birthday sya tu baru dia ingat... arrrggghhh... ada lagi peristiwa yang lebih menyakitkan dari itu... tapi biar la sya simpan untuk diri sya... hehehe...

Alhamdullilah... semua peristiwa sepanjang tahun 2010 ni, samaada manis atau pahit... dapat sya atasi dengan tenang dan menerimanya dengan penuh kesyukuran... sebab apa yang terjadi mesti ada hikmah di sebaliknya kan?...

Ok... sekarang sya mau tidokan anak-anak dulu (ya, sya tau... d malam tahun baru ni, sya hanya di rumah sahaja bersama anak-anak... clubbing bukan dunia sya lagi... hehehe)... kita jumpa lagi di entry yang baru... yang pasti entry untuk tahun yang baru... tahun 2011...

Daaa!!!

HAPPY NEW YEAR 2011 TO MY DEAREST FAMILIES & FRIENDS
FROM
... FIFY... BOY... LITTLE DANISH... BABY DANIAL...

p/s: Owh ya... 1 lagi azam tahun baru ni... I wish dapat pegi honeymoon dgn honey... hehehe... ke mana?... kita semua akan tau juga nnt bila jadi... tunggu ya...

Saturday, December 25, 2010

Ruam & Asthma...

Assalamualaikum...

Kesian sya tengok muka danial penuh dengan ruam... tapi tidak la teruk sangant ruamnya... mulanya sya sapu dengan lotion johnson sja... tapi sampai hari ke-3 ruamnya blum jugak kurang2...

Jadi, lagi sekali sya bawa danial ke Poliklinik Permai jumpa Doktor Selva... Doktor Selva bagi cream menggantikan lotion johnson tu... 

Alhamdullilah... 3 hari selepas tu ruam danial berkurang... hehehe... thanks again Dr. Selva...

Tanggal 14/12 ari tu, danial genap sebulan umurnya... jadi hari tu sya bawa dia ke klinik desa untuk cek up pertama nya... danish pun ikut sama juga untuk cek perkembangan berat dan tinggi nya setakat ini...

Setakat ini berat danish masih maintain... tidak juga overweight tapi tidak juga kurang berat... normal sja... beratnya sekarang (2 tahun 6 bulan) 19 kg dan tingginya 96.6 cm...

Berat Danial pun bertambah juga... 4.7 kg dari 3.6 kg semasa lahir hari tu... kalau tengok dia sekarang montel gilak, bulat badannya... hehehe... mcm butet (ulat rumbia)...

Selepas timbang berat, danial kena bagi suntikan Hep B... nangis dia sekejap tapi nasib tidak sampai demam... next appointment (2 bulan) nnt pun dia akan kena suntik lagi... kesian...

Owh ya... sehari sebelum kami ke klinik desa hari tu... danish, sya bawa ke klinik lagi sebab kena serangan ashtma untuk kali ke dua... ini gara2 telampau main bedak... mulai dari hari tu fobia sudah dia tengok bedak... takut sakit lagi dada kunuk... hehehe... sekali doktor kasi ubat sampai 6 botol... sdh la budak sorang ni ssh btul mo di kasi makan ubat... tapi alhamdullillah, habis juga ubat tu dia makan walaupun mengambil masa dekat 30 minit untuk makan 6 botol ubat tu... hehehe...

Ok la... setakat tu jak la utk hari ni... danial sudah bangun jadi kena stop dulu la k...

Daa!!!

p/s: Danish sayang btul dengan adiknya ni tapi cara dia tunjuk geram nya tu ganas sikit... selalu c baby nangis bila abgnya ni cubit2 dia... baru bila mencubit tu bukan alang2... sampai kan sekarang ni bila danial dengar jak suara danish dekat dengan dia, pandai buat muka bebek dia... takut... hehehe...

Happy 32nd Birthday Honey!!!...

Assalammualaikum...

Sehari selepas anniversary kami, honey pulak birthday (10/12/2010)... yang ini sya tidak boleh pura2 lupa... tepat jam 12 malam 10/12 sya trus sms honey... 

Sengaja sya wish jam 12 malam sebab sya mau jadi org yg pertama wish dia... setiap tahun sya akan buat begitu... 

Tahun ni seperti anniversary juga, kami tidak buat apa2 sambutan... Insyaallah... bila sudah habis kursus honey nnt kita pegi dinner 2 in 1 di grand dorsett k... hehehe... present anniversary & birthday untuk honey pun selepas habis kursus k...

Happy Birthday Honeydaddy... May Allah Bless U... 
Love & Kisses from
Fify, Little Danish & Baby Danial

Daaa!!!!

p/s: Blum tau lagi apa present yang mau bg honey ni... hehehehe!!!...

Happy 5th Year Anniversary Honey!!!...

Assalamualaikum...

Waa... lama sdh sya tidak update blog... busy dgn anak2... bila baby tido sya pun ikut tido jugak... bila di bangun sya pun ikut bangun... hehehe... badan pun sdh slim, blh sdh pakai jeans...

Tup tap tup tap... tidak sedar2 tanggal 09/12 hari tu adalah ulang tahun perkahwinan sya & honey yang ke 5 tahun... waaa!!!... 5 tahun sudah rupanya... mcm baru 2 tahun jak...

Tahun ni kami tidak buat apa2 sambutan sebab honey jauh d KL... sekadar wish2 sja la... tapi itu pun sudah cukup buat sya happy & terharu sebab honey ingat juga tarikh tu... mulanya sya pura2 tidak ingat, tapi awal pagi honey call & wish... hehehe... sory honey, bukan sya lupa tapi pura2 lupa...

Sepanjang 5 tahun perkahwinan banyak dugaan yang kami kena tempuhi... tapi... syukur alhamdullilah kami dapat atasinya dengan baik... di tambah lagi dgn kehadiran 2 malaikat kecil kami, danish & danial tambah menguatkan lagi ikatan perkahwinan kami...

Thanks for being a good hubby & daddy for us...

Daa!!!

p/s: Happy 5th Year Anniversary to my cuzzy dimple & hubby... (Sama tarikh, sama tahun - 09/12/2005)... hehehe... 

Friday, November 26, 2010

Jaundice...

Assalamualaikum...

Sehari selepas sya & danial kluar hospital, kaka nurse d klinik desa kawasan perumahan sya datang melawat... pertama sekali yg si kaka nurse tu perasan, badan danial ada kuning sedikit atau bahasa perubatannya 'Jaundise'....

Adoiii!!!... sya tau sudah ni, mesti kena melawat hospital hari-hari ni untuk cek darah danial... jadi bermula dari 16/11/2010 menjadi rutin sya membawa danial ke hospital cek darah... kesian dia kena ambil darah hari-hari... nasib sikit sja darah yang di ambil, kalau banyak mau mengamuk daddynya di hospital tu...

