CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Us... Together... ♥♥♥♥

Wednesday, February 23, 2011

Misteri Tangisan Bayi...

Assalamualaikum...

Danish fever dan Danial pula mula menunjukkan tanda-tanda selsema.... huhuhu... sya pun kurang tido semalam... paling sya kena jaga ialah danish sebab takut demamnya tu menjadi-jadi sehingga kena asthma lagi... 

Time anak-anak tido, sya sempat belek-belek majalah 'pa & ma' yang memang banyak dalam simpanan... mau cek-cek mangenai fever ni... tapi tidak jumpa pula artikel tu... mungkin di majalah 'mamibaby' (yang memang banyak juga dalam simpanan)... malas mo menyelongkar lagi rak majalah tu, sya teruskan juga la baca 'pa & ma' ni... ada 1 artikel yang menarik perhatian sya... kita baca sama-sama ya...

- Misteri Tangisan Bayi -

Sesetengah bayi atau anak kecil akan menangis apabila berubah tempat tidur. Misalnya dari tempat gelap yang biasa dia tidur berpindah ke tempat terang atau sebaliknya. Bahkan jika tidur di tampat lain sama ada pergi bercuti atau pulang kampung, mereka juga mungkin menangis kerana suasana tempat tidur yang berubah.

Namun kadangkala ada bayi yang menangis tanpa henti walaupun di pujuk dengan pelbagai cara. Ada orang mengaitkan keadaan tersebut sebagai sawan tangis yang diakibatkan gangguan makhluk-makhluk halus.

Sawan tangis disebabkan oleh dua punca utma, iaitu bersifat fizikal seperti kerana lapar, dahaga dan sejuk, rasa hilang keselamatan diri seperti kehilangan orang yang selalu berada di sampingnya, biarpun buat sementara.

Punca kedua ialah akibat gangguan makhluk-makhluk halus. Allah SWT menjadikan manusia daripada dua unsur utama, iaitu jasad dan roh. Islam mengajar agar anak yang baru dilahirkan diazankan di telinga kanan dan diiqamatkan di telinga kirinya. Dalam masa tertentu anak yang sawan tangis kadang-kadang memperlihatkan reaksi luar biasa dangan wajah yang ketakutan seolah-olah sedang melihat satu objek yang menggerunkan di hadapannya.

Mungkin sukar untuk menjelaskan bagaimana gangguan yang tidak dapat dilihat itu boleh mengganggu bayi menyebabkan dia tidak berhenti-henti menangis bahkan ada yang hampir tidak kedengaran suara tangisannya menyebabkan ibu dan ayah menggelabah.

Terlalu banyak kaedah atau usaha boleh di lakukan yang diajar oleh Rasulullah s.a.w dalam usaha mengatasi masalah seperti ini, di antaranya ialah dengan  membacakan surah al-Fatihah, ayat al-Kursi, Surah an-Nas dan surah al-Falaq. Kemuadian hembuskan pada ubun-ubun anak. Lakukan sebanyak tiga kali. Sekiranya anak-anak ini masih juga menangis, bacakan azan di telinga kanannya dan iqamah di telinga kiri. Lakukan sekali ataupun tiga kali.

(sumber artikel dari majalah pa & ma edisi Julai 2010)  

p/s: Alhamdullillah... panas badan danish sudah berkurangan selepas sya tampal 'bye-bye fever' di dahi nya... selesema danial pula sudah kering lepas sya sapu kunyit di batang hidungnya (petua orang tua-tua)...

Monday, February 21, 2011

Stool baru...

Assalamualaikum...

Semalam danish kena belikan stool baru... aunty & unclenya yang belikan... punya main suka lagi dia... ke sana sini dia angkut stoolnya tu... menyusu pun mo duduk di situ... tengok tv pun mo duduk situ... semua la... bila sya minta tolong ambilkan barang, jawapannya 'nda mo, alat ni kusi' (tdk mau, berat ni kerusi)... macam melekat sudah dia di stool tu... tido pun dia mau bawa atas katil... tapi bila mata mummy sudah bulat mata tengok, terus dia kasi turun balik... hehehe...

Stool danish yang baru... thanks aunty & uncle...
Sebelum ni, ada juga stool dia... tapi biasa la, budak-budak bila dapat barang baru, mana lagi mau tengok barang lamanya tu kan... 


