CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Us... Together... ♥♥♥♥

Saturday, July 30, 2011

Yes!!!... Sya Dapat Sudah...

Assalamualaikum...

Dapat apa?.... mari kita tengok apa yang sya sudah dapat tu...

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

Taraaa!!!...
Apa ka itu?... cuba refer dengan n3 sya yang ini... hehehe... i wish for a Galaxy Tab... 2 hari lepas tu my honey belikan terus... yeay!!!... thanks honey!!!...

Bukan apa, dia kesian ba dengan sya tu... sebab Iphone sya sudah tidak dapat on... rosak... malas mau hantar repair, jadi baik beli baru trus kan?... cuma tu jak la, kena guna earphone bila received call... sebab tab2 ni besar, kalau letak di telinga macam lain2 plak kan?... 

Iphone yang sudah jadi mainan Little Danish & Baby Danial... 
Alhamdullillah... 2 lagi wishlist sya untuk tahun ni sudah tertunai (another 1 is ASUS lappy)... hehehe... Thanks honey!!!... luv you!!!...

Daaa!!!...

p/s: honey siap bagi warning... kalau yang ini pun rosak jugak, no more new hp... 'ok ba kalau ko honey'... hahaha... :D

Setahun Sudah...

Assalamualaikum...

Hari ni 30th July 2011 genap setahun usia blog sya... Alhamdullillah... tidak sedar2 sudah setahun sya menaip blog nih... mcm2 ceta sdh ada dalam blog...


Detik gembira, sedih, marah, sakit & macam2 feel la semua sya cerita dalam blog ni... dalam setahun sya ber-blog, sudah ada 54 follower sya... thanks to my follower... walaupun blog sya ni kebanyakkannya ceta mengarut, tapi ada juga yang follow... mesti ada yang bilang, 'ala, baru 54 follower pun mau kecoh2'... hehehe... well, at least ada jugak follower kan walaupun nda sampai beratus... Syukur, Alhamdullillah...

Masa create blog ni dulu, niat sya hanya untuk mengisi masa yang sangat2 banyak free-nya... kebetulan preggy lagi, jadi sya terfikir untuk buat pengalaman sya selama mengandungkan anak kedua masa tu... bermula dari menceritakan mengenai perkembangan kandungan dan anak2 sya, terus berkembang ke cerita yang lain... terus terang, semasa sya buat n3 pertama sya, otak sya totally zero, tidak tau apa mo ditaip... Lama kelamaan sya sudah pandai mencari idea untuk setiap n3... walaupun tidak se-best n3 blogger2 yang hebat... hehehe... mau baca n3 pertama sya? sila klik sini...

Sekarang, walaupun sya sudah berkarier, sya cuba juga luangkan sikit masa sya untuk buat entry2 terbaru... sya boleh jadi susah hati kalau 3 hari tidak melawat blog sya... rasa ketagih pulak... jika disuruh buat pilihan antara blogging & facebook, sya lebih memilih berblog (btul ni, nda tipu)... di blog sya boleh luahkan apa sja... tapi bila di facebook rasa macam tidak selesa mau berkongsi apa yang sya kongsikan di blog... 

Selagi sya masih boleh menulis / menaip, selagi idea ni tidak kering, sya akan terus menulis / menaip... thanks for supporting me guys... :D

Daaa!!!...

p/s: bila besar nnt boleh la anak2 mommy baca apa yang mommy tulis / taip di blog... both of you boleh tau perjalanan kamu dari dalam perut (baby danial) hingga la mommy berenti menulis / menaip (naaa, trip sensitif sudah si fify nih)...   

Wednesday, July 27, 2011

Wordless Wednesday #2: Little Danish 1st Sunglass... Spyder... Thanks Daddy!!!...

Assalamualaikum...

Wordless Wednesday #1: My First Ray Ban... Thanks Honey!!!...

Assalamualaikum...


p/s: ini la buat sya makin syang nih... hehehe...

Tuesday, July 26, 2011

Ghost War... Funny!!!... :D

Assalamualaikum...

Baru hari ni dapat update apa2 yang mau di-update... ceta pasal weekend pun mau ceta hari ni... sebab beberapa hari ni sya agak busy sikit... busy dengan keja, anak2, hubby & task2 di rumah...

My honey sudah mula bercuti mula hari sabtu tu... sebulan dia bercuti... jadi mula la sya menjadi supermum... sebelum pegi keja kena siapkan sarapan honey dulu... kemudian tengahari kena balik rumah untuk sediakan lunch pulak... balik dari keja, siapkan makan malam... lepas makan malam baru la rasa penat betul... mau online pun sdh tidak larat... terus jak masuk tido...

Berceta pasal ghost war ni... sya rasa semua orang sudah tengok ceta 'Hantu Susu' di Astro Ria kan?... sya agak ketinggalan keretapi sebab sya baru jak tengok siaran ulangan ceta ni ari ahad lalu... best gilak cetanya (pendapat sya la)... selalunya sya cuma tengok dari iklannya sja... tapi sya tidak ambil pusing... bila sudah tengok full storynya, rasa syok pula....

Hantu Susu @ Astro Ria... Image dr Mr. Google...
Ceta ni on air jam 2.00 pm ari ahad tu... selalunya bila ahad sya tdk berapa la mau tonton astro ria ni, sebab kalau weekend macam teda rancangan yang best... tapi ari tu, mcm gatal plak tangan mau tekan no 104 tu... time tu my honey & kids sudah tido kepenatan sebab daddy dorang dari pagi lagi bawa shopping2... jadi sya sorang jak la yang ketawa tebahak2... hehehe... :D

Berbalik dengan ceta Hantu Susu ni... I called it 'Ghost War' coz cetanya ni mengenai pertarungan hantu2 yang sentiasa menjadi bualan / dongeng masyarakat kita... kalau di negara lain dorang ada dracula, vampire etc.... kita ada pontianak, penanggalan, kum kum, langsuir & of coz la hantu susu ni...

Ceta ni more to comedy, tidak seram tapi best... hantu dari 4 telemovie yang berbeza telah digabungkan dalam telemovie ni... dengan penampilan seekor hantu baru iaitu hantu susu... kalau pernah tengok ceta 'Kum Kum', 'Pontianak Kampung Pisang', 'Tangisan Langsuir' & 'Penanggal' mesti ingat watak2 dalam telemovie2 tu...

Bergabung dlm 1 telemovie... Zarina (Langsuir), Marsha (Kum Kum), Erra (Pontianak), Amy Mastura (Penanggalan)... image dr Mr. Google...
Dalam ceta ni, 4 ekor hantu ni merancang untuk bertaubat... tak mau bunuh2 orang lagi... kemudian ada seekor hantu susu ni... kira hantu paling tua & kuat la... bila terhidu kedatangan hantu2 berempat ni, dia pun pasang la perangkap untuk merampas power2 hantu2 ni... 

Hehehe... sepa2 yang blum tengok tu, mesti tengok bila ada siaran ulangannya lagi k... best gilak I tell u... tdk boring tengok...


Funny la the hantu susu... boleh2 bagi mangsanya minum susu dalam botol susu baby tu... hahaha... :P

Daaa!!!...

p/s: paling suka lakonan amy mastura dalam telemovie tu... she's funny... 

Thursday, July 21, 2011

Malam Jumaat Keliwon #1: Wujud...

Assalamualaikum...

Malam ni malam Jumaat kan?... bila malam Jumaat mesti dikaitkan dengan ceta2 seram kan?... so sepa2 yang minat dengan ceta2 seram, boleh la ke FB page 'Wujud'... kalau malam Jumaat mesti best2 cetanya...