Hari pertama kuning danial 182 umoI/L... hari kedua naik ke 191 umoI/L... hari ketiga pula naik lagi 206 umoI/L... sampai hari ketiga pun tahap kuning danial blum juga turun-turun... nurse di hospital cuma nasihatkan sya bagi danial penyusuan sebanyak yang mungkin... tapi masih juga tidak berkesan... sya tidak mau sampai mencecah 290 umoI/L... nda sanggup sya danial ditahan di wad... di cucuk sana di cucuk sini... lepas tu kena jemur di bawah lampu kalimantang lagi... tidakkk!!!

Selepas buat pemeriksaan darah pada hari ketiga tu, sya dan honey bawa danial ke poliklinik permai... sebab kaka nurse d klinik desa kawasan perumahan sya tu cakap di klinik ni sja ada ubat untuk jaundise ni... malam tu juga kami bagi danial makan syrup tu (rasanya macam teh bunga, warnanya macam air tebu)...

Alhamdullillah... keesokkan harinya (hari keempat) tahap kuning danial turun ke 200 umoI/L... hari kelima turun lagi ke 189 umoI/L... dan last sekali hari keenam tahap kuningnya turun ke 128 umoI/L... selepas ni sya tidak perlu lagi bawa danial untuk cek darah, sya cuma kena pastikan kuning danial tidak berbalik lagi...

Lega rasa... selepas ni boleh la sya & danial diam-diam berpantang di rumah... tidak perlu jalan-jalan keluar rumah lagi at least sampai 40 hari...

So sekarang sya kena sambung balik tido sya untuk bekalan malam ni... sebab bila malam sja danial akan berjaga sampai pagi, siang pula tido... sya and honey kena bergilir-gilir berjaga malam... hehehe... tambah slim la sya kalau gini...

Daaaa!!!

p/s: Thanks to Dr. Selva Kumar...

Sunday, November 21, 2010

Muhammad Fezridanial Putra Bin Mohd. Nazri...

Assalamualaikum...

Alhamdullilah... akhirnya setelah menanti selama 40 minggu sya selamat melahirkan baby boy pada 14hb November 2010 @ 08.04 am...

Susahati juga sya bila kandungan sya overdue... takut ada apa-apa dengan baby di dalam tummy... mana lagi perut makin hari makin berat... badan pun sakit-sakit sudah... bayangkan hampir 41 minggu sya mengandung, orang lain paling lama pun 38 minggu... macam-macam sudah dalam fikiran masa tu... nda rela sya di kasi beranak secara paksa atau di operate... nda mau!!! 

6 hari sebelum melahirkan tu, ada sudah tanda-tanda awal untuk melahirkan... tapi tidak sampai 3 jam sya di hospital sya disuruh balik ke rumah oleh doktor... doktor cakap tunggu perut sya betul-betul sakit dulu baru ke hospital... huh? buat penat jak... hehehe...

Finally... hari yang ke 8 overdue, sya sudah rasa sakit lain macam... kali ni doktor tidak suruh sya balik lagi sebab sudah sah-sah memang sya mau melahirkan sudah... syukur sangat-sangat, saya melahirkan anak kedua ni secara normal juga... 

Kalau sebut pasal pengalaman... sya rasa beranak kali kedua ni yang macam beranak kali pertama... Tuhan sja yang tau sakitnya macamana... tapi macamana sakit pun sya bersyukur sangat-sangat sebab semua nya berjalan dengan lancar dan selamat...

Sekarang sya dalam tempoh berpantang... jadi paham-paham sja la kalau blog sya tidak selalu ber'update'... hehehe...

Daaa!!!...


Boy & Fify 2nd generation
Muhammad Fezridanial Putra Bin Mohd. Nazri
14/11/2010 @ 08.04 am
(3.6 kg)

Thursday, October 28, 2010

38 weeks...

Assalamualaikum...

Hari ni sya pegi klinik lagi utk cek up biasa... sdh 38 minggu usia kandungan... setakat ini blum ada tanda-tanda mau bersalin... cuma kadang-kadang tu cepat sangat terasa penat... kaki pun teda bengkak...

Hasil cek up tadi semuanya ok... cuma tekanan darah tu naik plak... aduii... problem-problem... jangan la sampai beranak darah ni tinggi... payah tu...

Terus teringat masa mengandungkan danish dulu... sehari sebelum beranak tu darah mendadak naik, sampai nurse balik-balik cek, tapi tanda-tanda bersalin blum ada lagi... sepatutnya sya disuruh utk buat cek up lagi esoknya tapi tidak sempat sbb malam nya tu sya sdh cek in masuk hospital utk beranakkan danish... hehehe...

Harap semuanya ok sehingga sya melahirkan... ok, sya mau rehat dulu... kepala sudah pusing-pusing pening nih...

Daaa!!!...

p/s: aduii!!!... rindunya mau bbisnes balik ni... mau 2 minggu sdh berehat dari bisnes... huhuhh... 

Tuesday, October 26, 2010

If you love somebody, set them free... If they return, they were always yours... if they don't they never were...

Assalamualaikum...

Hari ni sya ada sedikit depressed... rasa macam mau mengamuk sja... tapi sya cuba tahan-tahan dulu...

Bosan sudah sya tengok post-post / status di facebook yang macam mau cari gaduh sja... be gentle la ba... cakap betul-betul tidak payah sindir-sindir atau post lagu yang kunun mau kastau ko tu menderita...

Orang lain pun ada juga kehidupan masing-masing... ada juga masalah masing-masing... tapi org boleh handle benda tu macam org matang... selagi masih hidup tu nikmati la ba hidup ko puas-puas... setakat masalah di tinggalkan kekasih pun mau merintih-rintih macam bekas kekasih ko tu bawa sebelah kaki ko lari sja, trus nda dapat bejalan teruskan hidup... kalau ko anggap begitu baik ko bunuh diri trus jak daripada buang masa hidup dalam rintihan... kalau sudah ditingglkan tu terima saja la ba itu takdir ko...

Kalau ikut kata hati memang tidak boleh teruskan hidup tapi kalau masalah tu di biarkan pergi, insyaallah hidup akan lebih tenang... anggap sja ada rahmat di sebalik apa yang berlaku tu.. tapi kalau masih merasakan yang itu semua ko yang punya, teruskan la berebut sampai hati tu puas...

Astagaaaa!!!... naa kan melalut sudah sya nih... tapi betul, bikin geram ba... eeee!!!...

Ini cuma luahan sya sja jangan ambil pusing... sebenarnya sasak sudah sya menengok post / status gini d fb... mau main game pun teda mood ba sdh...

Itu saja la yang sya mau kasi post di sini hari ni... maaf kalau ada yang terasa, ini cuma pendapat sya sja... atau mungkin juga pembawaan budak yang anytime akan lahir... hehehe...

Harap semua masalah... tidak kira la besar atau kecil... hadapi dengan senyuman dan tenang... tiada masalah yang tidak dapat diselesaikan... berfikiran matang adalah kunci bagi setiap masalah... daaaa!!!

p/s: sabar jak la... kalau dia memang ko yang punya... ko akan dapat juga dia satu hari nanti...