Ok... danial pun sudah start mo merenggek di katil sana... bangun dah kali... kena stop buat n3 dulu la... esok lagi sya buat n3 baru k...

Daaa!!!...

p/s: masa blog walking food blog tadi, ada nama resepi apam polka dot... macam sedap... cute lagi tu... nanti mau try buat la... bila la sya ada masa baking ni ah...

Yeay!!!... Danial sudah pandai bertiarap...

Assalamualaikum...

Iya, danial menunjukkan 1 progress lagi... dia berjaya bertiarap sudah... tapi tidak 100 peratus pandai la... hanya 50 peratus saja... sebab selepas dia berjaya pusing badan dia untuk tiarap dia tidak pandai pusing untuk baring semula... kesian...

Teriak-teriak dia minta sya pusing dia balik... sampai merah mukanya... Insyaallah... dalam seminggu dua lagi pandai la dia bertiarap perfectly... 


Danial ni rajin mau mencuba... selagi tidak dapat selagi tu juga dia paksa... sampai menangis dia kadang-kadang...

 
Ni mentang-mentang sudah pandai pusing badan, tido pun mau bertiarap... tidak dapat di ubah lagi posisi ni... bila ubah saja bangun la dia ni...

Daa!!!

p/s: abg danish suka kacau bila danial tido... kadang-kadang bikin geram mummy... Eeee!!!

Telur owh telur...


Assalamualaikum...

Baby tengah tido sekarang... jadi sya ambil masa ni untuk buat n3 baru... hehehe... sambil-sambil tu layan game di fb...

n3 pertama sya ari ni... pasal telur... iya telur... telur ayam... bukan mo cerita pasal resepi yang guna telur ya... tapi mau cerita pasal kekurangan telur di labuan ni... bukan kurang la... memang teda... 

Di labuan sekarang mana-mana kedai teda bekalan telur... semua habis atau teda stok (bukan sama ka ni?)... sudah 3 hari pusing-pusing kami cari telur... sama juga... heran kan?... kalau gula tu memang tidak heran la... memang sentiasa teda stok... hmm... nda kan telur pun jadi mangsa smuggle kan?...


Rasa tidak berseri dapur bila teda telur kan?... bila sudah 3 hari tidak jumpa telur ayam, jalan terakhir dengan membeli telur omega... ala telur yang mahal tu... tapi sebenarnya telur ni sedap juga, kuning telurnya pun besar dan cantik dipandang... berkhasiat pulak tu... telur yang ini banyak pula... mungkin pasal harganya mahal, jadi jarang orang mau beli... 

Petang ni mau pegi cek lagi di kedai... harap-harap stok telur ada la sudah...

Daaa!!!...

p/s: wondering kenapa kulit telur di asia ni warna kuning kecoklatan (betul ka ni?) tapi warna kulit telur di oversea warna putih... jenis ayamnya nda sama ka tu?...

Saturday, February 19, 2011

Accident kecil & tercekik...

Assalamualaikum...

Pagi tadi sya dan danish pergi ke kedai... untuk beli bekalan susu dan pampers anak-anak... nda tau la kenapa hari ni sya tdk dapat concentrate sangat time driving... mula-mula tu sya terlanggar lubang... bukan semberangan lubang, lubang besar punya... padahal jalan tu sya hari-hari lalu... boleh-boleh hari ni sya tidak ingat pasal tu lubang... sampai jak kedai, terus dapat parking... 

Masuk kedai, danish berkeras minta belikan keropok... katanya mo makan sama-sama danial... belikan sja la... bila sudah selesai bayar, kami kluar kedai trus masuk keta... sebelum reverse keta mau kluar parking, sya tengok cermin clear sja belakang keta... bila sya reverse keta... dumm!!!... terkejut sya bunyi tu... bila kluar, sya nampak sorang lelaki sedang mengutip barang-barang belian dia di jalan raya... sya tidak sure sama ada sya terlanggar dia atau kebetulan semasa sya reverse tu barang-barang dia terjatuh...

Sya bersedia untuk di maki sudah tu... tunggu punya tunggu... orang tu terus berdiri, masuk keta dia dan terus jalan... tanpa melihat sya sikit pun... marah pun tidak... dia tinggalkan sya terpingga-pingga sorang diri di sana... heran kan?... sya tdk tau la dia ok ka tidak... tapi mudah-mudahan dia ok... huhuhuhu...

