CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Us... Together... ♥♥♥♥

Sunday, August 28, 2011

Iklan Raya...

Assalamualaikum...

Bila mau dekat2 raya ni banyak la syarikat2 beasr buat iklan raya di tv... kalau dulu iklan yang selalu buat sya touching is iklan yang di arahkan oleh Allayarham Yasmin Ahmad... bla beliau sudah teda ni, teda sudah iklan raya yang dapat menandingi iklan yang diarahkan beliau... kind of miss her art la... hehehe...

So... iklan raya yang selalu ada dalam hati sya sehingga kini ialah iklan petronas... ingat lagi dengan iklan raya burung murai... betul2 touching sya rasa owh... mari kita tengok iklan nya ya... iklan ni tiap2 tahun sya mesti publish di wall fb sya...


So sweet kan?... kalau mau tau perangai budak tu sama dengan little danish... kalau bertanya mau 10 kali... sabar jak la melayang kerenahnya... hehehe...

Enjoy the video...

Daaa!!!...

p/s: little danish kalau bertanya selagi dia belum puas hati dengan jawapan kita selagi tu dia tetap bertanya... :)

Yes... I'm A Sensitive Mommy...

Assalamualaikum...

Beberapa hari lalu, semasa sya sedang layan fb, ada 3 rakan fb sya post sesuatu di wall mereka... apa yang mereka post tu memang informasi yang sangat berguna buat ibu2 di luar sana...

Bunyinya begini...

Takziah: dapat msg dari seorang kawan lama... (anaknye meninggal dunia baru berusia 4 bulan akibat usus pecah) doktor sahkan akibat daripada seawal 3 bulan dah diberi makanan pejal (nestum, bubur nasik). menunjukkan memang betul fakta susu ibu adalah terbaik untuk bayi 0-6 bulan. usus baby akan matang selepas 5-6 bulan.

Harap maklum kepada yang belum maklum. baby hanya boleh makan start 6 bulan. Air kosong pun jangan ada yang gatal nak bagi.

Carefully all mummy...

Fakta di atas ni memang sangat2 berguna buat ibu2... thanks untuk 3 orang kawan sya tu di atas post mereka... at least bertambah jugak la ilmu keibuan sya... hehhee...

Cuma... ya, ada cuma.... bila sya baca komen2 di bawah post2 itu... sya rasa agak terkilan dan... eerrmmm... macamana mau cakap ah?... terkilan dan geram....

Terus terang, sya mula bagi anak2 sya makan ketika umur mereka 3 bulan... tapi tidak secara serius... hanya di waktu tengahari sahaja... sya buat begitu bukan kerana suka2 ok... tapi sebab kedua anak sya ni sangat kuat minum susu... kadang tu belum sampai 1 jam mau minta susu lagi... jadi untuk menggelak mereka kerap meminta susu (takut pulak overdose susu nanti) sya kena  campurkan susu tu dengan sedikit... sedikit jak ok.... nestum...

Sekarang mari kita tengok plak komen2 mengenai post ni....

Komen 1: Tu la ibu2 sekarang ni, suka2 hati jak bagi makan baby... buat2 pandai jak...
Komen sya: Tidak ada seorang ibu pun yang mau memudaratkan anak sendiri... pasti ada reasonnya mereka buat begitu... dalam bab menjaga anak ni, tidak istilah memandai-mandai...

Komen 2: Itu sebab maknya tu malas mau bagi susu badan... jalan terakhir dia kasi makan sja anak dia...
Komen sya: Ada ibu yang mampu menyusu kan anaknya tapi ada juga yang tidak mampu di atas sebab2 tertentu... kalau boleh setiap ibu ingin menyusukan anaknya supaya ikatan itu lebih dekat... please la, matang sikit ba kalau mau komen apa2... jangan ingat ko tu perfect betul...

Komen 3: Kadang2 dorang ni dengar cakap orang2 tua... tapi kita ni banyak membaca... memang tidak boleh bagi makan baby under 6 months... tapi masih ramai ibu2 yang buat tidak tau...
Komen sya: orang tua2 dulu tidak perlu membaca apa2 tapi hidup juga anak2nya... kalau teda yang tua teda juga kamu tu hidup sampai sekarang... apa yang orang tua nasihatkan tu mesti ada reasonnya... jangan sebab kita sudah hidup zaman moden ni, semua kata2 orang tua useless sudah... 

Dan banyak lagi komen2 yang ada... tapi malas sya mau senaraikan semua, bikin kasi panjang entry sya sja kan?... hehehe...

Kesimpulannya... semua ibu di dunia ni mau yang terbaik untuk anaknya... apa yang mereka buat samaada baik atau buruk mesti ada sebab2 tertentu... dan tidak ada seorang ibu pun sanggup memudaratkan anak nya sendiri... sya percaya, ibu malang di atas ada sebab buat begitu... jangan kita pertikaikan cara seseorang ibu itu mengasuh anaknya... lain la kalau ko ni betul2 sudah expert dalam bidang mengasuh anak ni... 