Impossible...

Assalamualaikum...

Lagu ni bila sya dengar terus jadi bersemangat nih... nda tau la kenapa... rusak sdh c fify nih... hahaha...

I remember years ago...
Someone told me I should take caution...
When It come to love
I did... I did...

And you were strong and I was not...
My illusion... my mistake...
I was careless, I forgot...
I did...

And now when all is done...
There is nothing to say...
You have gone and so effortlessly...
You have won...
You can go ahead tell them...

Tell them all I know now...
Shout it from the roof top...
Write it on the sky love...
All we had is gone now...
Tell them I was happy...
And my heart is broken...
All my scars are open...
Tell them what I hoped would be...
Impossible... impossible... impossible... impossible...

Falling out of love is hard...
Falling for betrayal is worst...
Broken trust and broken hearts...
I know... I know...
Thinking all you need is there...
Building faith on love is worst...
Empty promises will wear...
I know... I know...

And know when all is gone...
There is nothing to say...
And if you're done with embarrassing me...
On your own you can go ahead tell them...

Tell them all I know now...
Shout it from the roof top...
Write it on the sky love...
All we had is gone now...
Tell them I was happy...
And my heart is broken...
All my scars are open...
Tell them what I hoped would be...
Impossible... impossible... impossible... impossible...

I remember years ago...
Someone told me I should take caution...
When It come to love
I did... I did...

Tell them all I know now...
Shout it from the roof top...
Write it on the sky love...
All we had is gone now...
Tell them I was happy...
And my heart is broken...
All my scars are open...
Tell them what I hoped would be...
Impossible... impossible... impossible... impossible...


I remember years ago...
Someone told me I should take caution...
When It come to love
I did...

Jangan bimbang... emosi sya masih lagi stabil... lagu ni teda kena mengena dengan kisah sya k... cuma minat dengar jak... hehehe...

Daaa!!!...

p/s: cantik rambut c shontelle nih... bikin gerigitan owh!!!...

Saturday, October 23, 2010

Baby cradle... owh... baby cradle...

Assalamualaikum...

Sdh mau masuk minggu ke 38 (esok) kandungan sya... sya masih lagi kuat utk jalan-jalan & driving-driving... hehehe... cuma cepat penat itu sja la...

Kemarin sya jalan-jalan ke parkson menghilangkan bosan di rumah... jalan dengan my mum, my bro & of coz la my little danish... ingat mau jalan-jalan sja tapi mata dan hati ni tidak dapat tahan, terbeli juga baju-baju untuk baby... kali ni banyak pulak baju untuk new born... jadi sebelum habis dibedal org, bagus sya beli... hehehe...

Tengah siok-siok shopping baju baby, sya ternampak sesuatu yang bagi sya cute sangat... aduiii!!!... benda ni la yang sya cari-cari selama ni... baby cradle... atau ada juga org panggil baby bassinet... cute gilak-gilak tu cradle... sya mau bawa pegi kaunter sudah sekali bila tengok harga... masyaallah!!!... mahal gilak-gilak... 

Dengan rasa hampa sya simpan la balik cradle tu (tapi simpan di pisuk-pisuk, mana tau nda tahan iman esok-esok sya pegi beli... hehehe)... trus sya call honey dengan suara minta kesian... honey dengan selamba jak menjawab 'ok honey, tunggu sya balik nnt sya belikan k?' (Hmmm... ' I luv d way u lie honey'... hahaha) sya iya kan sja la... tapi dalam hati sya desperately mau sangat tu cradle dan sya tau sya akan dapat juga tu nnt... hehehe...

Sebijik mcm ni la cradle yang sya mau tu (bakul yg di atas tu jak ok)... 
Ok sekian dulu la luahan sya awal-awal pagi ni... sya mau gi mandi sebab my bro mau belanja breakfast d McD... hehehe...

Daa!!!...


p/s: bila sya sudah beli tu cradle nanti sya upload gambarnya k...

Wednesday, October 20, 2010

Cemburu kebahagian orang lain...

Assalammualaikum...

Apa tandanya jika kita cemburu melihat kebahagian orang lain? Adakah itu membayangkan bahawa jiwa kita sakit kerana membiarkan perasaan itu berlegar di dalam diri? Ya... benar. Jiwa kita sedang sakit jika kita cemburu akan kebahagiaan orang lain dan ini disebut hasad... cemburu yang melampaui batas!

Perasaan ini jika tidak dibendung boleh membawa kepada kerosakan sebagaimana api yang membakar kayu yang kering. Kenapa biarkan hati dibelenggu begini sedangkan anda sendiri boleh mencari kebahagian itu. Jadikan kebahagian orang lain yang berpasangan sebagai inspirasi agar kita juga mampu menikmati kenikmatan yang sama.

Firman Allah bermaksud:

"Dijadikan indah pada (pandangan) manusia kecintaan kepada apa-apa yang diingini iaitu wanita-wanita, anak-anak, harta yang banyak daripada jenis emas, perak, kuda pilihan, binatang-binatang ternak dan sawah ladang. Itulah kesenangan hidup di dunia dan di sisi Allah lah tempat kembali yang baik (syurga)".
Surah Ali-Imran : 14.

Credit to Majalah Nur...

Saturday, October 16, 2010

Cross-Stitch...

Assalamualaikum...

Hari ni sya masih merehatkan diri di rumah... teda apa mau di buat... baring-baring pun bikin sakit badan jak... jadi daripada buang masa baring-baring atau main game fb, sya pun pegi la merajinkan diri mengemas bilik...

Ya la.. sedang tunggu hari mau melahirkan kan? tapi katil baby masih lagi blum pasang-pasang... sya pakai katil baby danish dulu jak sebab katil tu masih lagi 100% baru (dulu danish tidak suka tido dalam tu katil sbb dia lebih suka tdo di kepit oleh mummy & daddy nya... hehehe... kacau daun jak kan?)...

Sedang kemas-kemas tu, sya terjumpa sesuatu yang lama sudah sya tinggalkan... ya, cross-stitch sya... dulu buat cross-stitch ni memang hobi sya... memandangkan dulu honey selalu belayar dan danish pun blum ada lagi, jadi ini la keja sya siang dan malam... sampai ke ofis pun sya bawa... waktu lunch sya buat tapi pandai juga sya buat time bos tidak masuk ofis.... hehehe... bikin addict owh ni benda...

Sya mula minat buat ni, bila tengok seorang dari kawan ofis sya selalu buat ni... sya jadi jeles (sbb semua cross-stitch yang dia buat cantik-cantik nih), jadi belajar la dengan dia (hehehe... thanks Hjh)... mula dari situ sya sudah ketagih mau buat ni benda...

Tapi bila sudah preggykan Danish... sya mula sudah slow down... lepas tu langsung tidak ingat lagi dengan ni hobi (bukan hangat-hangat tahi ayam ah... cuma tidak ingat sja)...