On the way balik rumah... sebab terlalu memikirkan pasal lelaki tadi... tiba-tiba kereta yang sya drive boleh tersasar naik ke divider jalan... astaga... kenapa dengan sya hari ni???... nasib keta boleh turun balik... sebelum apa-apa yang buruk lagi jadi, baik sya cepat-cepat pulang rumah... danish di tempat duduk sebelah cuma relax jak tidak tau apa-apa... bila sudah sampai rumah... lega rasanya...  

Ok... sekarang sya crita pasal keropok yang danish beli tadi... tengah sya salin baju... tiba-tiba danial batuk... mulanya sya ingatkan batuk biasa... tapi bila sya tengok dia, merah padam mukanya... aik kenapa ni?... sya tanya danish yang tengah duduk senyum-senyum sebelah adiknya... 

sya: danish kenapa baby?...
danish: anish agi mamam bibi (danish bagi makan baby)...
sya: ahhh!!!... astaga!!!...

Dengan rasa panik, cepat-cepat sya ambil danial dan tepuk belakang badan dia... dia masih batuk lagi time tu... muka pun merah habis dah... dua tiga kali tepuk... terkeluar juga la seketul keropok dari mulut danial... Alhamdullilah... rupanya danial tercekik keropok!!!...

Danish heran... lepas tu baru sya bagitau dia (ntah untuk yang keberapa kali dah sya bgtau nih), yang baby belum boleh makan sekarang, dia cuma minum susu sja... danish cuma angguk sja...

Wat a day!!!... nda tau la kenapa hari ni serba tidak kena jak... tapi semasa sya menaip ni, keadaan sudah kembali normal... Alhamdullillah!!!...

Ok... danial pun sudah bangun dari tido... sekarang mo pegi mandikan dia dulu... lepas tu baru giliran danish pula mandi...

Daa!!!...
Danial selepas tercekik keropok jack & jill...
p/s: lepas ni danish jangan la buat mummy panik gilak macam tadi... kalau hari-hari macam ni, boleh kena serangan jantung mummy... :)
  

Bila Danish berposing...

Assalamualaikum...

Kalau di lihat perwatakan danish, dia ni jenis yang cepat menangkap setiap apa yang dia nampak... sudah beberapa kali dia tengok rancangan realiti tv 'America's next top model'... dia sudah faham apa itu 'posing'...

Jadi bila depan camera, dia mula la beraksi ala-ala model...


Nakal nya budak ni... ya ampunnn!!!... Tuhan jak tau... tapi nakal-nakalnya tetap dengar cakap... hehehe...

Daaa!!!...

p/s: Belum tau lagi nakal danial macam mana plak nanti...

Sabar ya kak...

Assalamualaikum...

Hari tu masa pegi klinik, sya duduk di sebelah seorang kakak ni... dia datang dengan anak dia, umur anak dia tu macam 2 tahun... owh, jadi sangkaan sya anak dia tu la yang check-up...

Pada mulanya kaka tu murung sja... tapi bila ternampak danial di pangkuan sya, dia tiba-tiba senyum...

kaka: sdh berapa bulan baby ni?...
sya: baru 3 bulan kak...
kaka: wah... besar... baby sihat ni...
sya: hehehe...
kaka: baby kaka 2 bulan...
sya: owh... mana baby kaka?..
kaka: meninggal sdh...

Oppss!!... sya sudah salah bagi soalan... kaka yang sudah tersenyum tadi, murung balik... dalam hati sya berdoa, jangan la kaka ni nangis di sebelah sya, sya ni bukan jenis yang pandai memujuk... tapi... dia tidak nangis...

Cerita kaka tu... waktu dia preggy dulu, baby di dalam tummy sihat jak... bila scan baby tu baby boy... masa sampai waktu untuk beranak, dia ke hospital... tapi doktor tu cakap belum masanya lagi... tapi perut kaka tu sudah sakit gilak nih... 

Beberapa jam kaka tu sudah tidak tahan, dia minta operation sja... tapi doktor suruh dia bertahan lagi sebab dia mau kaka ni beranak normal... mula nya dia kata baby ok sja di dalam tu... kali kedua cek, baru la doktor tu kelam kabut mo buat operation... katanya baby macam mau lemas sudah... kaka yang dengar ni pun panik...