Pernah ka kamu semua terfikir samaada ibu tu ada duit beli susu atau tidak?... terpaksa masakkan anaknya bubur sebab kelaparan teda susu... sya pernah ternampak situasi seperti ni jadi sya tau perasaan ibu yang serba kekurangan begitu... masa tu umur baby dia baru mau masuk 2 bulan... kerana teda duit mau beli susu, dengan beras yang dia ada, dia masakkan anaknya bubur lalu diambil air bubur tu masuk dalam botol susu... anaknya menyusu bubur tu dengan berselera sekali... sedih tau tengok... alhamdullilah... anak perempuan comel itu sekarang sudah besar... mau masuk 3 tahun sudah umurnya... tapi sihat dan yang pasti bubur nasi tidak dapat dipisahkan dengannya... :)

Jadi dalam situasi sedih ibu diatas, jangan la kita menambahkan rasa bersalah terhadap kehilangan anaknya dengan memberi komen2 macam tu... kesian tau... bayangkan kalau dia terbaca komen2 tu, makin sedih dan rasa bersalah dia... sya tidak salahkan kawan2 sya post info begitu... memang berguna info tu untuk kita renungkan... cuma komen2 dari teman2 mereka tu yang sya tidak berapa mau setuju... cuba la tunjukkan simpati sikit bukan nya menambahkan beban penderitaannya lagi...

Daaa!!!...

p/s: baru tanya my honey punya aunty yang juga bekas nurse (bahagian ibu2 mengandung la tau)... tidak salah beri anak air putih seawal sebulan... itu untuk membersihkan kawasan dalam mulut & kerongkongnya dari lemak2 susu (bagi yang minum susu formula)... both my son air pertama yg masuk ke kerongkong mereka is air zam2 (sory ya pak doktor... hehehe)... kalau tidak yakin jangan pula ikut cara sya ni, mana tau tidak ngam kan?... hehehe... 

Friday, August 26, 2011

SESB Punya Cerita...

Assalamualaikum...

Minggu ni sya tidak larat sudah mau ambil OT Ramadhan Buffet di tempat sya bekerja... so setiap hari sya awal balik rumah... dan sudah beberapa hari ni asyik sungkai di luar sahaja, sebab sudah ketandusan idea mau memikir kan juadah untuk berbuka... hehehe...

Semalam, selepas jak berbuka, kami terus balik ke rumah... tidak singgah ke mana2 lagi... bila sampai jak di rumah, keadaan di lorong perumahan kami tu (Block D) ada yang rumahnya terang benderang dan ada yang gelap gelita... heran juga kan?... tak kan semua jiran2 sudah balik kampung untuk beraya... awal jugak... hehehe...

Bila kami masuk ke rumah, sekali on suis lampu... rumah masih lagi gelap gelita... aaiikkk!!!... rumah kami terkandung dengan rumah2 yang gelap gelita tadi... tanya dengan jiran yang terlibat... rupanya 'black out'... 

Hehehe... pelik cara black out di perumahan kami ni... ni bukan kali pertama, selalu sudah terjadi macam ni... rumah sebelah terang benderang... rumah kami blackout... sekali tengok rumah depan terang plak... selang 2 buah rumah, gelap... sebelahnya terang... memang pelik la cara connection letrik di perumahan kami ni... dari dulu lagi ni... tapi selalunya nda lama... dalam 15 minit tu ok la sudah... tapi kalau sudah melebihi 15 minit, menjadi rutin sya la untuk menelefon bahagian aduan SESB (Sabah Electric Sdn. Bhd.) di Kota Kinabalu...

So sya tunggu la dalam 15 minit... mulanya tu baby danial masih boleh panjat2 lagi... lepas tu dia duduk sudah diam2 sebab sudah kepanasan... bila sudah sampai tahap kepanasan gilak mula la dia mengusut... terguling2 sambil nangis2 cari space yang sejuk2... bila sudah sampai tahap mengusut tu, sya pun boleh jadi kusut tau... sya call la 15454... itu talian aduan kerosakan SESB di Kota Kinabalu...

Perbualan telefon tu berbunyi begini...