Terasa macam mau buat lagi time-time tunggu hari ni... tapi orang tua-tua cakap time preggy jangan main dengan benda sulam-sulam, kait-kait nih... jadi terpaksa lupakan dulu la hajat mau men'cross-stitch' ni... huhuhu... lepas beranak nanti kalau ada kesempatan sya akan mulakan balik...

Cross-stitch pertama sya... khas sya buat untuk honey... sdh beberapa tahun siap tapi sya tidak pandai ingat mo kasi frame... mula-mula honey tengok dia ingat sya suruh org yang buat... hehehe...

Bekas untuk sya menyimpan alat-alat cross-stitch... msh banyak lagi benang-benang  sya tu...
Design yang belum lagi terbuat-buat oleh sya... yg waterfall tu honey yang belikan... dia cabar sya buat design yg amat susah ni... honey tunggu ah, siap juga tu oleh sya...
Ok... sya sudah penat... sya mo rehat-rehat dulu... daaa!!!...

p/s: lepas ni sya akan cerita lagi pasal hobi-hobi sya yang lain ah... yg pasti hobi-hobi tu memang lama sudah sya tidak buat... hehehe...

Friday, October 15, 2010

Lagu baru...

Assalamualaikum...

Ok... hari ni sya sangat rajin menukar lagu baru untuk my blog ni... awal-awal pagi bangun trus buka lappy dengan niat untuk menukar lagu... hahaha...

Jangan ingat yg bukan-bukan ah... ketiga-tiga lagu yg sya download (download ka istilah nya yg btul?), teda kena mengena dengan sya... sya download sebab sya sukak...

First song tu... Love the way you lie... itu fav song my honey... semalam dia dengar lagu (sedang 'play' d hp sya) tu masa bergayut dengan sya, jadi datang la penyakit jelesnya sbb hp dia tidak dpt upload tu lagu dari lappynya sbb usb hp dia ttinggal di labuan... kasian owh... sempat lagi sya menyeluru mau bluetooth tu lagu kasi dia...  hehehe... dia suka ni lagu sbb dia minat dgn eminem, bukan pasal sya slalu tipu dia ah (nda penah tipu honey... sumpahhh!!!)...

Second song tu... Khatimah cinta... itu sya suka dengar sebab setiap petang sya tengok drama 'chinta' d tv3 tu... lagu ni soundtrack drama tu... jadi minat plak dengar lagu tu... hehehe... pun teda kena mengena dengan kisah sya ah...

Third song tu... Dia milikku... itu pun sya suka pasal selalu tengok sinetron 'cinta kirana'... ini pun teda kena mengena dengan kisah sya ah... hahaha...

Oh ya... my little Danish pun suka dengar lagu eminem tu... kalau dia sdh dengar mesti menari-nari dia tu...

Ok... tu jak info mengenai lagu pilihan sya kali ni... bukan apa juga, ni pasal boring teda buat apa-apa ba ni... sebab my honey suruh sya stop business dulu sampai sya beranak.. so kerana teda aktiviti bisnes tu la banyak betul masa cari-cari lagu nih...

Daa!!!...

p/s: ni satu lagi aktiviti kebosanan sya... sebelum taip entry blog ni, sya belek-belek rambut sya depan cermin... panjang cecah pinggang sudah owh... hmmm... kalau sya potong layer panjang then kasi curl sikit-sikit mcm kirana dalam 'cinta kirana' tu ok ka tu ah?... hmmm...  

Thursday, October 14, 2010

Secebis Ingatan Buat Adam | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Adam...
Maafkan aku jika coretan ini memanaskan hatimu.


Wahai Adamku... 
Aku asalnya dari tulang rusukmu yang bengkok. Jadi, tidak hairanlah jika perjalanan hidupku sentiasa inginkan bimbingan darimu tatkala aku sentiasa mahu terpesong dari landasan... kerana aku buruan syaitan.


Adam... 
Maha suci Allah yang mentakdirkan kaumku lebih ramai bilangannnya dari kaummu di akhir zaman, itulah sebenarnya ketelitian Allah dalam urusan-Nya. Jika bilangan kaummu mengatasi kaumku nescaya merahlah dunia kerana darah manusia, kacau bilaulah suasana kerana Adam sama Adam bermusuhan kerana Hawa. Buktinya cukup nyata dari peristiwa Habil dan Qabil sehinggalah pada zaman cucu-cicitnya. Pun jika begitu maka tidak selaraslah undang-undang Allah yang mengharuskan Adam beristeri lebih dari satu tapi tidak lebih dari empat pada satu waktu.


Adam... 
Bukan kerana ramainya isterimu yang membimbangkan aku. Bukan kerana sedikitnya bilanganmu yang merunsingkan aku. Tetapi... aku risau, gundah gulana menyaksikan tingkahmu. Aku sejak dulu lagi sudah tahu bahawa aku mesti tunduk ketika menjadi isterimu. Namun... terasa berat pula untukku menyatakan isi perkara.


Adam... 
Aku tahu bahawa dalam Al-Quran ada ayat yang menyatakan kaum lelaki adalah menguasai terhadap kaum wanita. Kau diberi amanah untuk mendidik aku. Kau diberi tanggungjawab untuk menjaga aku, memerhati dan mengawasi aku agar sentiasa di dalam redha Tuhanku dan Tuhanmu.


Tapi Adam, nyata dan rata-rata apa yang sudah terjadi pada kaumku kini. Kami dibiarkan terumbang-ambing tanpa haluan, malahan engkau juga mengambil kesempatan atas kelemahanku. Dimana perginya keadilanmu?


Asalnya Allah menghendaki aku tinggal tetap di rumah. Aku akur asalkan aku keluar dari rumah, seluruh tubuhku mesti ditutup dari hujung kaki sampai hujung rambut... tetapi realitinya kini, Hawa telah lebih dari sepatutnya.


Adam... 
Mengapa kau biarkan aku begini?
Apakah kau sekarang tidak lagi seperti dulu?
Apakah sudah hilang kasih sucimu terhadapku?
Adakah akhlak kaum Adam boleh dijadikan contoh terhadap kaum Hawa?


Adam... 
Kau sebenarnya Imam dan aku adalah makmummu. Aku adalah pengikutmu kerana kau adalah ketuaku.


Jika kau benar, maka benarlah aku. Jika kau lalai, lalailah aku.
Kau punya kelebihan akal manakala aku kelebihan nafsu. Akalmu sembilan, nafsumu satu. Aku? Akalku satu, nafsuku sembilan.


Oleh itu Adam...pimpinlah, bimbinglah aku kerana aku sering lupa, lalai dan alpa sehingga aku tergelincir ditolak sorong oleh nafsu dan kuncu-kuncunya.


Bimbinglah daku untuk menyelami kalimah Allah. Perdengarkanlah daku kalimah syahdu dari Tuhanmu agar menerangi hidupku. Tiuplah ruh jihad ke dalam dadaku agar aku menjadi mujahidah kekasih Allah.