Jam 8 pagi doktor dapat keluarkan baby tu... bila dengar baby dia menangis, lega rasa hati kaka ni... tapi yang buat dia sedih, doktor tu tidak bagi dia tengok babynya tu, kata doktor baby mesti diberi oksigen secepat mungkin... lepas tu baru kaka ni boleh jumpa baby dia...

12 jam lepas tu, datang seorang nurse di tempat kaka ni berehat... nurse tu bgtau yang baby kaka ni sudah meninggal... sebabnya baby ni lemas dan kurang oksigen... luruh hati kaka ni bila dengar...

Sampai la sekarang kaka ni masih terasa kehilangan baby dia... patut la masa sya jumpa dia awal tu dia nampak murung... selama sebulan dia murung selepas baby dia meninggal... yang buat dia terkilan sangat lagi ialah dia tidak pernah sekali pun tengok baby boynya tu... dari lahir sehingga di kebumikan... 

Simpati sya dengar cerita kaka ni... sya pun melahirkan kedua anak sya di hospital yang sama... tapi syukur alhamdullilah sya dikendalikan oleh staff nurse yang bagus... banyak juga sya dengar pasal doktor lelaki yang merawat kaka ni... memang cuai sedikit...

Doa sya kaka ni sentiasa sabar dan tabah... kepada doktor tu, jangan la keja sambil lewa... nyawa orang tu berharga...

Daaa!!!...

p/s: ramai sudah bakal mommies yang prefer untuk deliver baby di KK... sebab banyak sdh kes-kes yang tidak sedap di dengar di hospital sini... 

Thursday, February 17, 2011

3 months danial dan kisah jatuh katil...


Assalamualaikum...

Ya... danial sekarang sudah berusia 3 bulan... tidak sedar-sedar kan?... badannya pun sudah semakin membesar...

Pagi tadi sya bawa dia ke klinik desa untuk monthly checking dan juga untuk suntikan insulin yang ke tiga... kesian, tiap-tiap bulan mesti disuntik... kalau ada daddy ni, mesti sakit hati sudah dia tengok anaknya ni kena suntik... sebab daddy takut 'injection'... hahaha... injection kali ni, macam besa la, boleh menyebabkan demam kalau antibody baby tidak kuat... alhamdullilah, danial ok saja... cuma ada sedikit letih, mungkin sebab effect injection tu... tido sja dia...

Berat danial kali ni tidak banyak meningkat... 6.7 kg sja berat dia... beza 0.65 kg jak dari bulan lalu... tapi panjang badan dia meningkat... dari 59 cm (bulan lalu) ke 62 cm... rambutnya makin gugur, cuma yang tinggal jambulnya di tengah-tengah kepala jak... hehehe... daddy dia cakap mcm rambut upin sudah... but cute nih!!!... bikin girigitan...

Muka danial sudah semakin pulih dari ruam... tidak lagi sekasar dulu kulit muka dia... Alhamdullillah...

Hehehe... baju yang danial pakai ni, baju untuk baby yang berumur 6 bulan... baju yang untuk baby 3 bulan dia sudah tidak muat... tingkai la sangat-sangat...
Owh ya... sekarang danial tengah berusaha untuk bertiarap... bila dia penat tidak dapat meniarap, mula la dia meroyan... nda lama lagi tidak dapat la kasi tinggal dia sorang-sorang di atas katil... takut nanti syok-syok dia berguling, tejatuh ke bawah katil plak... kan naya mummy oleh daddy tu nanti... macam danish dulu kalau nda silap sya, 3 kali terjatuh dari katil... iya sya tau, sya yang lalai... hahaha... 

ni danish masa umur 1 tahun dulu... nampak parut di kening sebelah kiri tu?... tu  la parut sebab jatuh dari katil ... masa ni sya tengah sibuk buat barang-barang hantaran sampai tidak sedar rupa-rupanya danish sudah bangun dari tido dan berguling-guling sampai la jatuh... hehehe... 
Daddy dia punya la main marah, sekali balik dari offshore anaknya ni sudah ada parut di kening... hehehe... kali ni sya kena hati-hati, takut sejarah berulang kembali... sakit juga dada bila tengok danish jatuh sampai berdarah di kening... rasa-rasanya macam mo ganti tempat dengan dia jak...

Ok... mo pegi mamam dulu... lapar... bila nda ngantuk, nanti sya buat n3 baru lagi ya...