Operator: Talian aduan SESB... ada boleh sya bantu?
Mommy fify: Selamat petang... sya buat panggilan dari Kg. Layang-Layangan Labuan... sya mau tanya... ada kerosakan elektrik ka di sekitar berdekatan kediaman sya?...
Operator: Owh... Kg. Layang-Layangan kan?... yang bercakap ni Cik Fify ka?... 
Mommy fify: Huh?... iya... macamana tau nama sya?... macam kamu belum tanya la tadi...
Operator: Dalam rekod kami, asal ada kerosakan di Kg. Layang-Layangan, Cik fify la orang pertama yang call untuk buat aduan... tu la kami kenal tu...
Mommy fify: Hahaha... famous juak sya ni ah....
Operator: Iya cik... kami memang maklum sudah tu... dan hari ni seperti biasa cik juga la yang pertama call... baby Cik fify menangis sudah ka?... atau cik ada buat apa2 acara?...
Mommy fify: Eh pompuan ni, macam menyindir jak (dalam hati)... owh tidak... sya cuma mau tau teruk ka kerosakan nya?... lama lagi ka pegawai kamu mau repair kerosakan tu?...
Operator: Jangan bimbang cik, pegawai kami sedang baiki kerokan tu... tempoh dibaiki sya tidak dapat pastikan cik... tapi kerosakan tu cuma melibatkan separuh area tempat cik tinggal tu sja...
Mommy fify: Owh ok... harap2 tidak lama la, my baby ni start sudah mau mengusut ni...
Operator: Jangan bimbang cik, kami akan cuba repair secepat yang mungkin... hehehe... ada apa2 lagi yang sya boleh bantu cik?...
Mommy fify: Tiada... itu sja... thanks...
Operator: Terima kasih kerana menghubungi kami ya cik...
Mommy fify: Iya, sama2...
Selesai jak buat aduan, sya ketawa sendiri2... hahaha... cukup kenal sudah operator SESB tu dengan suara dan kerenah sya... apa tidaknya... asal blackout mesti sya akan call... sudah tu siap dengan macam2 alasan lagi supaya mereka cepatkan pembaikan letrik tu... sya tengan buat jamuan la... anak nangis susah mau tido la... ada sekali tu, sya boleh lagi bagi alasan yang sya tengah bakar kek dalam oven, nanti takut tidak cantik kembang tu kek sebab terbantut pembakarannya dalam oven... rupanya semua alasan sya tu dorang rekodkan dan ingat... funny owh sya... hahaha...

Ok... sya mau tido dulu... tidak sedar2 rupanya sudah dekat jam 1 pagi... esok mau bangun sahur dan keja lagi... till then... nite!!!...

Daaa!!!...

p/s: lepas ni malu la mau buat macam2 alasan lagi... paling senang cakap jak la minta dipercepatkan repair tu... daripada bagi alasan yang bukan2 nih... hehehe... :)  

Wednesday, August 24, 2011

Wordless Wednesday: I Want This For Hari Raya...

Sumber image dari Kicitongga Hommies Fashionista...
p/s: boleh ka honey?... hehehe... :)

Starbucks Halal La....

Assalamualaikum...

Beberapa minggu lepas, banyak status di fb menyatakan bahawa minuman dan makanan yang dihidangkan di Starbuck tidak halal... bahan2nya ada unsur babi... 

Dulu, kononnya Old Town White Coffee tidak halal... tapi baru2 ni dibuka jugak cawangannya di Labuan... lepas tu Secret Recipe (kek nya I tell u... sedap!!!... harganya pun sedap jugak)... tapi masih juga ada di mana2... tidak kena tutup / sita pun kedainya... dan sekarang Starbucks & Coffee Bean lagi... 

Bukan mau marah atau melenting, tapi kalau betul2 sah tidak halal, sepatutnya lama sudah diharamkan pembukaan cafe2 tu di Malaysia ni... bila nampak statement begini, sya selalu tidak mau percaya seratus peratus... kena google2 dulu buat research ringkas untuk tahu kebenarannya...

So sya pegi la google2 di website Direktory Halal Malaysia... dalam directory ni, apa2 produck yang disahkan haram akan di buang dari senarai... so mana nama produk yang masih ada tu means halal la... semua produck dalam ni memang sudah disah kan halal oleh JAKIM... sila klik sini untuk melihat status Starbucks & Coffee Beans (taip STARBUCKS atau COFFEE BEANS pada ruangan maklumat carian)...

Lepas tu cuba taip 'GOLDEN CHURN BUTTER'... memang tdk ada dalam senarai tu sebab butter tu memang sudah sah2 di haramkan oleh JAKIM... so kepada sepa2 yang masih ragu2, visit jak directory ni untuk pastikan... :)

Bagi terseliur kan... sumber image dari Mr. Google... 
Isu halal haram ni memang susah mau dipasti kan... kita berserah pada yang di Atas tu sja la ya... pada pendapat sya (pendapat jak k), isu ni kluar sebab mau boikot produk dari Israel... well, bosnya yang memang sudah kaya memang teda apa2 pun kalau cafenya ni tutup, tapi yang kesiannya is pekerjanya... kalau cafe2 ni tutup macamana dengan nasib pekerjanya?... kesian kan?... sekarang ni lagi, memang susah mau cari keja kan?...

Daaa!!!...

p/s: thanks to mynewshub.my & halal.gov.my for the info ya...

Tuesday, August 23, 2011

Kemulian2 Malam Ramadhan... :)

Assalamualaikum...

Siapa yang sudah subscribe channel indon di Astro?... walaupun ada banyak kontroversi tentang astro ni, tapi tidak dapat di nafikan channel baru ni memang best... xspecially to my mum la... suka banget dia dengan ini channel... semua ceta indon nya tanya jak my mum... dia tau cetanya... hehehe...

Sya pun kadang2 tidak ketinggalan ikut my mum tonton channel ni... salah satu rancangan yang memikat hati sya is 'Islam Itu Indah'... penceramahnya, Ustaz M. Nur Maulana... cara beliau berceramah funny gitu... tidak terlalu serius dan tidak membosankan... rancangan tu cuma bersiaran selama 30 minit, tapi rasa macam tidak cukup... 