Adam... 
Andainya kau masih lalai dan alpa dengan karenahmu sendiri, masih segan mengikut langkah para sahabat, masih gentar mencegar munkar, maka kita tunggu dan lihatlah, dunia ini akan hancur bila kaumku yang akan memerintah. Malulah engkau Adam, malulah engkau pada dirimu sendiri dan pada Tuhanmu yang Agung.


Maafkan aku sekali lagi Adam...
Andainya warkah yang ku layangkan ini menimbulkan amarah di dadamu. Jauh sekali niatku untuk membuat kau keliru apatah lagi menjadi buntu.


Waspadalah Adam... 
Andai auratku terdedah...andai suaraku mengatasimu... andai langkah seiringmu...andai maruahku dirobek maka engkaulah yang bakal membawaku kepada kebenaran.


Usah dipersalahkan Hawa lantaran tewas mengemudi bahtera andai si Adam masih lena diulit mimpi...
Tetapi percayalah!!! Bukan emas yang kucari...bukan berlian yang kupinta... tetapi...hanyalah hati yang tulus ikhlas darimu...


Adam... 
Dengarlah...keluhan hatiku buat dirimu...


Ikhlas dari Hawa abad ini...

Wednesday, October 13, 2010

I'm ready!!!...

Assalammualaikum...

Hari ini sya ada appointment ke klinik lagi... agak akhir sya pegi sebab akhir-akhir ni badan sya ni rasa macam nda larat jak mau bejalan... jam 11 pagi baru sya bertolak dari rumah...

Sampai klinik, kaka nurse tu senyum-senyum tengok sya... pertanyaan pertamanya 'eh! blum lagi fify?'... hehehe... ingatnya sya beranak sdh kali...

Alhamdullillah, keputusan pemeriksaan tadi semuanya baik... tekanan darah, ok... berat, ok, maintain jak (61 kg).. degupan jantung baby, ok... tinggi rahim, ok... kandungan gula dlm darah pun ok juga (walaupun hampir 2 minggu sya tidak makan vitamin... hehehe)... baby pun aktif betul bergerak...

Itu yg ok... yang tidak ok nya... kaki sya sdh bengkak... semuanya pun bengkak sdh... itu belum lagi tulang belakang sya yg sentiasa sakit sekarang... tidak kira la time berjalan ka, berdiri ka, baring ka, sakit btul tulang di belakang nih, effect dari perut yg semakin membesar... bila berjalan sya sdh dapat rasa kepala baby tu (stail jalan pun tidak seksi sdh... hehehe)... kaka nurse tadi tu cakap, sya rasa gitu sebab anytime baby tu akan keluar... kepala baby pun sudah betul-betul di bawah... aduii!! panik sekejap sya... hehehe...

Tapi sya puji la tu kaka nurse... dia bagi sya motivasi supaya tidak takut... sentiasa berfikiran positif... Insyaallah semuanya selamat nanti... minggu depan ada lagi appointment utk jumpa kaka nurse tu (kalau belum beranak lagi la)... 

Jadi mulai hari ni sya kena membataskan pergerakan sya... di larang drive sorang-sorang... dapatkan rehat yang cukup... jangan telampau banyak berfikir... dan yang penting sentiasa bersedia... honey pun sdh naik bosan nasihatkan sya... hehehe... sory honey... iya, mulai hari ni sya akan jaga diri sya dan juga baby dalam tummy ni k...

Sekarang sya mau rehat dulu... lepas rehat nanti baru la cek order-order shawl tu... hehehe... (ala, setakat duduk depan lappy tidak juga memudaratkan kan?)...

Daaa!!!...

* p/s: Time check-up tadi busy sangat melayan sms org order shawl... kaka nurse tersenyum geleng kepala sja tengok... hehehe...
** p/s: Oh ya... kalau lama blog sya ni tdk ber'update'... faham-faham sja la ya... doakan semuanya selamat ya... 

Sunday, October 10, 2010

Packing for baby...

Assalamualaikum...

Hari ni sya agak busy dengan parcel-parcel shawl untuk dipos esok... sedang sibuk-sibuk tu terasa sesak nafas... sakit pula dada ni... jadi sya rehat la sekejap hilangkan penat tu...

Time tengah rehat tu, baby dalam tummy sangat aktif menendang mummy... bila abg danish nya pegang tummy mummy pun ditendangnya juga, sampai abg danish hilang sabar, perut mummy dia pukul sebab mau membalas tendangan baby di dalam... hehehe...

Bila malar ditendang, baru sya ingat homework yang kaka nurse bagi sya ari tu... mengira tendangan baby dalam sehari... astaga... boleh-boleh sya lupa buat... hehehe... nda apa, sebelum appointment 13hb ni sya buat la tu... sory kak nurse, menipu plak sya nih!!...

Berbalik pada tajuk... sdh lama sya mau packing baju-baju baby ni, tapi selalu tidak ingat... hari ni sya curi masa sikit untuk packing baju baby dan juga baju sya sendiri untuk persediaan bila cek in d hospital nanti... hehehe... kaka nurse pun balik-balik sudah tanya sya bila sya pegi klinik... 'fify, sdh standby baju baby untuk di bawa ke hospital?'... dengan selamba si fify ni pun menjawab 'awal sdh sya standby kak' (tipu lagi... ya sya tau, banyak sdh dosa sya sama kaka nurse nih... hahaha)...

Minggu lalu baru sya jalan untuk cari baju baby (new born)... tapi yang mengejutkan sya, baju untuk new born baby langsung teda nih... even di parkson pun teda... 4 kedai sya pegi, baju yg paling kecil pun untuk baby 3 bulan ke atas... susah betul mau cari baju baby di Labuan nih... kalau tau time raya di kk ari tu sya borong berabis di sana...

Masuk ke kedai yang ke 5 baru sya jumpa baju baby yg untuk new born, tapi itu pun tinggal 2 pasang saja... aduuiii!!!... beli la sja, daripada teda baju langsung untuk di bawa ke hospital nanti kan... balik saja dari baby shopping trus sya call honey di KL, minta belikan baju baby di sana, sebelum hujung bulan ni minta pos ke Labuan... my lil sister di KL tu pun jadi mangsa sya juga... hehehe...

Sebahagian barang-barang baby untuk di packing... 
Semua sudah ready di dalam bag... tinggal angkat jak nanti bila sudah sampai masa... (cute kan tu bag?... pilihan my honey)
Ok.. sekarang sya mo sambung balik kerja-kerja parcel shawl sya... owh ya... hari ni kandungan sya sudah 36 minggu... means 9 bulan la sdh tu kan?... hehehe... maybe esok adalah hari last sya drive sendiri menghantar parcel-parcel ni ke pejabat pos... lepas ni my sis la yang akan gantikan sya berbisnes... honey pun hari-hari sudah membebel suruh berehat jak di rumah...

Daaa!!!

Hebatnya Seorang Ibu | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Assalamualaikum...