Kadang2 tu, sebab terlalu menghayati ceta2nya, sampai sya tido tidak tutup lampu... terbayang kisah dalam ceta2 seramnya tu... hehehe... macam budak2 kan?...

Untuk malam ni... admin Wujud ada buat status yang buat orang bertanda tanya... statusnya berbunyi begini...

Peringatan: malam nih bawa gelas putih yang tak terlukis apa2 pun corak kat gelas tu dan air mineral water atau air masak... bawa garam halus dalam 7 sudu kecil juga... kita belajar dan hayati bersama-sama ye... jangan risau... tak melanggar hukum hakam agama... nantikan dan teruskan setia bersama kami...

Apa agak nya tu ya?... sya pun teringin jugak mau tau... sekadar untuk pengetahuan sja la... bukan untuk dipercayai 100%... hehehe...

Add la FB page 'wujud' tu ya... kita sama2 tunggu apa yang jadi... :)

Daaa!!!...

p/s: mau buat satu n3 pasal satu ceta seram la malam ni... tapi sempat ke tidak ni ya... hehehe...  

Kaunter Aduan & Pertanyaan...

Assalamualaikum...

Hari ni sya agak2 binggung sedikit, lepas tu langsung teda mood mau buat keja... binggung bukan pasal masalah peribadi ka apa, tapi masalah orang lain... bukan mau jaga tepi kain orang k... tapi sdh dorang yang mendatangi sya untuk mengadu masalah, terima sja la dengan senyuman yang sangat manis... hehehe... :P

Pagi tadi, keluar ja dari keta mau pegi punch card, tejumpa dengan staff dari F&B dept., dia mengadu 2 hari sudah dia gastrik, bertanya dengan sya apa ubat gastrik yang boleh kasi reda sakit tu, then I xplain la panjang2... bila time mo pegi punch card jam sudah menunjukkan jam 08.35 pagi... aarrggghhh... terlambat 5 minit kunun, padahal awal sudah sya datang...

Masalah gastrik pun mau kastau sya... image dr Mr. Google...
Lepas tu on d way ke ofis (station punch card kami jauh dari my ofis, kena jalan kaki dalam 3 minit baru sampai), seorang kakak housekeeping datang menyapa sya, kemudian menunjukkan ibu jari kakinya yang luka, sampai mo cuci toilet pun susah sebab kalau kena air pedih luka tu... I look at the wound... itu bukan luka biasa, itu adalah fungus yang ada pada kulit kaki tu, gatal lepas tu bila di garu jadi la luka... pakar nasihat ni (iaitu sya) suggest kaka tu beli 'Krim Creobic'...

Mr. Fungus: Hello, celah jari kakimu ialah rumah baru ku... image dr Mr. Google...
Selesai satu masalah... bila masuk ofis, uncle dalam ofis tu dengan senyum2 pagi nya menegur... 
Uncle OR: Morning Fea... lambat datang pagi ni?
Sya: Morning uncle... nda la, lama sdh datang tadi tapi pegi singgah ceta2 kejap dekat pool... aik? bukan sepatutnya uncle masih cuti ka ari ni?
Uncle OR: Eehhmmm... macam mana mau cuti kalau balik2 kena call tanya pasal kerja... nda senang hati uncle setiap masa... bla, bla, bla, bla.... bla, bla, bla, bla...
Sya: hehehe... sabar jak la uncle... (dalam hati: ok setakat ini 3 sudah luahan yang aku dengar... sabar jak aku...)

aarrggghhh... another complaint... Image dr Mr. Google...
Sejam lepas tu, ada 2 staff dari finance (sya pun finance juga tapi ofis sya bcampur dengan marketing & sales dept)... mengadu masalah salah faham sesama staff finance di ofis dorang... fuhhh... nasib la ofis sya ni jauh dari dorang, tidak la terlibat dengan politik dorang tu...

Berpuak-puak... that's not a good sign... image dr Mr. Google...
Masa lunch, sya pulang ke rumah... sebab mau lari dari masalah dorang ni... aarrgghhh... sya yang tension dengar tau... di rumah, sya makan ikan masak asam & ayam goreng... tenang fikiran lepas makan tu...

Lepas lunch... keadaan sunyi sekejap sehingga la jam 4.00 petang... ada dua lagi orang yang mengadu masalah mereka... nda payah la sya ceta lagi ya... sama jak tu... yang ini tidak puas hati dengan yang itu... yang itu tidak puas hati dengan yang ini... alih2 sya yang jadi binggung... hanya mampu berkata... 'sabar jak la'... hehehe...
Ni la tugas orang tengah... jadi pendengar yang setia... tapi atas pagar ok... image dr Mr. Google...
Hampir tiga bulan sya di sini, sya mulai sudah faham dengan rentak dan cara staff2 di sini... tapi macam orang selalu bilang... tak kenal maka tak cinta... bila sudah kenal ni pandai2 la suaikan diri dengan rentaknya kan... Insyallah... sya akan cuba menyesuaikan diri dengan keadaan begini... hehehe... bukan tidak biasa kan?... buat 'dek' jak la...

Daaa!!!...

Image dr Mr. Google...
p/s: serius... I really love my job now... yang lain tu kasi tepi saja... bukan masalah besar pun kan?...

Wednesday, July 20, 2011

Wordless Wednesday: Tab... Tab...

Assalamualaikum...


Dear honey,

I need this desperately, plssss... my Iphone sudah jadi terlebih canggih... susah sudah mau pakai... hehehe... :(

Love,
Fify
- Your Desperate Housewife... :P -

p/s: bercakap dlm hati jak, so wordless la jugak kan?... hehehe...

Monday, July 18, 2011

Pew Bow Craft...

Assalamualaikum...

Kali ni baru la dapat buat n3 pasal gubahan riben yang sya buat last week tu... baru teringat untuk beli bateri camera tadi petang...

Gubahan ni untuk my friend punya engagement... actually, dia minta buatkan hantarannya terus... tapi sya terpaksa tolak dengan cara baik sebab takut tidak sempat mau siapkan kesemua 9 dulang hantaran tu... seminggu sebelum majlis baru dia kastau mo minta sya tolong buatkan semua hantaran tu... kalau dulu time sya masih pegang tittle housewife terhormat, 3 hari sebelum majlis pun sya boleh buat... tapi sekarang sya sudah ada keja yang tetap, masa tu tidak banyak untuk buat itu semua lagi... mana lagi dengan baby yang masih kecil kan... sya cuma mampu tolong gubahkan riben sja la... so sory Farah... :) 

Untuk buat gubahan riben jenis pew bow ni pun sya perlukan 3 hari untuk siapkan 9 pew bow pelbagai saiz... sebab balik dari keja sya kena layan & tidokan my kids dulu, baru la dapat buat... tu pun selalunya dalam jam 10 malam baru start... dekat2 jam 11 mata pula tidak boleh ditahan2 lagi, mengantuk... ya la, siang tu kan penat keja, mesti la mata pun cepat letih...

My friend request Pew Bow yang kelihatan messy2 sikit... tidak mau terlampau rapi... macam mau bagi cendehati ke guru besar pulak kan bila ikatannya telampau rapi ... hehehe... sebenarnya kalau untuk hantaran sya lebih suka menggunakan riben kain atau wire ribbon untuk buat pew bow ni... but, memandangkan my friend ni prefer plastik ribbon, so sebagai tukang gubah, kena ikut saja la kan...