Sya suka cara beliau... sesetangah penceramah, bila berceramah habis di kutuk org yang buat perkara2 jahat... macam dia seorang jak perfect... nda payah la sya sebut sepa penceramah tu kan... kita masing2 ada pendapat sendiri... 

Sempena Ramadhan ni, sya selitkan la video ceramah ringkas ustaz M. Nur Maulana mengenai kemuliaan malam2 Ramadhan... sya ambil ni dari youtube ya, bukan dari klip rancangan 'Islam Itu Indah'...


Mau tengok macamana beliau berceramah dalam rancangannya?... boleh la tonton di channel 142 (Pelangi) setiap hari jam 6.45 petang... ini la sajian berbuka kami setiap petang selain makanan yang sedap2 di atas meja...

Daaa!!!...

p/s: but still Dato Fadillah Kamsah juga masih yang teratas dalam list sya... :) 

Tiger Prawn Vs. Tiger Beer...

Assalamualaikum...

Hehehe... ni ada 1 ceta lucu... seperti biasa, datang sja keja sya kena cek semua bil2 yang telah diissue kemarin... bil2 tu memang sudah tersedia di meja sya bila datang pagi2... selepas lunch baru la sya round dari bilik ke bilik untuk cek inventory... hehehe... busy kan?... kadang2 sampai mo online pun tidak ingat sudah...

Ok... berbalik ke tajuk sebenar kita... dalam banyak2 bil tu (ada 7 dept. semua), paling sya sensitif cek bil restoran western kami... ada 3 shift report dibagi untuk restoran ni... dalam salah satu shift tu sya allergic dengan seorang cashier ni... bukan allergic tidak suka, tapi asal dia sja yang buat bil mesti ada yang salah... kalau tidak salah pun mesti ada makanan atau minuman yang dia tidak cas... 

Selalunya, bila ada makanan atau minuman yang tidak ter-cas, cashier yang bertugas la mesti ganti balik... jadi bila ditanya dengan miss E ni, ada sja alasan dia untuk lari dari di-cas... hehehe... sya bukannya kejam tapi sudah menjadi tugas setiap cashier untuk menanggung risiko sebegini... lagipun dorang memang sudah tau kan, kesalahan tu dari dorang jugak...

Mau di jadikan cerita... ada 1 pagi tu, sya tengah cek bil yang dibuat oleh Miss E ni... di awal bil tu semuanya ok, sya pun sudah tersenyum... tapi bila sudah sampai di pengakhiran bil, lama sya berfikir... Di dalam 'captain order' tertulis bahawa seorang guest ni order 'tiger prawn'... tapi bila time membayar si Miss E ni plak cas guest ni minum 'tiger beer'... huh?...sya ketuk jugak kepala minah ni tau... ni la yang selalu melambatkan keja sya... 

Tapi dalam masa yang sama funny jugak... apa la yang ada dalam fikiran cashier ni sampaikan udang harimau tu pun dia boleh tertukar jadi beer harimau... hahaha... bila dia datang ke meja sya, sya tidak jadi mau marah... yang tinggal sya cuma ketawa2 bagi cashier memo tu ke dia... sya suruh dia baca sendiri memo & bil tu... mulanya dia mau mempertahankan dirinya, tapi bila dia terlihat senarai tu, merah padam mukanya... sambil tersengih-sengih dia mengakui jugak kesalahan nya dan berjanji untuk membayar balik balance duit tu (tiger prawn tu lebih mahal dari tiger beer)... 

Begitu la kalau jadi cashier ni.... berat jugak tugas dorang ni... tidak boleh silap sikit... kadang2 sya kesian jugak dengan dorang... apa tidak kesian, kalau dorang tidak ter-cas chinese tea yang harga RM 1 tu pun, kena bayar jugak apa lagi kalau makanan yang harganya sampai berpuluh2... tapi itu sudah procedurnya, dorang tidak dapat mengelak sudah...

Pasal Miss E ni, susah mau komen la... hari2 pun dreaming... tidak pernah sehari dia tidak buat silap... lepas ni entah apa lagi yang dia tersilap cas... hehehe... 

Daaa!!!...

p/s: setiap kali sya keluarkan cashier memo, sya minta maaf dulu dengan dorang, mana la tau kan gara2 chinese tea RM 1 dorang jadi dendam pulak kan?... hehehe... :)      

Monday, August 22, 2011

Busy Sebusy Busynya...

Assalamualaikum...

Fuhhh!!!... beberapa hari ni sya tidak update blog, sebab tersangat la busy dan penat... bulan2 puasa ni, hotel tempat sya bekerja sentiasa penuh dengan guest yang datang berbuka puasa... dari 300 pax di awal Ramadhan tu, sekarang sudah mencecah ke 1000 pax... bukan sehari dua tu, hari2 begitu...

Oleh kerana sambutan yang sangat2 menggalakkan tu, kami di bahagian finance ni pun terpaksa turun padang membantu... dari monitor bil2 guest sampai la buat keja di belakang tabir (kemaskan meja, basuh pinggan dll), kami semua ada tugasan masing2...