Sedang asyik ber'fb'... sya terbaca artikel ni di wall fb sya... sya share artikel ni untuk kita baca bersama ya...

'Ibu' adalah nama yang tidak dapat dipisahkan dalam kotak memori setiap insan. Pertarungan nyawa dan ketabahan menahan kesakitan mengandung, melahir dan membesarkan anak-anak bukanlah perkara asing dalam catatan diari hidup seorang ibu. Itulah tugas yang tercatat sebagai seorang ibu yang benar-benar berfungsi dalam mendidik anak-anak.

Air mata, kelembutan, kasih sayang dan teman di masa susah atau senang adalah sebuah nukilan khas yang boleh saya dedikasikan buat ibu saya. Malah hemat saya juga tersemat utuh menyatakan semua ibu di dunia ini punya rasa yang sama. Naluri keibuan ini adalah sunnatullah yang tercipta bermula daripada Hawa AS. Jadi semestinya semua ibu, bakal ibu malah semua wanita mempunyai sifat-sifat yang saya nyatakan. Semestinya benar, bukankah begitu?

Dulu, Kisah sebuah memori


Masih tersemat utuh dalam ingatan saya betapa ibu saya cukup mudah mengalirkan air mata. Semasa saya atau adik saya dirotan ayah, ibulah selalunya akan membela dengan aliran air mata. Semasa kakak saya yang sulung melangkahkan kaki meninggalkan rumah mengikut suami selepas majlis akad dilangsungkan, ibu saya menghantar pemergiannya dengan linangan air mata. Masa itu saya cukup pelik kenapa ibu saya menangis sedangkan kakak saya pergi secara terhormat mengikut suami. Masa itu saya buntu tidak berjawapan.

Suri rumah sepenuh masa menjadikan anak-anak amat rapat dengan ibu. Masih terbayang di minda saya hingga kini betapa kalutnya ibu saya setiap pagi menyediakan sarapan sebelum saya dan adik-adik ke sekolah. Sememangnya saya antara anak yang cukup susah untuk makan pagi sekalipun dengan hanya minum teh dan apa yang pasti ibu saya akan membawa minuman hingga ke pintu luar dan akan pastikan saya mengambil sarapan walaupun dengan hanya seteguk air.

Masih terngiang kata-kata ibu bila saya mula berdegil tidak mahu bersarapan, "Minum lah sikit baru cergas dalam kelas" atau kadang-kadang ibu juga mengugut jika saya tetap berdegail, "Tak baik tu, minum sikit nanti tak berkat belajar". Mungkin kerana takut dengan ugutan, saya selalunya akan memaksa diri minum juga walau seteguk.

Tabiat saya yang jarang bersarapan melekat hingga kini kerana tiada siapa lagi yang boleh memaksa saya bersarapan. Tapi yang agak melucukan apabila ibu saya selalu berpesan dicorong-corong telefon setiap kali saya saya menelefon rumah atau melalui SMS dengan 3 perkara; kerapkan mandi, ambil sarapan dan banyakkan minum air. Tapi biasalah saya memang degil...
Kisah ibu saya yang murah air mata terhadap anak-anak saya panjangkan dengan kisah kakak sulung saya. Ketika abang ipar saya menyambung pengajian di UKM sejurus sahaja lahir anak sulung menjadikan hidup mereka sekeluarga agak susah. Hidup di Kuala Lumpur menjadikan kesempitan mereka kian parah. Berbekalkan gaji sebagai kerani sekolah kakak saya yang tidak sampai ke angka 1000 dan separuh gaji suami lantaran bercuti menyambung pengajian sepenuh masa sebagai guru menjadikan hidup mereka kian terhimpit.
Hidup menyewa di rumah setinggan yang rata-rata didiami warga Indonesia menjadikan hati saya pilu dan kadang-kadang mata saya juga berkaca. Pernah saya berseloroh pada kakak saya untuk membawa pulang Along (anak sulung kakak saya) ke kampung bila lahirnya anak yang kedua. Reaksi yang saya terima hanyalah linangan air mata tanpa kata. Kakak saya menangis bila ada sahaja cadangan mahu memisahkan dia daripada anak-anak. Tekadnya biarlah susah macam mana sekalipun asalkan anak-anak tetap bersama.
Niat saya semasa memberikakan cadangan untuk membawa pulang anak sulung kakak saya ke kampung dan dipelihara ibu saya lahir daripada rasa kesian yang amat sangat dengan kesempitan yang dialami. Mudah-mudahan kesusahan tersebut dapat dikurangkan.
Pernah suatu ketika semasa melahirkan anak kedua, semasa dalam pantang 40 hari kakak saya ke klinik dengan menaiki bas bersama 2 anak. Anak sulung berumur setahun setengah dipimpin dan anak ke dua yang baru berumur sebulan didukung dengan menaiki bas untuk ke klinik dalam kesesakan kota. Hati mana yang tidak sedih bila mendengar khabar susah kakak sebegitu. Tidak mampu saya bayangkan betapa susahnya hidup mereka anak-beranak.
Namun semuanya diceritakan selepas abang ipar saya tamat pengajian dan sekarang sudahpun menjadi pensyarah di Universiti Malaya dan sedang menyiapkan tesis PhD dalam bidang Psikologi Dan Pendidikan Khas Kanak-Kanak Istimewa. Sesungguhnya perlu saya iyakan, disebalik kehebatan seorang lelaki rupanya ada jasa insan tabah yang bernama isteri.
Kini, Kisah Sebuah Realiti
Pandangan saya bahawa ibu saya hanya mampu menangis bila berpisah dengan anak-anak rupanya meleset. Dalam Majlis Konvokesyen apabila saya naik ke pentas untuk berucap mewakili pelajar ibu saya langsung tidak menangis. Semasa di lapangan terbang ketika menghantar saya ke Mesir, ibu saya juga tidak menangis. Masih saya ingat senyuman dan pelukkan terakhir tersebut langsung tidak menunjukkan reaksi sedih malah ibu saya nampak tenang dan gembira. Apa yang terbaliknya saya pula yang sebak dan mata saya sedikit berkaca sebagaimana ayah saya juga.
Lama saya berfikir kenapa ibu saya mula bertegas dan tidak menangis ketika menghantar saya di Airport. Seminggu selepas itu saya menelefon ibu saya dan saya straight bertanya kenapa demikian jadinya. Ibu saya bercerita bahawa 3 tahun beliau bersedia dengan perpisahan ini sebaik sahaja saya menjejakkan kaki ke KIAS, Nilam puri dan bertegas untuk menyambung pengajian di Universiti Al-Azhar. Katanya lagi, kini tiada apa lagi yang mahu disedihkan kerana hasratnya untuk melihat saya menjadi seorang berilmu kian hampir.
Ibu saya tidak menaruh harapan yang terlampau tinggi terhadap saya dan adik-beradik lelaki yang lain. Katanya beliau sudah puas hati sekiranya anak-anak berilmu, mampu menjadi imam di masjid dan mampu berkongsi ilmu dengan orang kampung. Pada saya tanggungjawab itu susah dan harapan itu tinggi.