Riben plastik yang mau digubah menjadi Pew Bow Ribbon...
Ribbonnya simple seja kan?... ini pilihan tuan punya badan, bukan tukang gubah ya... sya ikut sja... hehehe... sekarang mari kita tengok hasilnya...

Taadaaa!!!....
Simple Pew Bow from simple plastic ribbon... boleh la kan?... ni hasil dari tangan yang sudah 2 tahun tidak buat gubahan ribbon... keras juga la jari jemari at first tu... tapi lama2 boleh sudah lembut... sebelum tu praktis2 lagi... dan hasil dari praktis2 tu tergubah la Pew Bow Ribbon seperti ini...


Flowery Pew Bow Ribbon crafted by Fify... 
Kalau ikutkan sya, untuk lebih menampakkan seri ribbon yang simple, sya suka tambahkan bunga2 & daun2 kecil di Pew Bow Ribbon tu... ada sekali tu dulu, siap ada butterfly lagi... tapi tuan punya badan cuma mau Pew Bow yang simple jak... jadi, ikut kan sja la kata tuan punya badan... 

Ok... setakat tu jak ceta sya pasal Pew Bow Craft sya ni... jangan heran ya kalau selepas ni banyak pulak n3 sya pasal ribbon craft ni... macam gatal sudah jari jemari ni mau kasi start balik ni bisnes tau... hehehe...

Daaa!!!...

p/s: sudah lama tidak buat Flower Ribbon... :D 

1st Award...

Stylish Blogger Award from Ufi...
Assalamualaikum...

Selepas tdokan my kids tadi, sya pegi la check shoutbox sya... ramai juga yang BW ke blog sya yg seciput nih... thanks semua... kemudian sya ternampak satu jeritan di situ, menyuruh sya claim award... mulanya sya terfikir... award???.... bunyinya berbunyi begini...

ufi selamat..silakan diambil awardnya.. :)
2011-07-16 11:32 PM
 
#

So sya pegi la untuk cek it out... It's an award from Ufi... all the way from Indonesia... Sahabat blogger dari Jawa Barat, Indonesia (correct me if im wrong ya Ufi)... Thanks so much Ufi... It's my first award since sya start berblogging ni... apa la sya ni, baru setahun jagung... Alhamdullillah... so sweet... and she is sweet too...

Well, at least nama sya tersenarai jugak kan untuk terima award ni... bagi penerima award ini, beliau akan melanjutkan award ini ke 8 sahabat blogger lagi, yang di rasa kan layak menerima award ini... 8 jak?... adui!!!... susah mau buat pilihan ni, sebab banyak blog yang sya suka lawat ni... so, kepada sesiapa yang tidak dapat jangan merajuk k... Insyaallah... di lain masa nanti ada jugak tu award dari sya ya...

And the award goes to:

Stylish Blogger Award
1. Mrs. Yie 
2. Dimple
3. Netty
4. 1001resepi
5. HaSue
6. Si Jalut
7. Scarlett
8. Ros

Ok, selesai sudah menamakan pemilik award seterusnya... ni sya bagi ikhlas tau, bukan sebab 'mesti' bagi 8 blogger ya... kamu memang layak, sebab ur blog ada style & imej tersendiri and I like it... 

Lepas ni menjadi tugas kalian la untuk meneruskan award ini kepada 8 blogger lagi yang kamu rasa layak untuk dapatkannya ya... kepada yang lain, wait for the next award ya... :D

Dan untuk yang entah keberapa kalinya sya mau ucapkan...

'THANK YOU UFI FOR THE AWARD!!!'

Daaa!!!...

p/s: Stylish Blogger Award ni adalah anugerah persaudaraan, bagi mempereratkan lagi tali silaturahim di antara blogger2 semua... semoga dengan award ni dapat  mendekatkan kita walaupun di alam maya... peace, no war!!!... :)

Sunday, July 17, 2011

Foodie Sunday: Chocolate Rice Vanilla Butter Cake...

Assalamualaikum...

Hehehe... tajuknya nampak menyelerakan, tapi gambarnya teda... akhirnya, tengahari tadi sya dapat tunaikan janji sya to little danish... beberapa minggu yang lalu, little danish ada minta sya buatkan kek... katanya, lama sdh mommynya ni tidak buatkan kek... kesian kan?... dari minggu ke minggu, mesti sya tidak sempat buat... ada jak yang perlu dibuat, terpaksa lupakan janji tu sementara... 

Tapi, hujung minggu ni sya nekad mesti juga mem-bake itu kek... walau macamana simple pun kek tu, sya mesti bake juga... honey pun tegur sudah... 'buatkan la danish tu, kesian dia... kek yg simple pun cukup la'... jadi sebelum kena tegur honey lagi, baik sya buat kan...

Resepi kek ni sya korek dari ohresepi.com... mulanya resepi ni adalah very simple resepi... semua orang pun boleh buat, lebih2 lagi ibu2 yang berkerja... nama asal keknya is 'Kek Mentega Simple'... jadi bahan2nya pun simple... cuma untuk rasanya sya tambahkan perisa vanila & chocolate rice supaya kek tu tidak la nampak terlalu kosong... itu la namanya sya ubah ke 'Chocolate Rice Vanilla Butter Cake'... resepinya boleh refer di bawah ya... rasa kek ni sedap... 

Sory sangat2 ya, sya tidak sempat mau ambil gambar itu kek... time sejukkan kek tu, sya ke atas untuk tidokan danial... bila sya turun kek tu sdh tinggal 2 potong... tu pun sya cuma makan sikit jak... yang lain sya bagi, sepa lagi kalau bukan my little danish kan?... tidak apa, next time sya akan ambil gambar awal2 ya... sya tumpang gambar dari ohresepi.com tu sja la ya... minta izin copy gambarnya ya tuan punya resepi, Bearbear Putih...
♥♥♥
Gambar ni bukan kek sya ya... ni Kek Mentega Simple di ohresepi.com by Bearbear Putih... nampak menyelerakan  kan?...  mine got chocolate rice... hehehe...
Chocolate Rice Vanilla Butter Cake

Ilham resepi: Bearbear putih via ohresepi.com

Bahan:
• 250 gram mentega (I use anchor butter)
• 200 gram gula kastor
• 250 gram tepung naik sendiri
• 4 biji telur
• Sedikit susu UHT 
• Sedikit perisa Vanilla (bahan tambahan dari sya)
• Chocolate Rice (bahan tambahan dari sya)

Cara-caranya:
• Panaskan ketuhar dan griskan loyang kek.
• Gaul mentega dan gula kastor dgn hand mixer sehingga putih dan lembut.
• Masukkan telur dan diselang seli dengan tepung.
• Campur sedikit susu UHT supaya adunan anda menjadi cair sedikit.
• Masukkan sedikit perisa vanila dan chocolate rice. Gaul rata.
• Bakar dalam ketuhar selama 40 minit pada suhu 180 celcius.

♥♥♥

I'm happy to see my kids happy wit my cake... itu la tujuan sya setiap kali sya off (usually on sunday)... untuk bagi kids sya makan sedap2 and dari air tangan sya sendiri... kalau sya tidak sempat masak pun sya will makesure bawa dorang makan di luar... yang penting, weekend adalah hari dorang bersama mommy & daddy (kalau kebetulan daddy ada di darat).. semua benda lain sya kena lupakan seketika... kesian juga kan, masa weekday dorang cuma di rumah sja... bila sya off masa tu la untuk my mum berehat and my turn to layan kerenah my kids... :)

So, berbalik dengan kek tu... sepa2 yang mau cuba, sya ucapkan selamt mencuba (senang jak buat tu)... hehehe... 