Setiap hari sya turun keja jam 8.00 pagi, kalau tidak ramai yang berbuka di sana, sya akan pulang ke rumah seperti biasa (jam 5.00 pm), tapi bila ramai, jam 10.00 malam la sya balik ke rumah jawabnya... penatnya bukan main lagi...

Hari Khamis lepas, biskut2 yang sya order untuk customer2 sya telah sampai ke rumah sya dengan selamatnya... FYI biskut2 ni sya order dari KL, jadi untuk mengelakkan dari kos penghantaran (pos laju) yang sangat2 mahal, biskut2 tu telah di-collect my sister yang bekerja di situ (KL) dan menyerahkan nya kepada my dad yang kebetulan ada ke KL last week...  dengan cara ni pun, biskut2 tu terselamat dari kejadian retak dan rosak... hehehe... thanks to my sister, my brother & my dad atas bantuan kalian... :)

Masa biskut2 tu sampai (jam 9.00 mlm), sya masih di hotel lagi... bila balik badan rasa penat jadi cuma jenguk2 jak biskut yang masih dalam beg besar... disitu la biskut tu sampai la hari sabtu lepas... sya minta excuse untuk off dari OT masa hari sabtu dan ahad tu untuk uruskan pengagihan biskut2 tu & persiapan hari raya untuk my honey & dputra...

Sebahagian biskut yang sampai... yang sebahagian lagi akan di agihkan hujung minggu ni ... hehehe...
Hari ahad, bermula la tugas sya mengagihkan biskut ke seluruh Labuan... thanks to my honey sebab sudi jadi driver sya pusing2 Labuan... and my kids too... kalau kamu tengok Little Danish tolong sya angkat2 balang biskut bila sampai di rumah customer, sangat2 la kiut... kesian pun ada jugak... nda apa, belajar tolong mommy beniaga, supaya bila besar nanti boleh faham macamana mommynya cari duit... 

Selesai mengagihkan biskut, kami bawa dputra jalan2 tengok baju raya plak... macam tidak ada yang berkenan di hati... last2 1 baju pun teda kami beli... plan mau shopping di Kota Kinabalu next week, kebetulan kami sekeluarga tahun ni beraya di Keningau, jadi ambil peluang la untuk shopping di KK... dan untuk mengagihkan biskut2 untuk customer di KK jugak... hehehe...

Hari ni sya OT lagi sehingga la hari Jumaat ni... Insyallah... Sabtu nanti bermula la sudah cuti raya sya... macam tidak sabar mau cuti tu tau... dapat jugak berehat setelah sebulan OT non-stop... :)

Daaa!!!...

p/s: good news is our baju raya sudah siap sepenuhnya... apa warna tema kami tahun ni?... itu kena tunggu la sampai raya nanti ya... 

Wednesday, August 17, 2011

Projek Ketupat...

Assalamualaikum...

Beberapa hari ni kami di ofis sibuk menghias ofis sempena raya ni... mau kasi mood raya sikit tu ofis... tapi kami buat pelan2 sebab kena siapkan keja yang berlambak dulu baru boleh decorate2... hehehe...

Seperti biasa, tugas sya mesti la on the craft site... besa la... menganyam ketupat... tema warna hotel kami untuk raya kali ni ialah hijau dan kuning... 

Ofis finance dept. yang baru separuh di-decorate... hehehe... msh berterabur lagi nih...
Tema untuk raya ni kami gabungkan dengan hari merdeka... itu la ada bendera2 jugak tu... mana plak gambar ketupat anyaman sya?...

-
-
-
-
-

Tadaaa!!!... ketupat ribbon hasil air tangan mommy dputra... hehehe...
Hehehe... tidak la secanggih mana pun, tapi at least ada rupa ketupat jugak kan?... percaya atau tidak, sya cuma belajar ketupat ni dengan melihat iklan di surat khabar sja... kalau tidak silap sya, 10 tahun yang lalu (masih belum jadi bini org lagi)... sya terlihat iklan raya perodua... dalam iklan tu, ada tutorial cara anyam ketupat, tapi secara ringkas sja... sya cuba dan cuba dan cuba... akhirnya setelah 3 jam mencuba, jadi jugak ketupat sya... hehehe... sampai la sekarang, sya akan ingat tutorial tu... sampai ada sdh org yang minta buatkan untuk hiasan di rumah dorang time raya nanti...

Terus mood mau anyam ketupat tu berkobar2 datang dalam hati ni... weekend ni mau buat projek anyam ketupat untuk hiasan di rumah plak la... lama sudah jari-jemari ni tidak menganyam ketupat... :D

Daaa!!!...

p/s: lepas ni mau belajar anyam ketupat palas plak... mommy dputra boleh ba... hehehe...

Picas Terbaru Baby Danial...

Assalamualaikum...

Entry 2 hari lalu, sya bercerita tentang perkembangan baby danial tapi teda gambar terbarunya... naaa... kali ni sya kasi upload gambar terbaru dia k... 