Daa!!!...

p/s: hari ni danial 3 kali mengigau... kuat betul nangisnya... ntah apa jak yang di mimpi dia... ni mesti pasal effect injection tadi pagi... kesian anak mummy... :(

Monday, February 14, 2011

Valentine's Day?... Maybe not...

Assalamualaikum...

Seminggu sya tidak update blog... besa la... kalau honey ada di rumah, mana ada masa lama-lama menaip depan komputer... tadi pagi honey kembali ke KL untuk sambung kursusnya... Insyaallah 24hb nanti tamat la kursus dia...

Hari ni 14hb Februari... bila sebut saja hari tu mesti automatik dalam kepala hari kekasih @ valentine's day... 
sya ada terbaca satu artikel mengenai hari valentine ni di www.iluvislam.com... nah, sekarang kita sama-sama baca artikel tu ya... untuk kita fikirkan bersama...

Sejarah Valentine's Day...


Terdapat pelbagai sumber yang berbeza-beza menceritakan tentang asal-usul Hari Valentine. Yang nyata, tidak satu pun memberi kebaikan kepada kita sebagai umat Islam dan hamba kepada Maha Pencipta. Sedarkah kita, salah satu sebab kewujudan Hari Valentine ini adalah kerana kejatuhan kerajaan Islam di Sepanyol pada tarikh tersebut. Manakala orang yang menjadi dalang kepada kekalahan itu adalah seorang paderi Kristian, Saint Valentine. Lalu, 14 Februari 1492 dinamakan Hari Valentine dan  dianggap sebagai hari kasih sayang kerana Islam dianggap sebagai agama yang zalim. Bukankah dengan menyambutnya, kita sendiri menghina agama kita yang suci? Kejinya jika kita begitu!

Antara sejarah yang lain pula menyebut, Hari Valentine diambil daripada nama paderi Saint Valentine atas kesungguhannya mempertahankan hak para tentera di zaman pemerintahan Claudius II untuk berkahwin. Ini kerana, semasa Claudius II memerintah kerajaan Rom, beliau menghalang tentera-tentera Rom untuk berkahwin kerana pada pendapat beliau, mereka akan lebih kuat dan tabah untuk berperang jika masih bujang. Namun secara senyap, Saint Valentine telah melakukan upacara pernikahan dan ini mendatangkan kemarahan Claudius II. Lalu, paderi itu dihukum gantung pada 14 Februari 269 Masihi.

Fikirkan
Jika kita menjadikan ini sebagai alasan untuk menyambut 14 Februari, dek kerana kesungguhan seseorang menegakkan hak manusia untuk berkahwin, mengapa pula penghormatan itu harus diberi kepada seorang paderi Kristian? Sedangkan di kalangan utusan Allah semuanya banyak berkorban demi cinta mempertahankan agama. Kenangilah rasa cinta dan kasih yang tak terhingga Rasulullah SAW yang banyak berkorban demi kita, umatnya yang amat beliau kasihi. Sungguh, jangan pernah kita meletakkan penghormatan itu lebih tinggi kepada pemimpin dari kaum kafir berbanding pemimpin teragung kita, Muhammad SAW!
Kita sedia maklum, sesuatu perayaan yang tidak berlandaskan agama Islam pasti mendatangkan sejuta keburukan dan kebinasaan. Lihatlah, berapa ramai anak-anak gadis seagama yang telah terkulai layu di tangan kekasih hati hanya demi membuktikan rasa cinta yang berinspirasikan Saint Valentine? Berapa ramai pemuda-pemuda yang menggalas tugas  khalifah di muka bumi melakukan maksiat dan zina demi tarikh yang dianggap keramat itu ? Segeralah kita membendung sambutan Hari Valentine. Jangan biarkan benih kesesatan menumbuh lalu menjadi pohon yang menutupi sinar iman di dalam hati.
Ingatlah firman Allah, "Dan demi sesungguhnya jika engkau menurut kehendak hawa nafsu mereka sesudah datangnya (wahi yang memberi) pengetahuan kepadamu (tentang kebenaran), maka tiadalah engkau akan peroleh dari Allah (sesuatu pun) yang dapat mengawal dan memberi pertolongan kepadamu.(al-Baqarah:120).
(Artikel tabloid iLuvislam edisi 48)
Daa!!!...
p/s: dulu masa muda-muda pernah juga sambut hari valentine's ni... bila sudah dewasa ni pandai fikir sendiri baik buruknya... alhamdullilah, sya cepat sedar dan kembali ke dunia realiti yang berlandaskan Islam...   