Daaa!!!...

p/s: sya ada masalah kalau sya yang masak... lepas masak tu sya akan automatically jadi kenyang & sya tidak suka rasa masakan sya sendiri... sya akan makan masakan yang bukan sya masak... pelikkan?... skrg sya ada 1 resepi lagi in mind... insyaallah before puasa sya akan buat resepi tu... tungguuuu!!!... :)  

Saturday, July 16, 2011

Daddy Dputra...

Assalamualaikum...

Orang kebanyakkannya tanya sya... 
'Fea, kenapa gambar laki ko teda dalam fb ko?'
'Fea, kenapa ko jarang ceta pasal laki ko?'
'Fea, laki ko dimana?... kenapa dia jarang jalan sama2 kamu anak beranak?' 
Hehehe... kadang2 sya rasa lucu juga soalan tu... and I know, bukan my friend jak kan yang dalam tanda tanya... ada sebahagian my friends di alam maya ni pun ada yang tertanya2 kan?... well, for sure, sya bukan single mum ya... so ini la jawapannya...

Honey sya ni jenis orang yang tidak suka orang kecoh2 pasal dia... tidak suka sya terlalu bercerita pasal dia... biar low profile jak, itu la yang selalu dia bilang... lagipun apa juga sya mau ceta pasal dia, dia tu jarang balik sebab keja dia ditengah laut sana (offshore)... sekarang dia di Kemaman, kami selalu berhubung melalui hp & skype jak... 1 lagi, dia ni tidak suka bergambar... camera hates him... dan begitu la sebaliknya... sebab tu la kami jarang bergambar... kalau ada pun, sya dan anak2 sja...

Gambarnya plak..

Taadaa... masa ni baby danial masih dalam perut lagi... raya tahun lalu ni... 
Daddy wit little danish... 
Daddy wit baby danial
Nanti bila ada ceta terbaru pasal mr. honey ni, sya akan buat juga n3nya tu k...

Daaa!!!...

p/s: dari dulu memang di tidak suka bergambar, tapi anak2nya semua suka betul bergambar... :D

Bukan Putus Asa Tapi Kecewa...

Assalamualaikum...

Hari ni terlambat buat n3... bukan apa, selepas buat last delivery sample biskut raya tadi, macam penat jak badan ni... jadi sya bawa2 la berehat tadi... sekarang ada segar sudah sikit... jadi boleh la buat n2 puas2... 2 putra pun tido sudah... nyeyak betul dorang tu tido... hujan lebat lagi di luar sekarang, apa tidak sedap tido kan?... hehehe...

Sebut pasal sample biskut raya di perenggan atas tadi, ni sya mau inform... sebelum ni semua tau kan sya ambil tempahan biskut raya termasuk tempahan sample / tester biskut tu (sesiapa yg request la)... jadi tadi siang is my last delivery (by hand) sample biskut raya tu... penat juga mau agih2kan sample tu, sebab ada juga yang order dari luar Labuan... jadi sya dulukan order dari luar dulu... order dari labuan, perlahan2 sya hantar... kalau mau hantar serentak semua, keja pun nda terbuat owh... 

Selepas ni sya tidak akan ambil tempahan sample biskut raya lagi... begitu juga dengan tempahan biskut raya... pagi tadi sepa2 yang ada melawat fb sya, mesti ternampak status sya yang sya sudah tutup tempahan untuk biskut raya bagi online customer... order tu closed sebab limit untuk sya terima order online customer dah cukup... limit sya cuma 5-10 online customer sja...

Sya cuma akan ambil order dari offline customer jak... ni bukan sebab sya rasa sya tidak mampu buat / handle kalau ramai customer... sebagai seorang peniaga, lagi ramai customernya lagi dia suka kan?... sya pun begitu juga... tapi dek kerana kejadia tempoh hari (refer n3 tu di sini... 'down sekejap') sya sudah merajuk hati mau teruskan sebenarnya... bukan putus asa ya, tapi sangat2 kecewa... sya ni mudah sangat 'down' & sensitif, bila sudah jadi macam tu, sya suka ambil langkah mengalah dan cari peluang perniagaan yang lain lagi... mungkin memang betul rezeki sya bukan datang dari jualan biskut raya kan?... sepa tau...

Sya sebenarnya tidak kisah kalau sama2 berniagaan benda yg sama... org cakap biar la bersaing secara sihat... jangan la bila harga sya lebih rendah, terus la pihak yang 1 ni turun kan harga juga padahal sebelum tu harga ada beza RM beberapa ringgit (harga dia ada tinggi sikit)... bila sudah jadi begitu, of coz la org lari ke tempat yg pihak 1 lagi tu sebab dorang biasa dengan pihak tu... jadi yang tinggal dengan sya cuma msg untuk cancel order or booking... 

Mula dari saat tu sya putuskan untuk teruskan juga bisnes tu tapi untuk seminggu sahaja... selepas daripada tu, sya tidak akan menerima tempahan lagi... TAPI... untuk online customer yang di fb sja ya... untuk customer2 yang order melalui blog sya, sya tetap akan terima order tu... and 1 thing, semua 10 online customer yang sya mention tadi tu is my online customer melalui blog sya http://danishcookiescakes.blogspot.com... ada juga customer dari fb mau order, tapi sya bagi alasan yang order sudah sya tutup... sebabnya sya tak mau kejadian macam hari tu berulang lagi... sya yang sakit tau...

So, sesiapa yg mau order lagi sya masih terima... take your time, lama lagi baru sya hnatar order tu... 2 minggu selepas kita berpuasa baru sya submit order... and biskut raya tu korang akan terima seminggu sebelum raya... Insyaallah...

Owh ya... jangan lupa order kek lapis sarawak sya jugak ya... sedap tu... hehehe...

Thanks for all ur support my blogger friends... terharu I tau... :)

Daaa!!!!...

p/s: 'tak kan ku menyerah kalah, walau mimpi ku musnah, harapan ku hancur, sayap ku patah... (Pelita... by API)...     

Friday, July 15, 2011

Danish In Action... Again... :)

Assalamualaikum...

Malam ni betul2 sya free sebab 2 putra kecil sya tido awal... tapi yang tidak mengizinkan sya untuk buat entry baru is mata sya betul2 mengantuk... penat kali, 2 malam tidak cukup tido... idea semua kering jak... tidak tau apa mau taip... jadi, sya cuma BW jak ke blog2 rakan2... 

Jadi untuk entry malam ni, sya cuma add picas little danish jak la k... adil juga la, semalam semua picas baby danial yang kena add... malam ni giliran little danish lagi la untuk beraksi... hehehe...

So, enjoy the picas ya (tidak juga banyak la)...



Hehehe... ada2 jak la posing little danish ni kan?... ni konon posing mo kasi tengok daddynya baju & seluar baru... dia selalu ber-skype dgn daddynya ni... tapi kalau daddy busy betul, sya cuma publish gambar ke wall fb mr. honey sja... kesian, jauh... pandai juga dia rindu sama anak2nya nih... mommy dia tidak rindu ka?... hahaha... sottt!!!...

Ok... mata sya betul2 berat sudah ni... bantal pun memanggil2 sudah... jadi, sya rasa sya masuk tido dulu la ya...

Daaa!!!...

p/s: esok keja... aarrggghhh... org lain best2 tido di rumah, sya gi keja plak...  

8 Months Danial...

Assalamualaikum...