Kedua picas ni diambil time dia layan mengantuk... mula tu mau fokuskan on giginya yang baru mau tumbuh tu... tapi dia tidak sporting la masa ni... hehehe...

Bila sya dapat gambar gigi pertamanya nanti, sya buat entrynya ya...

Daaa!!!...

p/s: patut la demam sja baby danial, rupanya mau tumbuh gigi pertama... :D

Wordless Wednesday: Salam Nuzul Quran...

Assalamualaikum...


p/s: sumber image dari Mr. Google... :)

Monday, August 15, 2011

9 Months Danial... Besar Dah Baby Mommy... :D

Assalamualaikum...


Siang tadi bawa baby danial ke klinik untuk rutin bulanannya... sebenarnya sudah 2 bulan dia tidak ada appointment klinik ni... kaka nurse tu jugak yang buat jadual begitu... sebab katanya, berat dan tinggi baby danial adalah normal jadi tidak perlu la setiap bulan ke klinik...

Kali terakhir sya bawa baby danial ke klinik 2 bulan lepas, dia masih belum pandai mau ikut2 abang nya bermain di mini playground klinik tu, dia tau tengok dan ketawa2 sja... tapi tadi siang, dia sudah pandai mau berebut mainan dengan abangnya... suara pun boleh tahan nyaringnya bila kesukaan...

Masa dibukakan baju untuk bertimbang, danial sangat sporting sekali... dia tidak lagi meronta-ronta macam dulu... kali ni sya tidak baringkan dia lagi di atas penimbang... kaka nurse tu suruh duduk kan sja... waa, sangat comel dia duduk di atas penimbang (sayang tidak ambil gambarnya time tu)... masalah nya selepas bertimbang dia tidak mau beralih lagi dari penimbang tu, sebab ingat nya penimbang tu besen mandinya... hehehe...

Beratnya kali ni is 8.05 kg... tidak banyak meningkat dari 2 bulan yang lalu (prev. 7.1 kg)... tapi kaka nurse tu cakap beratnya ni normal, tidak ada yang perlu disusah hati kan... panjang nya pulak sudah mencecah 66.5 cm (prev. 64 cm)... badan dia ni jenis kurus meninggi... baby danial belum dapat pecah rekod little danish lagi, masa umurnya 9 bulan, berat dia sudah mencecah 9.78 kg... besar kan?... tengok la dia sekarang ni, membesar bagai juara...

Lain2 progress... baby danial semakin aktif belajar berjalan sekarang... penat sudah mau jaga dia ni... dia jenis yang suka bebas, tidak suka dipegang-pegang... tangga dan pintu pun sudah mula mau dipasang pagar... diusia 9 bulan, baby danial sekarang sudah pandai panjat tangga tau... bikin susah hati... 

Perkataan yang dia sudah pandai sebut sekarang... 'mama', 'papa' & 'didi'... mommy dia belum pandai sebut lagi... huhuhuh... tidak apa, pelan2 ba kan... :)

Fuhhh!!!... mata sudah mula mengantuk... jadi sya rasa sya mau amsuk tido dulu la ya...

Daaa!!!...

p/s: bila mommy mau pegi keja, baby danial pandai sudah wave tangan dia untuk babai mommy... sooo cute!!!...

Sunday, August 14, 2011

Foodie Sunday: Nasi Goreng Fish Nugget...


Assalamualaikum...

Hehehe... masak nasi goreng pun mau post kan?... yang itu, orang lain pun boleh buat... tdk apa, sepa yang rajin, baca saja la entry sya ni...

Selalunya setiap hujung minggu kami akan keluar jalan2... tapi hari ni sya belum larat lagi mau jalan2... so untuk makan tengahari Little Danish, sya masakan dia nasi goreng ringkas sja la... selalunya, kalau untuk little danish, sya akan goreng nasi ni dengan sausage sja, tapi hari ni macam mau tukar selera... sya tukarkan dengan fish nugget plak...

Jenama fish nugget yang sya selalu beli untuk little danish...
Mari kita tengok resepinya ya... owh ya, bahan2nya ni sya tidak guna sukatan2 ya, dari naluri sendiri sja... hehehe...

Nasi Goreng Fish Nugget

Bahan-bahannya:

Nasi Putih
Bawang Besar*
Fish Nugget*
Udang Kering
Kiub Pati Ayam
Telur
Minyak Masak
Sedikit Butter
Garam & perasa
* dipotong dadu

Cara memasak:

1. Panaskan minyak... setelah hampir panas masukkan sedikit butter...

2. Setelah minyak & butter panas, masukkan bawang besar... goreng sehingga layu, kemudian masukkan udang kering... guna api sederhana...

3. Kemudian masukkan fish nugget... bila sudah agak2 garing, masukkan telur pulak...goreng hancur telur tu...

4. Masukkan kiub pati ayam (sya guna separuh kiub sahaja)... gaul2kan sehingga semuanya garing...

5. Bila sudah garing, baru la masukkan nasi putih... gaul2kan...

6. Akhir sekali masukkan garam & perasa... 

Tadaa!!!... nasi goreng fish nugget sya sudah siap untuk Little Danish...
Little Danish makan nasi ni bersama dengan 'Baked Bean' kegemarannya... masa goreng nasi ni, sya main masuk jak garam & perasanya sebab sya kan puasa... tidak tau la apa rasanya... tapi habis juga little danish makan... bila time sungkai tadi, giliran sya merasa... hehehe... ngam2, cukup rasa... fuhhh!!!...