Saturday, February 5, 2011

Maggi ayam hot & spicy...

Assalamualaikum...

Semalam honey balik dari KL sempena cuti Gong Xi Fa Cai selama 2 minggu... jadi bermula hari ni tugas sya menjadi 2 kali ganda busy... yalah bila mr. honey tu pegi offshore, kesibukan sya agak berkurangan, cuma perlu fikirkan makan, minum dan pakai anak jak... kalau sya pulak setakat makan nasi putih dan telur goreng pun sudah kenyang... hehehe...

Pagi tadi sya bangun awal untuk prepared sarapan mr. honey... sekali cek dapur, terlupa plak maggi kegemaran mr. honey (asam laksa) sudah habis stok... yang ada cuma stok maggi ayam danish sja... hmm... mr. honey ni kalau maggi ayam dia memang tidak suka, tidak pedas dia bilang...

Fikir punya fikir dapat la sya idea... sya masak maggi ayam tu dengan cili padi... bukan 2 biji ye tapi 5 biji cili padi... hehehe... sebelum masukkan air, sya tumis dulu cili padi tu dengan bawang merah... sebab sya pernah terbaca di satu blog (tidak ingat plak nama blog tu)... kalau cili padi tu di goreng dulu, akan lagi menambah kan pedas cili tu... tu yang sya test try tadi tu... satu rumah tercium bau cili bergoreng tu, sya pun sampai terbatuk-batuk tercium... hehehe...

Selesai masak, sya bagi mr. honey untuk rasa... huhuhu... dia yang memang jenis yang tahan pedas pun boleh cakap 'boleh tahan juga pedas ni maggi ayam'... habis juga la maggi tu semangkuk walaupun dia kepedasan...  

Sory honey, bukan sya mau dera honey cuma try mau buat maggi ayam pedas-pedas... hehehe... tapi menjadi jugak la pedas nya... next time sya tidak buat maggi tu lagi k honey... kecuali ada permintaan dari honey la... lepas ni mau gi kedai beli stok maggi asam laksa banyak-banyak...

Daaa!!!...

p/s: tidak sempat mau gambar maggi ayam pedas tu coz lepas habis masak jak, baby bangun... trus bagi honey makan breakfast dia, sya plak layan baby dulu... bila sya datang balik dengan hp (mau ambil gambar), tinggal mangkuk jak lagi... hehehe... 

Friday, February 4, 2011

Gugur... :(

Assalamualaikum...

Masa baby danial lahir dulu, rambutnya lebat brownish... ada curl-curl sikit... tidak macam little danish... masa lahir langsung teda rambut... bila rambutnya tumbuh balik... it's was straight & brownish... hehehe...

Sekarang rambut baby danial sudah mula gugur... setiap kali lepas sya cium kepala dia mesti gatal hidung sya... macam ada sja rambut dia yang temasuk dalam hidung sya... rambutnya di depan sudah hampir habis gugur... tinggal rambut belakangnya lagi yang masih lebat...

Danial (2 days old)
Danial (2 month old)
Lihat perbezaan rambutnya... hehehe... berkurang sudah kan?... terasa macam cepat betul masa berlalu... entry akan datang sya akan masukkan gambar abangnya pulak (little danish) semasa proses keguguran rambutnya dulu... 

Daaa!!!...

p/s: maaf kalau bahasa yang sya gunakan kadang-kadang susah di fahami... sebab sya banyak menggunakan bahasa sabah dalam penulisan sya... :D

Thursday, February 3, 2011

Year Of The Rabbit 03/02/2011 - 22/01/2012 (Metal)

Assalamualaikum...

Hari ni semua kaum cina merayakan tahun baru mereka... tahun ni adalah tahun arnab... setiap kali tahun baru cina, sya suka belek-belek buku mengenai 'chinese zodiac' ni... bukan untuk di percayai tapi sekadar untuk rujukan sahaja... hehehehe... mari kita baca mengenai zodiac tahun ni...