Hari ni genap umur Danial 8 bulan... Alhamdullillah... dia semakin membesar dan aktif... bulan ni tidak banyak sya mau ceta sebab macam bulan lepas juga, bulan ni dia tidak payah ke klinik timbang berat... bulan depan baru pegi... so untuk bulan ni tidak tau berapa sudah berat dia...

Apa yang dia sudah pandai?... owh, banyak yang dia sudah pandai... merangkak dia sudah 100% pandai... duduk pun begitu... sekarang dia tidak suka digendong2 sudah, sebab mau merangkak sendiri meng-explore rumah... hehehe... bila sudah di biar merangkak tu, mcm2 la benda yang dia tersentuh mau di kasi masuk mulut... jadi kami mau jaga2 juga... semua benda dia rasa sedap nih... bila di larang dia marah, menangis macam kena pukul teruk...

Taaadaaaa!!!... 
Dia sudah pandai berdiri dengan bantuan sofa atau apa jak benda yang boleh dia pegang untuk berdiri... cepat jak tu... tiba2 jak sudah dia senyum2 berdiri... kadang2 sudah dapat berdiri belum puas lagi hatinya, mau dipanjat lagi ke atas sofa... dia ni jenis tidak sabar... semua dia mau cuba... ada pernah sekali tu, dia cuba lepaskan tangannya dari pegang sofa tu, konon2 mau berdiri tanpa bantuan apa2 la... hehehe... tidak lama, dia terduduk juga balik ke lantai... kesian... caiyok3 dedek (panggilan utk adik)!!!...

Kalau pasal makan, dia ni kuat juga... gigi belum ada tapi nafsu makan nya kuat... lepas makan sambung balik menyusu... macam nda pandai kenyang... sekarang makanan dia yang paling dia suka is nestum wit vege.. sama macam little danish dulu... sampai sekarang pun danish masih suka... bila adiknya makan, dia pun mau juga minta buatkan... nda padan dengan besar little danish mommy nih...

Owh ya... baby danial sekarang sudah pandai sebut 'mamah' & 'papapa'... tapi itu bukan panggil sya atau daddynya ok, itu panggil Omma & Oppanya... perkataan 'mommy' & 'daddy', dia blum pandai sebut lagi... 1 perkataan lagi yang dia sudah pandai sebut is 'bababa'... means 'bye2'... sebab setiap pagi sebelum sya pegi keja sya mesti bye2 dia, jadi dia macam biasa sudah dengan words tu... melambai pun dia pandai sudah tau.... cute lagi bila dia melambai... ;)

Ok... tu jak laporan bulanan progress baby danial kali ni... nnt bila ada progress baru lagi, cepat2 sya buat n3nya ya...

Daaa!!!...

p/s: makin besar makin jadi geng keras sudah 2 beradik ni... hehehe...

Skincare...

Assalamualaikum...

Malam ni sepatutnya sya mau ceta pasal gubahan riben yang sya buat tadi, tapi terpaksa di kasi KIV dulu sebab tiba2 camera kehabisan bateri... gambar2 riben tu ada di dalam kamera tu... jadi esok2 jak sya buat n3 pasal tu k (bukannya cantik mana pun ribbon tu, tapi sekadar mau berkongsi minat jak... hehehe)...

Ni, mau ceta pasal skincare yang saya pakai sekarang... selama ni sya tidak la pakai skincare yang harga beratus-ratus... skincare yang bejual di supermarket jak pun... nda mampu la mau beli segala Biotherm (betul ka spelling tu?), Kanebo, SKII tu... sedangkan skincare avon tu pun kalau ada lebih duit OT baru la beli... hehehe...

Selama ni sya pakai Safi Rania Gold jak... memang ngam la sama skin muka sya... muka nampak segar, gebu2 sikit, halus & paling pentig, mengurangkan kedutan (besa la kalau sudah masuk kategori 3 series ni kan?)... memang sya teda masalah guna produk ni... harga pun berpatutan juga...

Safi Rania Gold (complete set)... image dari Mr. Google...
Cuma masalahnya di Labuan ni, kadang2 susah mau cari salah satu dari skincarenya ni... kadang tu, krimnya ada, tapi tonernya teda... kena cari di kedai lain lagi... macam 1 kedai beli pencucinya, di kedai lain lagi beli creamnya, sebab di kedai sebelumnya ni teda cream... susah kan?...

So pasal malas mau pegi melawat ke satu2 kedai cuma mo beli 1 benda jak, sya pun terpikir la sesuatu... 'why don't I try produk yang senang di cari, semua kedai ada jual benda tu'... hehehe... besa la kan, manusia tidak pernah puas...

Dua minggu lepas sya pegi la cari produk yang sya tengok ada jual di mana2 kedai di Labuan ni... sya beli la produk Garnier (yang merah packingnya, besa la untuk menghalang kedut juga)... kalau tengok iklan & promo nya, konon nya produk ni pun bagus kan, jadi sya try la guna...

Image dari Mr. Google...
Guess wat... baru 3 hari guna, muka sya tumbuh sudah jerawat2... minyak di muka jangan cakap la, kalau kulit muka ni boleh di perah, boleh buat gorang ikan kali tu minyak di muka... sebelum  ni muka sya tidak pernah berminyak & tidak pernah berjerawat... aarrgghhh!!!... down trus sya... kesian kulit sya yang dulu tu... bagus2 sudah halus, tiba2 betimbulan jerawat... trus sya stop pakai... bukan memburukkan produk ni ya, tapi mungkin tidak ngam sama kulit sya... kulit orang kan lain2...

Pegi la sya cari balik tu Safi Rania... tapi sama juga, susah mau cari nih... last2 daripada sya tidak pakai apa2 kan, sya beli la Olay Total Effects... product ni paling lama sya pakai sebelum sya bertukar ke Rania... memang best la kalau pakai ni... sya tukar produk tu pun dulu bukan pasal Olay tidak bagus, tapi sebab mau mencuba Safi Rania ni... bila sudah pakai dua2, tu yang jadi halus muka tu (cehhh!!!... puji kulit muka sendiri kunun... macam la cantik betul kan?)...
Image dari Mr. Google...
Sekarang sya bebalik lagi guna produk ni... jerawat2 tu pun mula sudah mau hilang2... cuma minyak di muka tu masih ada lagi sikit... hopefully, boleh hilang... nda selesa la kalau bermiyak muka ni kan?... hidung pun berkilat2 jak... hahha...

Jadi, moral of the story is... bersyukur la dengan apa yang ada... bila sudah elok benda tu di muka, nda payah la gatal2 mau tukar skincare baru lagi... bila sudah rusak muka, baru mau kelam kabut cari solutionnya kan?... for me, lepas ni biar la sya stick dengan Safi Rania Gold atau Olay Total Effect jak la...

Daaa!!!...

p/s: bila tengok muka yang berjerawat tu di cermin, rasa macam tidak percaya jak muka sya boleh jadi rosak begitu dalam masa 3 hari jak... mau kasi hilang ni jerawat, ambil masa lama lagi... hehehe... pasrah2... 

Thursday, July 14, 2011

Sabar Itu Indah...

Assalamualaikum...

Pagi tadi datang ke ofis, mata masih merah lagi... mengantuk tidak cukup tidur... buat hantaran pertunangan kawan sampai jam 2 pagi... hantaran mesti siap hari Jumaat ni, sebab majlisnya hari Sabtu... tapi cuma ribbon jak yang sya gubah, yg lain sya surrender... huhuhu...

Tapi, n3 ni bukan sya mau bercerita pasal gubahan ribbon tu... itu sya akan buat n3nya ini malam, Insyaallah... kalau sempat la k, sebab masih ada beberapa ribbon lagi mau kasi siap...