Baked Bean kegemaran Little Danish... Sumber image dari Mr. Google... :)
Sory la kalau cara sya menaip resepi agak funny sikit... terus-terang sya tak pandai la mengarang resepi ni... hehehe...

Orait... mau masuk tido dulu... esok mau keja lagi... good nite blogger2 sekalian...

p/s: lama sudah tidak buatkan Little Danish sandwish baked bean... hehehe...

Menu Iftar Ke-13...

Assalamualaikum...

Sudah 2 minggu kita berpuasa kan?... sya pasti dua minggu terakhir ni, mesti ada sudah sibuk dengan persiapan raya... gerai2 di bazar pun makin hari makin kurang yang berniaga... hehehe... 

Memandangkan sya masih lagi demam, jadi entry malam ni sya buat ringkas2 sja ya... mari kita tengok sebahagian menu berbuka / sungkai kami sekeluarga kemarin petang (hari ke-13)...

Tapai...
Ni la rupa tapainya di dalam... rasanya manis... sedap tau... yang ini mesti ada setiap kali sungkai... fav my dad ni...
Satu lagi kemestian my dad yang mesti ada bila bersungkai is 'Pais Ikan'... mari kita tengok apa rupa pais ni...

Ia berbungkus daun pisang seperti ni... dipanggang... 
Dalam nya ikan bersama rempah2 nya... kalau tidak silap 'Ikan Temanung' tu...
Pais ikan ni macam otak2 juga, tapi different sikit... mengikut kata my mum la... sebab sya tidak pandai makan pais atau otak2, tu la pengetahuan tentang dua makanan ni ada kureng sedikit... tapi my dad cakap, kalau seharian tidak makan, bila makan ni dengan nasi putih sja pun sudah boleh kenyang... hehehe...

Harga pais ni sepatutnya mahal, tapi makcik yang jual ni cuma kenakan RM 2 saja untuk pais ni... katanya ikan tu fresh, dia & suami tangkap sendiri pagi tu, tu la murah tu... kalau beli ikan tu dari orang, baru la harganya mahal... masa kami beli ni pun, pais ni masih panas lagi lepas dipanggang... :)

Huhuhu... kata tadi entry ringkas jak kan?, tapi macam nda ringkas jak... lepas ni mau buat entry resepi sendiri plak...

Daaa!!!...

p/s: ingat lagi, hari ke-2 berpuasa, my dad beli otak2, tapi otak2 tu dah basi... moral of the story: beli la yang fresh2 macam yang makcik pais ikan ni jual ye... hehehe... :P

Saturday, August 13, 2011

Demam Dibulan Puasa...

Assalamualaikum...

2 hari sudah demam... terasa siksa betul bila berpuasa demam2 ni... tapi ditahan juga... Alhamdullillah, setakat ni puasa sya masih belum pecah lagi... harap2 hari2 seterusnya iman sya tetap kuat walaupun sakit2... hehehehe...

Sumber image dari Mr. Google... :D

Daaa!!!

p/s: buat entry ringkas sja dulu... nanti lagi sya sambung ya...

Friday, August 12, 2011

Menu Hari Ke-11 Berbuka... Bubur Kacang Yang Menggelikan...

Assalamualaikum...

Sebelum sya tido, sya mau share makanan berbuka kami petang tadi (puasa ke-11)... makanannya biasa sja, tapi ada satu makanan ni yang tidak kami sentuh sikit pun... mau tau kenapa?... mari kita tengok...

Yes... bubur kacang... 
Kalau tengok picas di atas tu, macam teda apa2 yang pelik kan?... jadi, kenapa kami langsung tidak mau makan bubur ni?... mari kita tengok picas kedua lagi...

Mungkin ada yang sudah perasan kan, apa yang ada dalam bubur ni selain  kacang hijau, sagu & jagung...
Yang ni sya zoom kan sedikit, nampak benda yang putih2 kecil yang bercampur dengan bubur tu? (tengok di penjuru bawah, sebelah kanan)... mari kita tengok dekat2 apa dia benda putih2 kecik tu...

Tau sudah apa bendanya tu?
Mesti ada sudah perasan apa benda yang sya maksudkan tu kan?... kepada yang masih blur, sya kastau ya... benda kecik2 putih tu adalah 'ULAT'... yes, ulat... nda tau la macam mana peniaga ni masak bubur ni, sampai ada banyak ulat dalam bubur tu... sangat tidak bersih tau... geli owh bila tengok ulat2 tu... ada yang masih bergerak2 lagi... yukkk!!!...

