CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Us... Together... ♥♥♥♥

Sunday, September 25, 2011

Foodie Sunday: Buras... Lamban... Kelupis...

Assalamualaikum...

Buras...
Buras adalah makanan tradisi kaum Bugis di Tawau... setiap kali raya ataupun majlis2 besar, buras ni mesti ada tau... rasanya lemak2... sedap!!! I tell u...

Di Kg. Banjar, Keningau, kampung halaman my mum, kebanyakkannya pun hidangkan buras masa raya... termasuk la my family, walaupun bangsa my mum is Dusun... ni sebab di kampung tu ramai juga kaum Bugis... jadi influence buras tu sdh menjalar ke kaum lain di kampung tu... 

Buras ni sangat2 tradisi tau sebab di masak atas dapur kayu api... well, zaman sekarang ni pakai pressure  cooker pun boleh jugak, tapi lebih ada rasa lagi bila di masak atas dapur kayu api... nenek sya di kampung memang ada dapur tu untuk dia buat kuih bahulu (kuih bahulu pun dia masih guna dapur kayu api ok)... selalu nya untuk merebus buras ni memerlukan 1-3 jam, bergantung dengan api la... biasa la dapur kayu api kan kena rajin jaga api nya... hehehe...

Beras yang sudah dicampurkan dengan santan panas, diambil dalam 1 senduk kemudia bungkus dengan daun pisang... cara ikatnya pun ada cara tersendiri tau... kena ikat dengan cara yang betul supaya nasi didalam tu nanti perfect jak masaknya... macam ikat lamban la... tdk juga kuat sangat dan tidak jugak longgar sangat ikatannya... hehehe... sebelum tu, mesti ada yg wondering kan, apa tu 'lamban' & 'kelupis'... lamban & kelupis tu sama jak dibuat dari beras pulut & santan... lemak2 gitu... juga dibungkus dalam daun...

Lamban... sumber image dari Mr. Google...
Kelupis... 
Kedua2nya sama jak cuma yang membezakan nya is daun yang digunakan untuk membungkus... tapi dengan buras berbeza ya... sebab buras dibuat dengan beras biasa bukan beras pulut seperti kelupis & lamban... tapi memang ketiga-tiga makanan ni sedap.... bila sya sdh start makan ni, mulut tu tidak berhenti mau dan mau makan lagi... 

Paling sedap bila dimakan dengan kari ayam atau daging... ada uummpphhh!!!... kalau kami adik beradik paling suka cecah ni dengan hidangan ayam masak serai my mum... sungguh2 tak terkata sedapnya... hahaha...

Aduiii!!!... sya sudah tertelan-telan air liur nih... sya mau pegi cari makan dulu la... 

Daaa!!!...

p/s: bila my mum masak ayam masak serainya nanti baru sya buat entry pasal masakan tu ya... :)  

2 Growing Lavender:

dayang said...

wah.. kaum Brunai panggil tu buras lamban. sama ja kan d dlmnya, nasi pulut. heehe

Lavender Lady said...

Iya ka?... ada buras lamban ka di brunei?... hehehe... kalau sya yang kedayan labuan ni cuma tau lamban & kelupis jak... yang buras Bugis ni guna beras biasa jak... tapi di masak dengan santan... :)

My Popular Posts

My Shopping List

Followers

My Blogger Award Collection