Yg sya mau ceta ni pasal kisah seorang ibu yang sangat tabah menghadapi dugaan yang menimpa anaknya... kisah ni sya terbaca dari post yang di publish oleh one of my friend di fbnya tadi pagi... mungkin ada yang sudah baca, sebab artikel ni di ambil dari Utusan Malaysia...

Sya copy & paste artikel ni untuk kita hayati bersama ya...

Sayang anakku Akmal Haris



BERAPA ramai ibu yang pernah menempuh pengalaman menyambut ulang tahun kelahiran anak dengan menyorongnya masuk ke bilik bedah.


Ketika anak tersebut sepatutnya girang meniup lilin dan memotong kek hari lahir sambil dikelilingi rakan-rakan sebaya, tubuhnya terlantar tidak bermaya di atas katil ditusuk jarum suntikan dan pisau pembedahan.


Pilu mendengarnya, tapi jauh lebih memilukan bagi yang pernah melaluinya. Bahkan, tiada kata-kata yang mampu mengungkap perasaan seorang ibu menempuhi pengalaman sebegitu.


Bagi ibu muda, Rozarina Bukari, 35, ia umpama mimpi ngeri yang akan menghantui kehidupannya sampai bila-bila.


Segalanya bermula apabila anak keempatnya, Akmal Haris Shamsul Anwar, satu tahun enam bulan, mengalami musibah atas kecuaian pihak yang diberi tanggungjawab melindungi dan menjaganya.


Setiap kali bercerita mengenai peristiwa malang itu, air mata Rozarina pasti deras mengalir.


Menceritakan semula tarikh hitam 7 September 2005, Rozarina masih mengingati satu demi satu detik cemas yang terpaksa dilalui.


Katanya, petang itu dia menerima panggilan daripada pengasuh dari pusat jagaan kanak-kanak (taska) tempat Akmal ditinggalkan pada pagi tersebut.


Si pemanggil beberapa kali meminta dia datang ke taska, tetapi peliknya enggan memberitahu sebabnya walaupun selepas didesak berulang kali.


“Hati saya sudah mula mengesyaki sesuatu yang tidak kena berlaku. Bergegas saya ke sana dan setiba di sana saya lihat seorang pengasuh sedang mundar-mandir mendukung Akmal.


“Mulanya pengasuh berkenaan enggan menyerahkan Akmal sehinggalah saya menjerit supaya menyerahkan anak saya. Ketika dalam pangkuan, saya lihat keadaan Akmal sudah lembik tidak bermaya dan setelah didesak baru mereka memberitahu anak saya jatuh buai.


“Saat itu juga saya bawa dia ke klinik berhampiran dan doktor memberitahu keadaan Akmal serius perlu dihantar ke hospital. Doktor juga memberitahu anak saya sudah diserang sawan sekurang-kurang 40 minit sebelum tiba di klinik.


“Kemudian baru saya tahu, Akmal rupanya diserang sawan sebaik jatuh dari buai di mana tubuhnya jadi biru, muntah dan mulut berbuih. Malangnya, pengasuh taska mengambil masa lama untuk menghubungi saya,’’ katanya ketika ditemui di kediamannya di Taman Desa Mewah, Semenyih, Selangor.


Menurut Rozarina, saksi kejadian juga memberitahunya pengasuh taska membuai Akmal terlalu kuat dan tali nylon yang dijadikan tali buai putus menyebabkan tubuh kecil itu melambung ke dinding sebelum jatuh ke lantai.


Sambung ibu muda itu, ketika dihantar ke hospital keadaan Akmal begitu menyedihkan, kedua-dua mata hitamnya sudah tertarik ke tepi dan hanya mampu mengerang apabila dipanggil namanya.


“Ujian x-ray menunjukkan kepala Akmal retak dan berlaku pendarahan. Tapi yang lebih mengejutkan terdapat juga kesan darah beku yang sudah lama.


“Doktor mengandaikan Akmal sebelum ini sama ada jatuh atau digoncang dengan kuat berkali-kali. Kata-kata doktor amat mengejutkan saya kerana pihak taska tidak pernah memberitahu apa-apa tentang perkara itu.’’


Buat pertama kali malam itu, Akmal memasuki bilik bedah dan kepalanya ditebuk untuk mengeluarkan darah beku.


Tiga jam berada di dalam bilik bedah, Akmal dibawa keluar dengan keadaan tubuh yang berselirat dengan wayar, langsung ditempatkan di unit rawatan rapi (ICU).


“Sukar sungguh untuk saya menerima kenyataan. Bayi yang pagi tadi saya tinggalkan dalam keadaan sihat dan riang, kini terlantar tidak bermaya. Hanya Tuhan saja yang tahu sayu dan gundah-gulananya hati seorang ibu menyaksikan keadaan anak yang sedemikian rupa,’’ katanya menyambung cerita.


Trauma yang dilalui Rozarina dan suami, Shamsul Anuar Saidin, 35, rupanya jauh lagi dari titik noktah kerana keadaan Akmal tidak berubah, bahkan bertambah teruk berikutan tekanan otak sebelah kanannya yang sangat kuat.


“Doktor meminta kebenaran untuk membuang tempurung kepala sebelah kanan bagi mengurangkan tekanan. Katanya, kepala Akmal ketika itu umpama air yang sedang ‘menggelegak’ yang bila-bila masa boleh ‘meledak’ jika penutup cereknya tidak dibuka.


“Doktor memberi dua kemungkinan, jika tidak dibedah Akmal mungkin tidak dapat diselamatkan dan jika pembedahan dilakukan anak saya mungkin lumpuh.


“Bayangkan apa pilihan yang saya ada ketika itu. Saya tidak mampu memberi jawapan kerana terlalu tertekan, tetapi pada hari ketiga saya reda membenarkan pembedahan dijalankan kalau itulah yang dapat mengurangkan penderitaan Akmal,’’ katanya sambil menyeka air mata yang deras mengalir.


Selepas pembedahan, Akmal dimasukkan semula ke ICU dan keadaannya stabil, tetapi hujung jahitan pada tempurung kepalanya yang dibuang pula menghadapi masalah tidak mahu bercantum.


Doktor terpaksa membuka dan menjahitnya semula bahagian tersebut sebanyak tujuh kali tanpa menggunakan ubat bius kerana tubuh Akmal tidak boleh lagi menerima suntikan tersebut.


“Bayangkanlah kesakitan yang ditanggung, sedangkan kita yang dewasa luka sedikit pun sudah mengadu sakit, inikan lagi dijahit ‘hidup-hidup’. Sampai sekarang masih terdengar-denger rengekan Akmal ketika jarum jahitan menusuk kulitnya.”


Mungkin disebabkan kesakitan itu, pada hari ketujuh suhu badannya tiba-tiba naik hingga mencecah 40 darjah celsius. Seluruh tubuhnya menggeletar dan sentiasa mengerang seolah-olah menahan sakit yang amat sangat.


Doktor kemudian memberitahu, anak kecil itu perlu dibedah sekali lagi untuk membuang cecair yang terlalu banyak pada kepalanya yang saiznya semakin membesar.


“Ketika doktor memberitahu Akmal perlu dibedah sekali lagi, hati saya sangat berdebar dan naluri keibuan saya seolah memberitahu saya mungkin tidak akan bertemu lagi dengan anak cukup istimewa ini.


“Sebelum dibawa masuk bilik pembedahan saya cium wajah Akmal sepuas-puasnya. Saya bisikan pada telinganya yang saya sayangkannya dan halalkan susu yang dia minum.