According to the Chinese Zodiac, the Year of 2011 is the Year of the Golden Rabbit, which begins on February 3, 2011 and ends on January 22, 2012.  The Rabbit is the fourth sign of the Chinese Zodiac, which consists of 12 animals signs.  The Rabbit is a lucky sign.  Rabbits are private individuals and a bit introverted.  

People born in the Year of the Rabbit are reasonably friendly individuals who enjoy the company of a group of good friends.  They are good teachers, counselors and communicators, but also need their own space.

According to Chinese tradition, the Rabbit brings a year in which you can catch your breath and calm your nerves.  It is a time for negotiation.  Don't try to force issues, because if you do you will ultimately fail.  To gain the greatest benefits from this time, focus on home, family, security, diplomacy, and your relationships with women and children.   Make it a goal to create a safe, peaceful lifestyle, so you will be able to calmly deal with any problem that may arise.

Not many people know that the Rabbit is the symbol of the Moon, while the Peacock is the symbol of the Sun, and that together, these two animal signs signify the start of day and night, represent the Yin and Yang of life.  It is said that anyone making supplications for wishes to be fulfilled are certain to get what they want... and in the Year of the Rabbit, the wish-granting aspect of the Sun and the Moon combined is multiplied.  The Moon is YIN and this is the Yin of Heaven, signifying magic.  Thus on each of the Full Moon nights of this year, go out into your garden to gaze into the Full Moon and visualize plenty of Moon dust and Moon glow flowing into you, filling your whole body with bright white light and granting you fearlessness, love and courage.  This will not only strengthen your inner "Chi" energy, it will also bring wisdom into your life.

(Ihsan dari www.stanssewingsupplies.com)
Happy Chinese New Year 2011
To All Our Chinese Friend
From
Fify, Boy, Little Danish & Baby Danial

Ok... sekarang sya mau bawa putra-putra sya pegi tengok 'tong tong chai'... hehehe...

Daaa!!!...

p/s: tidak salahkan kalau kita ambil tau juga sedikit info mengenai kepercayaan kaum Cina ni... :)

Wednesday, February 2, 2011

Foodball...

Assalamualaikum...

No... no... sya bukan salah eja... tapi memang itu yang sya maksudkan... food + ball... hehehehe...

Lama sudah sya perhatikan minat danish dengan makanan dan bola... bila di dalam rumah dia minat tengok rancangan masakan dan sekali sekala ada juga mengacau kami memasak di dapur... tapi bila di luar rumah, minat bertukar kepada bola... bila ada rancangan siaran langsung perlawanan bola, jangan harap la kita dapat tengok channel lain sebelum match tu habis...

Bila tengok dia tendang bola, macam pernah belajar main pulak... setahu sya di dalam family sya atau daddy dia, tidak ada sorang pun yang minat bola... kecuali main game bola di PS2 la... 

Aksi danish tendang bola... bolanya?... entah ke mana sudah tu...
Tambirang kan?... hahaha!!!
Tidak kira la apa minat anak-anak mummy bila besar nanti, mummy akan sokong 100%... asal tidak salah di sisi undang-undang dan agama... wah!! serius si fify... hehehe...

p/s: kalau ada football class di labuan ni, mummy hantar sudah danish ni ke sana... :D 

Tuesday, February 1, 2011

Somewhere over the rainbow...

Assalamualaikum...

Hmmm... mesti sudah perasan kan yang sya sudah tukar lagu untuk blog sya ni... kali ni sya tidak pilih lagu-lagu berunsur marah dan kecewa lagi... sebab ramai yang ingat lagu-lagu tu ada kena mengena dengan sya... hahaha... of coz la teda... sya cuma minat jak la...

Ok berbalik dengan lagu rainbow ni... lagu ni banyak version dan di nyayikan oleh ramai penyanyi... sya masih ingat lagi, sya start minat lagu ni masa tengok movie dorothy yang masih lagi tanyangan hitam putih tu dulu... masa tu penyanyinya wanita... sampai la sekarang lagu ni masih ada yang minat... antara semua version lagu tu, sekarang sya suka dengar version yang ni, dinyayikan oleh Jason Castro... best suaranya... baru-baru ni dalam tv series glee pun dorang ada nyayi lagu ni...

Boleh juga dikira lagu ni sleeping pill untuk both my son... bila sja dorang mau tido, menjadi tugas sya untuk nyayikan dorang lagu ni... walaupun suara sya ni sumbang, tapi tertido juga dorang dengar... hahaha...