Friday, October 8, 2010

Jangan biarkan hatimu dihancurkan oleh tanganmu sendiri...

Bagaimana kita boleh menghancurkan diri sendiri?... segala-galanya menerusi hati!...

Jangan resah dan gelisah
- Usah selalu mengeluh dengan keadaan kerana ramai lagi yang lebih malang berbanding kita.

Jangan sedih dan berasa derita
- Hapuskan perasaan ini dengan beristighfar, berdoa dan mohonlah pertolongan daripada-Nya.

Jangan lemah dan malas
- Aktifkan diri dengan ibadat, berzikir, mencari ilmu., berkerja dan beriadah.

Jangan banyak berhutang
- Nafsu jika dituruti, kita tidak akan puas. Akibatnya hidup tidak akan tenteram jika terlalu mengejar harta, pangkat dan duniawi.

Jangan kedekut dan pengecut.
- Rezeki yang Allah beri bukan milik peribadi kerana padanya ada hak orang miskin dan anak yatim. Begitu juga dengan tanggungjawab terhadap ibu bapa kerana keredaan Allah juga bergantung kepada keredaan mereka.

Baginda s.a.w mengajar doa untuk selamatkan diri daripada lima perkara di atas:

" Ya Allah, aku berlindung kepada-Mu daripada rasa resah gelisah, dari sedih dan derita, dari kelemahan dan kemalasan, dari sifat kedekut dan pengecut dan dari lilitan hutang dan tekanan orang".

* Credit to Majalah Nur...

Alhamdullillah... percubaan pertama berjaya...

Assalamualaikum...

Sebelum raya hari tu sya beranikan diri mencuba bisnes tudung online.. honey pun bagi galakan juga walaupun selama ni dia tidak berapa yakin wife dia ni berbisnes... hehehe...

Alhamdullilah... setelah sebulan menjalankan bisnes ni... semuanya berjalan dengan sangat lancar... sambutan amat mengalakkan... banyak permintaan... duit pun beranak sdh dalam bank... honey pun cakap 'pandai bini sya ni cari duit'... 

Sekarang dalam proses untuk order stok baru dan juga restock utk shawl yg banyak permintaan... tapi mungkin kali ni sya agak memperlahankan sales sya memandangkan keadaan sya yg tengah sarat sekarang ni...

Doakan sya slalu ya...

Daaa!!!!

p/s: mau upload gambar, tapi gambar dalam pc... pc masuk virus plak... malas mo transfer gambar tu gi lappy lagi... nnt2 sja sya upload k...

My honey masuk news!!!...

Assalamualaikum...

Hari Selasa yg lalu awal pagi my honey call... dengan lemah longlainya sya jawab juga tu call... belum pun sempat sya kata 'hello', terdengar sdh suara honey dgn excitednya... 'honey pegi beli berita harian hari ni'...

Huh? sya yg masih blur2 lepas bangun tido bertambah lagi blur...

Fify: Honey, yg awal pagi suruh sya turun pegi beli news ni kenapa?... mandi pun blum nih...
Honey: Gambar sya ada dalam news tu... gambar time terima biasiswa ari tu...
Fify: Ya ka?... masuk news juga?... ok, nnt sya pegi beli...
Honey: Ala honey, beli sekarang la...
Fify: Honey... sini labuan, berita harian nya tengahari baru ada... tengahari nnt sya g beli k...
Honey: ok jgn lupa...

Tengahari tu pegi la sya airport (tempat yg paling dekat dgn rumah utk membeli news paper)... honey pun entah berapa kali dah telefon bertanya samaada sya sdh beli atau blum... honey2!!!...

Dengan rasa tidak kesabaran, sya belek news paper tu trus di sana sambil duduk2, mcm org yg sedang tunggu flight sja.. hahaha...

Belek punya belek... ntah berapa kali belek... tiada juga news pasal honey tu... kebetulan honey call lagi...

Fify: Honey... teda pun?...
Honey: eh... honey, terang2 depan mata sya ni news... ada la...
Fify: teda honey... brgkali harian metro honey... cuba double cek...
Honey: nda... berita harian... muka surat 6 d bahagian sentral...
Fify: Sentral?... mna ada bhgn sentral kalau berita harian utk labuan & sabah honey... digantikan dgn bhgn sabah & sarawak....
Honey: iya ka?... alaaaa!!!

Mau tidak mau sya minta la honey mms kan sya berita tu..  kesian honey... awal pagi call suruh sya tengok gambarnya dalam news tapi teda pulak...

Ini la news yg awal pagi di kecohkan oleh honey... hehehe...
Bila tengok mms tu, rasa bersyukur sangat, sebab honey sampai juga ke tahap ini... tahniah honey!!!... Syukur Alhamdullillah... ini la yang selama ni dia tunggu-tunggu... I'm proud of you honey!!!...

Kali ni sya tidak dapat pegi majlis penyerahan biasiswa tu... semoga sya diberi kesihatan yang baik dan umur yang panjang untuk pegi ke majlis 'graduation' honey bulan March 2011 nanti...

Daaa!!!...

p/s: hari ni honey ada exam lagi... good luck honey... kasi maintain itu good result k...

Sabar... Ikhlas... &... Redha...

Assalamualaikum...

Kata orang harimau mati meninggalkan belang, manusia mati meninggalkan nama. Kata-kata ini memang benar kerana kisah hidup seseorang akan menjadi cerita generasi akan datang. Untuk itu, ciptalah cerita yang indah-indah hari ini untuk dikenang di kemudian hari.

Jadikan kisah  Nabi Ayub yang menderita kerana penyakit selama berbelas-belas tahun yang tetap sabar dan teguh imannya. Sementara isterinya begitu setia melayaninya, menjaganya dengan penuh kasih sayang seikhlas hati disamping membanting tulang mencari rezeki.

Nabi Ayub berdoa: "Sesungguhnya aku telah ditimpa penyakit dan Engkau adalah Maha Pemurah" - (Surah Al-Anbiya:83).

Allah memakbulkan doanya serta merta dengan meminta Nabi Ayub memukul tanah dengan kakinya. Lalu keluar air dari mata air dan Allah meminta Nabi Ayub mandi dan minum air itu. Keajaiban berlaku di mana seluruh penyakitnya hilang.

Inilah hasil daripada sebuah kesabaran, keikhlasan dan keredhaan menerima segala takdir Allah.

"Kadang-kadang manusia menyesal kerana kata-kata yang telah diucapkannya, tetapi ia tidak pernah menyesal kerana diamnya".

** Credit to Majalah Nur...

Saturday, October 2, 2010

35 minggu...

Assalamualaikum...

Sdh beberapa hari sya tidak update blog pasal komputer sya dimasukki virus... mo update blog tdk dpt tapi online fb dapat plak... hehehe... masa ni pun blum baik juga, nasib di rumah ni smua ada lappy, dapat juga sya pinjam sekejap...