“Saya lepaskan dia dengan hati yang berat tapi saya reda dengan segala kemungkinan yang akan berlaku,’’ katanya.


Keluar dari bilik pembedahan, Akmal koma dan doktor terpaksa menebuk leher untuk memudahkan sistem pernafasannya. Keadaannya begitu tenat dan doktor sendiri memberi tempoh tiga hari untuk hidup kerana tekanan dalam kepalanya terlalu kuat.


Namun, memang benarlah Akmal anak yang istimewa, semangat untuk hidup begitu kuat dan dia terus bertahan biarpun tempoh ramalan doktor berlalu.


Rozarina tetap bersyukur kerana Akmal terus berada di sisinya walaupun dalam keadaan koma dengan matanya terbuka.


“Seperti yang saya kata tadi, Akmal memang anak yang istimewa. Dalam keadaan seperti itu dia masih bertahan, malah dipindahkan ke wad biasa.


“Kebetulan waktu itu sudah masuk bulan Ramadan. Sebulan saya berpuasa dan berhari raya di hospital. Sempat juga saya beli dan pakaiankan Akmal baju raya,” katanya pilu.


Begitupun, keadaan akmal amat daif, badannya melengkung dan kakinya berlipat, sesekali air kencingnya mengandungi nanah.


Rasa lega Rozarina dan suami juga tidak bertahan lama apabila masalah lain pula muncul. Disebabkan pengaliran oksigen yang tidak lancar, kaki Akmal mengalami gengeran dan doktor mencadangkan kaki tersebut dipotong.


“Ia satu lagi pukulan yang maha hebat. Saya tolak saranan doktor kerana pada masa itu saya fikir kalaulah Akmal mahu ‘meninggalkan’ saya biarlah dalam keadaan anggotanya sempurna tidak ada cacat cela.


“Namun, satu hari saya ternampak daging kakinya yang gengeran luruh satu demi satu sehingga menampakkan tulang.


“Kerana terlalu terkejut saya jatuh terduduk. Saat itu juga saya izinkan doktor memotong kakinya jika itu jalan terbaik.


“Saya dapat rasakan dia cukup menderita. Namun, melihat keadaannya, saya insaf selagi Tuhan masih belum menjemput dia sebagai ibu saya perlu bertanggungjawab mencari penawar yang terbaik untuknya.’’


Tiga bulan ‘berumah’ di hospital, Akmal akhirnya dibenarkan pulang ke rumah biarpun dalam keadaan yang begitu daif, hanya terlantar dan tidak boleh bergerak.


Usaha menyembuhkan Akmal tetap diteruskan dengan mencari rawatan alternatif seperti berurut dan fisioterapi.


“Alhamdulillah ada perubahan, badan yang melengkung kembali lurus, manakala kaki dan tangan yang berlipat sudah tegak semula,’’ katanya yang kemudiannya menyambung tugasnya sebagai guru sekolah menengah selepas ‘bercuti’ panjang.


Begitupun kata Rozarina, kesengsaraan Akmal belum berakhir, giliran matanya pula menerima kesan daripada keadaannya yang koma.


Disebabkan keadaan mata Akmal sentiasa terbuka, tidak berkedip dan tiada air mata, mata hitamnya menipis dan berkemungkinan bocor.


“Doktor memberi pilihan sama ada untuk membuang biji mata yang rosak atau menutup terus dengan menjahit kelopak matanya,’’ katanya.


Tidak tahu ujian apa lagi yang harus dilalui anak kecil ini, Rozarina hanya mampu berserah melihat kelopak mata anaknya dijahit rapat untuk selama-lamanya.


Dengan cara itu menurut doktor, biji mata akan kecut dan diliputi daging sekali gus mengelakkan daripada jangkitan virus jika ia dibiarkan terbuka.


Sejak kejadian malang pada usianya baru tiga bulan dan kini mencecah setahun enam bulan, Akmal sudah melalui sembilan pembedahan besar, tiga di kepala, tiga bagi membuang kakinya yang gengeran dan tiga pembedahan mata.

TERLANTAR... Beginilah keadaan Akmal Haris yang hanya mampu terbaring dengan mata terpejam rapat setelah dijahit bagi mengelak jangkitan kuman
Terkilan

Biarpun reda dengan keadaan Akmal sekarang, jauh di sudut hati ibu kepada empat anak ini, masih terbuku rasa terkilan yang mendalam.

Keadilan yang dicari tidak kunjung tiba apabila pihak yang menyebabkan Akmal berkeadaan begitu masih bebas daripada sebarang tindakan.

“Bukan saja tidak dikenakan apa-apa hukuman, malah pihak berkenaan kini mengembangkan perniagaan dengan membuka sekurang-kurangnya dua lagi pusat jagaan serupa.

“Saya bukan berdendam, saya cuma mahu keadilan bagi Akmal dan supaya kejadian yang menimpa anak saya tidak berulang pada kanak-kanak lain. Siasatan oleh pihak polis terhadap kes ini sampai sekarang pun tak dengar khabar beritanya.

“Kalau kes ini kecuaian saya boleh terima lagi, tetapi ini kes penderaan. Doktor yang merawat Akmal pun mengakuinya. Saya anggap ia sama seperti kes merompak dan membunuh. Mereka sudah ‘bunuh kehidupan’ Akmal, merompak hak Akmal untuk berjalan, melihat dan membesar seperti kanak-kanak yang lain,’’ katanya dengan air mata berlinangan semula.

Walaupun terlantar, tumbesaran Akmal seperti kanak-kanak normal lain dan kini beratnya sudah mencecah 11 kilogram. Semakin meningkat usia, kos penjagaannya juga semakin tinggi, lebih-lebih lagi Akmal hanya bergantung pada susu khas berharga RM21 satu tin kecil dan dalam sebulan dia memerlukan sekurang-kurangnya 10 tin susu.

Penjagaan terhadapnya juga perlu dilakukan berhati-hati memandangkan sebahagian besar tempurung kepalanya sudah dibuang dan hanya diliputi kulit serta rambut hitam lebat.

Setakat ini menurutnya, hanya pihak Yayasan Kebajikan Negara yang mengambil peduli dengan memberi bantuan lampin pakai buang dan susu selama setahun.

“Pihak taska sudah tidak ambil tahu, malah sejak insiden itu mereka hanya datang dua kali menjenguk Akmal di hospital dan menghulurkan duit sebanyak RM2,000,’’ katanya.

Selain dari segi kewangan, kejadian yang menimpa Akmal memberi kesan kepada seluruh keluarga termasuk tiga lagi anak Rozarina, Farhana Shamsul Anwar, 8, Adam Illman, 6 dan Aizad Haqimi, 3.

Menurutnya, sesekali mereka merungut tidak dapat lagi bercuti ke tempat-tempat yang mereka sukai.

“Bukan tidak mahu membawa mereka bercuti, tetapi keadaan Akmal menyukarkan untuk kami bergerak ke mana-mana. Begitupun, saya berusaha juga sedaya upaya memenuhi permintaan mereka,’’ katanya.

Sebagai ibu, tekanan yang dirasai oleh Rozarina juga bukan kepalang hebatnya, lebih-lebih lagi apabila datang rasa rindu yang tidak tertahan pada anak kecil itu.

“Pada hari lahir saya baru-baru ini, dek kerana terlalu rindu dengan pandangan mata Akmal, saya bisikan pada telinganya, ‘bukalah mata Akmal dan ibu ingin sangat melihat Akmal berjalan walaupun dalam mimpi’.