So... happy listening guys!!!...

Daaa!!!...

Talkative & Friendly Danial... :D

Assalammualaikum...

Dalam masa 2 bulan ni, danial sudah menunjukkan tanda-tanda mau bercakap... dia juga menunjukkan sifat friendly... tidak kira la sama ada dia memang sudah biasa dengan orang tu atau baru pertama kali nampak, dia mesti membalas dengan senyuman manis...

Bangun saja dari tido, dia akan bercakap dengan bahasa babynya... cute sangat... bila ada orang yang layan, lagi la banyak yang di cakapkannya... hehehe...

Sya agak kebaruan sebab masa danish baby dulu, dia seorang yang sangat quiet... tidak mau bercakap atau senyum sekali pun... kerjanya cuma menyusu lepas tu tido lepas tu bangun dan begitu la seterusnya... bila umurnya mau masuk 5 ke 6 bulan baru la dia ringan mulut untuk senyum... kalau bercakap, sampai sekarang cakapnya pun belum lurus...

Berlainan dengan danial... bila dia bangun dari tido, dia menyusu lepas tu baring-baring bercerita... bila dia sudah penat baru la dia tido balik... kadang-kadang bila dia bangun jam 3 pagi untuk menyusu, penat juga sya mau menunggu dia tido balik... kena layan dia bercerita dulu... hehehe...

Owh ya!!... lagi 1... bila danial tido tidak boleh ada bising sikit pun mesti dia terbangun... kalau macam danish dulu, dia ni kalis bunyi... mercun meletup di sebelah rumah pun dia boleh lagi tido dengan nyeyak... 

Tapi apa-apa pun kedua-dua anak mummy memang cute dan ada keistimewaan sendiri... Love u both!!!...

video
Daa!!!...

p/s: lepas ni mau tengok apa lagi progress 2 malaikat kecil sya nih...

Asthma Attack Again...

Assalammualaikum...

Hari ni baru la sya ada masa untuk online... sekaligus meng-up-date blog... 2 hari sebelum ni sya sangat-sangat busy dengan danish... dia kena asma lagi untuk kali ketiga dalam masa 3 bulan ni... tapi syukur la, asma nya ni tidak di tahap yang teruk...

1st day tu dia cuma flu biasa saja tapi kemuadian dia batuk pulak... bila sudah batuk tu mula la dia susah untuk bernafas... 1 malam dia tidak boleh tido, mana dengan muntahnya lagi... keesokan paginya sya bawa dia ke klinik bakti... klinik yang memang ada history asma dia dari awal sampai sekarang...

Masuk saja bilik doktor, tidak payah di suruh lagi dia terus ke tempat dia selalu di pam (sya sebut 'pam', sebab sya tdk tau nama tu benda... hehehe)... selesai rawatan tu, pernafasan dia lancar sedikit walaupun masih ada bunyi-bunyi tidak menyenangkan di saluran pernafasan dia... 

Selesai dari klinik, dia mau sudah makan... macam-macam la yang di mintanya... mee hoon la... pau kacang merah la... blueberry cup cake la... setengah hari mummy melayan dia seq... tapi di turutkan juga la, memandangkan sehari suntuk sebelumnya dia tidak mau makan langsung...

Alhamdullillah... sekarang dia ok sudah walaupun tidak sepenuhnya... masih lagi ada sisa-sisa batuknya tu...

Danish berkeras mau pegang mask tu sendiri, sengget pulak jadinya... hehehe...
Dengan pertolongan mummy, baru la lurus balik mask tu...
Ubat-ubatan danish... mau satu jam bagi makan dia ni... penakut ubat... mau di pujuk dulu baru mau makan... :(
Time mau bagi makan ubat ni adalah masa untuk menguji kesabaran sya... macam-macam la perangai dia yang keluar... 5 botol ubat ni mau 1 jam kasi makan... dia cuma takut kalau daddy yang kasi makan ubat... 5 minit saja selesai sudah... tapi sambil becucuran air mata la... 

Harap-harap selepas ni teda lagi la asthma attack... kesian tengok dia bila susah mau bernafas... 

Daaa!!!...

p/s: Thanks to Dr. Tan & Dr. Sharifah of Klinik Bakti & Surgery Labuan...    

My Popular Posts

My Shopping List

Followers

My Blogger Award Collection