Minggu ni sya busy sikit melayan order2 shawl customer... hujung2 minggu ni pulak sya busy dengan parcel2 yg akan dihantar hari isnin ni... baru la sya rasa kesibukkan bekerja setelah hampir 3 tahun menjadi suri rumahtangga sepenuh masa... best juga, dapat juga lupakan masalah yang berserabut di kepala otak sya... hehehe...

Tanpa sedar, dalam kesibukkan sya ni, rupa-rupanya kandungan sya sudah berusia 35 minggu... kira punya kira... ada 34 hari lagi sebelum due sya... hehehe... cepat masa berlalu.. dalam masa sebulan lebih lagi fify dan boy akan menambah generasi lagi, Danish pun akan jadi 'abg'... insyaallah... rasa tidak sabar menunggu kelahiran baby ni... semoga dengan kelahirannya nnt memberi sinar dan rezeki dalam perkahwinan kami (aduiii, lagi trip sensitif!!!!... hahaha..)...

Beberapa hari yg lalu sya pegi klinik utk pemeriksaan kandungan (2 minggu skali)... Alhamdullillah keadaan baby sihat, cuma keadaan ibunya sja yg kurang sihat... penyakit darah tinggi tu datang lagi, tapi tidak la seteruk masa di awal pregnancy dulu... dada pun sentiasa sakit, sesak nafas... mungkin disebabkan stress dan kurang tido... nasihat kak nurse tu banyakkan berehat, kurangkan stress dan mesti cukupkan tido... baiklah kak nurse... hahaha!!!...

Ok la... setakat tu sja la utk entry kali ni... terasa penat btul badan ni lepas membungkus shawl2 tu utk dihantar hari isnin ni... banyak yang mau diceritakan sebenarnya tapi kena tunggu di entry yang akan datang la k... sbb sya perlukan rehat sekarang...

See my tummy?... besarkan?... hehehe...
Daa!!!!....

p/s: Wondering siapa ka gerangan follower sya dari Sarawak... hari-hari follow my blog walaupun tiada entry baru... Thanks, whoever u r!!!....

Monday, September 27, 2010

Air Mata Tidak Selamanya Abadi | iluvislam.com + discover the beauty of islam

Air Mata Tidak Selamanya Abadi | iluvislam.com + discover the beauty of islam


Assalamualaikum...

Terbaca artikel ni di I Luv Islam.Com... memberi makna yang dalam terutama sekali kepada mereka yang telah banyak menempuhi pelbagai dugaan... sya share artikel ni untuk tatapan kita bersama...

Senyum. Bahagia. Tenang.

Ke mana perginya hari-hari gelap itu? Hilangnya tidak disedari. Lesapnya tidak mengesankan lagi. Alhamdulillah. Akhirnya, detik-detik hitam itu sudah berlalu.

Pasti. Semua orang pastinya pernah diuji dengan pelbagai jenis dugaan. Semua tak terkecuali. Namun, tanda perhatian dan kasih sayang Allah pada hamba-hamba-Nya ini seringkali disalah tafsirkan sebagai kemusnahan, disalah ertikan sebagai perhentian terakhir hidup bagi mereka yang lemah akal dan jiwanya.

Tidak, aku tidak akan sekali-kali menyalahkan mereka. Kelemahan adalah sebahagian 'anggota' manusia, ketidaksempurnaan pula ada 'nama timangan' mereka.

Dulu, ada satu kisah tentang rama-rama. Sering aku kisahkan cerita ini pada mereka yang dirundum kesedihan. Dengan kisah ini jualah, terselit sekelumit harapan untuk menyisip secebis kekuatan buat mereka yang lemah.

Memang, aku tidak mampu menyanyikan lagu 'Semangat Yang Hilang' untuk mengobarkan kembali semangat mereka, aku juga tidak dapat memberi preskripsi ubat untuk menghilangkan ingatan-ingatan buruk itu, malah aku tidak akan mungkin punya kuasa ajaib untuk mengubah takdir jika bukan diri mereka sendiri yang ingin bangkit mengubah segalanya.

Rama-rama bagiku cukup simbolik. Ia lambang perjuangan hidup. Ia terbang mengibarkan kepak warna-warninya yang indah dan memukau setiap mata yang memandang. Namun, dulunya rama-rama ini tak lebih dari seekor beluncas. Ya, seekor beluncas yang dibenci, dianggap perosak dan sering dijauhi. Namun, kemudian berubah menjadi kepompong sebelum bertransformasi menjadi seekor rama-rama yang cantik.

Kisah rama-rama ini kisah benar, bukan rekayasa atau hikayat dongeng penuh fantasi tetapi lebih kepada teori logik, sebuah cerita saintifik.

Pernah, terdapat sekumpulan saintis sedang membuat kajian terhadap rama-rama. Mereka memerhatikan dengan teliti proses bagaimana seekor rama-rama keluar dari kepompongnya. Ia kelihatan seperti kepayahan, terseksa untuk mengeluarkan diri. Berjam-jam lamanya, rama-rama ini mencuba, mencuba, dan terus mencuba untuk keluar dari kepompong yang kecil itu. Akhirnya, ia berhasil. Rama-rama ini pun terbang ke sana dan ke mari seolah-olah meraikan kebebasannya.

Saintis-saintis muda ini kemudian beralih kepada rama-rama yang lain. Mereka sepakat untuk membantu mengeluarkan rama-rama ini dari kepompongnya dengan menggunting kepompong tersebut. Rama-rama ini berhasil 'di'keluarkan dengan mudahnya.

Namun, tahukah kamu apa yang terjadi dengan rama-rama ini? Tidak, ia tidak mati. Ia masih hidup, ia meneruskan hidupnya dalam keadaan cacat seumur hidup. Ia tidak berupaya untuk terbang, tidak akan pernah mampu terbang seperti layaknya. Bukankah ini lebih malang?

Ternyata, segala kesukaran serta kepayahan ketika berusaha keluar dari kepompong itulah yang memberi kekuatan bagi seekor rama-rama untuk terbang.

Hakikatnya, apa yang tidak membunuh kita itulah yang melangsungkan kehidupan ini.Kita tidak akan kenal bahagia sebelum melalui sengsara, tidak kenal cinta sebelum faham erti benci, tidak menghargai senyuman tanpa air mata pedih.

Kitaran hidup ini perlu didalami, jatuh bangunnya, turun naiknya, takdir dan karma. Tentu, kata–kata ini sering kita dengar di mana-mana, "setiap yang berlaku pasti ada hikmah disebaliknya". Ini bukan kata-kata kosong yang palsu. Bukan. Tetapi, jangan pula tanyakan padaku, bila dan bagaimana?

Tetapi bersabarlah. Airmata tidak abadi, kering suatu masa nanti. Percayalah, keajaiban itu pasti ada. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui akan setiap yang berlaku.

My Popular Posts

My Shopping List

Followers

My Blogger Award Collection