“Permintaan saya dimakbulkan Tuhan, sayangnya mimpi itu bukan berlaku pada saya sebaliknya pada pengasuh yang menjaga Akmal sekarang. Dia bermimpi melihat Akmal berlari dan tersenyum,’’ katanya sambil mengesat air mata yang tumpah untuk sekian kali.

Kredit to Utusan Online (arkib 18/12/2006)...

Setelah 5 tahun Adik Akmal menderita, Malaikat Kecil ini telah mengakhiri semua penderitaannya pada 22/08/2010... Semoga rohnya dicucuri rahmat... Al-Fatihah... artikel mengenai pemergian beliau, boleh dibaca di sini ya...

I cry over this... air mata sya bercucuran turun, susah mau kasi berenti... habis mascara berterabur di bawah mata... yang funnynya, ofis mate sya yg tidak tau apa2, boleh2 tanya 'fie, ko ada problem di rumah?'... hehehe... bila sya suruh dia baca, dia lagi nangis lebih heavy dari sya... hhehe...

Berbalik pada artikel di atas... semoga ibu muda ini sentiasa tabah & redha dengan dugaan yang diberi... Allah Maha Besar... Sesungguhnya Dia saja yang tahu hikmah disebalik kejadian ini... Sabar itu indah... 

Ok... sebelum sya bertambah emo sampai tidak dapat keja, baik sya berenti dulu... ada masa sya buat n3 baru lagi k...

Daaa!!!...

p/s:
'Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya'... Surah Al-Baqarah: 286... 
p/s/s: Al-Fatihah buat Adik Akmal Haris... (time buat entry ni air mata sya masih lagi berguguran)...

Tuesday, July 12, 2011

Cupcakes Wedding Gown...

Assalamualaikum...

Macam yang sya janjikan beberapa hari lalu, sya akan masukkan favourite video sya mengenai rancangan 'DC Cupcakes' tu... and this is 1 of my fav video... hehehe... terpaksa menyenggetkan kepala la sekejap...


Gorjes nda?... I tell u la, this 2 ladies / sisters memang genius la... dari cupcakes yang kecil tu dia kasi gabung menjadi wedding gown, well, not all the details guna cupcakes la, tapi yang menyerlahkan gown tu is cupcakes... mcm syang mau makan ni tau... hehehe...

2nd video ni pun 1 of my fav jugak... tapi bukan dari 'DC Cupcakes'... ini dari 'Cake Boss'...


It's Bumble Bee Cake!!!!... if my honey & little danish nampak ni, excited ni dorang.... ini pun macam susah mo makan kan?... Waaaa!!!!... sya terpegun!!!... thumbs up Buddy & Geng!!!... :D

Daaa!!!...

p/s: have something in mind for this weekend... hhmmm... ;)

Monday, July 11, 2011

Coklat & Keychain...

Assalamualaikum...

Hari ni sya rajin betul keluar masuk bilik bos... bukan mo pegi mengipas ... tapi ada sebab lain... hehehe... the reason is... jeng, jeng, jenggg!!!...

Taadaaa!!!... (image dari Mr. Google)
Ada ini benda di atas meja dia... sya yang memang hantu coklat, jadi macam toyol la... mula2 lirik2 tepi pintu bos, bila bos tengok tempat lain, cepat2 tangan sya menyambar tu coklat... paling best masa dia gi meeting, sya ambil segenggam then tapau pegi meja... hehe... bos tidak marah la, sebab dia letak coklat tu dalam balang atas meja dia memang untuk di makan oleh staff & guest yang masuk ke ofisnya... tapi jangan la ambil banyak2 kan? (macam sya... heheh)... sekarang sya tidak keluar lunch sebab sudah kekenyangan makan coklat... thanks for the chocolate bos... sedap ba kan kalau chocolate free nih?...  

Owh ya... my supervisor baru balik dari bercuti ke Kuching last week... so pagi ni dia start keja balik... sebagai ole2 dia belikan kami keychain Sarawak...


Iya, memang kecil & tidak mahal... tapi ada nilai sentimental tau... ini menunjukkan, walaupun dia tengah best2 bercuti, tapi dia tetap ingat juga dengan kami yang sedang tensen bekerja... hehehe... thanks Amy... :D

Daaa!!!...

p/s: ada plan mau bawa my kids bercuti tahun depan... location belum tau lagi... tunggu & lihat sja ya... :) 

Sunday, July 10, 2011

Hell's Kitchen...

Assalamualaikum...

Macam yang sya ada mention di n3 sya minggu lalu (Our Weekend), sya mau bake cake for my kids ini hari... tapi, tidak jadi lagi... sebab my dad & mum ada jemputan ke kenduri arwah... besa la kan, bulan Syaaban ni memang musim kenduri... jadi kalau hujung minggu tu ada sja la jemputan, pagi ada, petang ada & malam pun ada...

So, giliran sya untuk jadi babysitter for my kids... nda apa la, mo jugak kasi rehat my mum kan?... lima setengahari my mum babysit my kids, apa salahnya kalau hujung minggu tu sya pulak yang babysit kan?... hehehe... Insyaallah, kek tu bila2 masa sya boleh buat... :D

Sya tidak ikut my mum pegi kenduri, little danish jak yang ikut... jadi tinggal sya & baby danial jak di rumah... selain babysit baby danial, sya bersantai2 jak dirumah... fb pun buka sekejap2... tapi blogwalking yang banyak... lama tidak blogwalking, rindu plak... paling sya rindu mau blogwalking ke blog2 masakan... lama sya tidak melawat, banyak sudah resepi baru2... blog lain pun sya visit jugak, mana boleh tidak kan?... hehehe...

Sambil blogwalking tu sya watch TV tengok channel 711 (StarWorld)... channel 711 ni bila weekend mesti best2 rancangannya, I prefer watching 711 dari Melody (TV3) ok... ada marathon Hell's Kitchen hari ni... 7 episode sekali main tau... suka tengok rancangan ni, xspecially bila Chef Gordon Ramsay is back... jadi happening show tu... pengganti dia yang dulu tu (tidak ingat sudah namanya) tidak best...

Tidak puashati dengan 7 episod tu, sekarang sya sambung tengok episod seterusnya di youtube... dasar tidak pandai sabar kan?... ni la yg best dengan youtube ni, mana rancangan yg kita termissed boleh tengok di youtube... mo harap website astro, bermimpi di siang hari la namanya... bagus lagi TV3, ada juga www.tonton.com.my... naaa... melalut sdh sya nih... mari la kita tengok video sebahagian part Hell's Kitchen ni (yg sedang sya tengok skrg sambil buat n3 & tidokan baby danial)... 


Tell u the truth la, kalau sya la yang kena teriak oleh Chef Ramsay tu, gerenti 1 keja pun sya nda tebuat sdh... hehehe... sekarang di channel 711, 'DC Cupcakes 2' sedang on air... sya baru tengok sekerat2 sebab busy buat n3 sambil tidokan baby danial (tangan sebelah kiri menaip & tangan sebelah kanan mendodoikan baby danial)... tidak apa, youtube kan ada, esok2 boleh tengok balik DC Cupcakes tu... nnt sya kasi add video DC Cupcakes plak k (ada 1 episode tu, dorang ditugaskan untuk buat / hias wedding gown dengan only cupcakes... smarttt!!! I tell u... nnt sya add di blog ok)... 

Ok la, sya mau sambung tengok ni Hell's Kitcehn dulu k... 

Daaa!!!...

p/s: bila Master Chef Malaysia mau on air ah??...

My Popular Posts

My Shopping List

Followers

My Blogger Award Collection