Bubur ni my dad beli di bazar Ramadhan layang-layangan... dekat jak dengan rumah kami... harganya RM 1.50 segelas (gelas yang selalu kedai minuman guna untuk buat milky tea)... my dad beli 2 gelas... masa tengok di gerai tu nampak sedap jak bubur ni... bila bukak jak, bau nya sudah semacam... rupanya ada ulat... barangkali lebihan jualan kemarin yang tidak habis kot?... 

Nda tau la apa dalam kepala peniaga ni... berniaga sangat la tidak ikhlas... asyik ingat mau untung sja tau... my dad cakap masa dia datang gerai tu, ramai org beli bubur tu, jadi dia pun try la beli jugak, mana tau sedap kan?... rasanya lepas sungkai tadi, memang ada la orang yang keracunan ni kan?... kesian... penat2 berpuasa seharian, tiba2 termakan pulak makanan kotor macam ni... teruk betul la peniaga tu... 

Sya tidak mau sebut la gerai yang mana 1, kesian jugak mau mengaibkan orang... tambah2 lagi masa bulan puasa ni... cuma 1 jak nasihat sya, berhati2 semasa membeli makanan untuk berbuka ya... sebelum makan tu belek2 la dulu keadaan makanan yang di beli tu... tapi lebih selamat lagi kalau kita masak sendiri... terjamin jugak kebersihannya...

Ok... sya mau masuk tido dulu... kita jumpa lagi di lain entry ya...

Daaa!!!...

p/s: sumpah sya nda kan singgah lagi di gerainya tu....

7 Hari Di Bulan Ramadhan 1432H... Entry Terlambat Lagi...

Assalamualaikum...

Iya, ini entry terlambat lagi... kesian ba sya ni kan? asyik2 buat entry yang sudah lalu2... bukan sebab malas tau, tapi sebab tidak banyak masa untuk diluangkan depan komputer lama2... tambahan pula sya sudah berpindah ke ofis lain (ni baru la, meja tu betul2 depan bos... aarrgghhh!!!) jadi masa untuk belek2 blog tu amat terhad... dan ada tugas baru yang terpaksa dibuat memandangkan bos2 besar kami sudah beli itu Manikar Beach Resort, jadi staff finance dibahagikan kepada 2, sekumpulan stay di Tiara Hotel sekumpulan lagi di Manikar Beach Resort buat counting untuk memulakan account baru... oleh kerana kekurangan kakitangan, kami (group yang di Tiara) masing2 kena buat 2 keja sekarang... tu la bila balik rumah tu badan rasa penat sangat... lepas sungkai jak trus flat atas katil (masa taip entry ni pun sya tengah melayan demam)...

Ok... berbalik kepada tajuk, hari Ahad yang lalu genap seminggu kita berpuasa... jadi honey sekali lagi bawa kami anak-beranak bersungkai diluar... pilihan untuk bersungkai kali ni is di Cool Planet Restaurant... restoran kegemaran honey tu... makanan di sini walaupun besa2 sja, tapi sedap... owner & pekerja2 di restoran ni pun kenal sudah sama kami... sampaikan nama anak kami pun dorang tau... now kita layan menu sungkai kami petang tu...

Milo Ping (Ice) for Little Danish & Tea 3 Layer for me... Honey minum Orange Juice... tidak sempat gambar plak minuman honey...
Mee Goreng Ayam for honey & little danish
My fav... Sweet & Sour Fish wit White Rice
Seperti biasa, sya memang terkenal dengan kelembapan sya semasa makan... bila makan sya la yang paling last menghabiskan makanan... honey & little danish sudah licin pinggan, sya baru makan setengah pinggan makanan sya... hehehe... sabar jak la...

Jadi sementara menunggu sya menghabiskan makanan sya, my honey bawa Dputra's pegi jalan2 diluar restoran... restoran tu kan jenis cermin keliling, jadi sambil makan sya boleh nampak aktiviti dorang di luar... daddy & baby danial jalan2 tengok keliling... little danish pulak macam besa la, lari2 tanpa arah (memang hobinya lari2) ke hulu ke hilir... 

Tiba2... dusshhh!!!... little danish tersalah step masa berlari, terjatuh la juga di atas simen jalan raya tu (kawasan restoran tu bila malam jadi China Town, tu la jalan rayanya di tutup bila malam untuk bagi laluan meja2 restoran sekitar untuk diletak di jalan tu)... luka juga lututnya, apa lagi, kelam kabut la honey... sya pun jadi kelam kabut makan sebab mau bawa little danish ke klinik...

Kesian!!!... luka lututnya... :(
Alhamdullillah... doktor cakap luka nya tidak dalam... kulitnya sja yang tergilis simen sikit... doktor cuci juga lukanya untuk buang kuman2... 

Sekarang lukanya sudah kering dan aktiviti berlari-larinya masih juga diteruskan... hahaha... danish... danish...

Daaa!!!...

p/s: honey sya tu nampak anaknya terhantuk sikit pun sudah mau bawa gi klinik, apa lagi luka yang begitu... ;)   

Tuesday, August 9, 2011

E-book Percuma Lagi...

Assalamualaikum...

Selalu lupa sja buat entry pasal ni... sya sdh download e-book ni sebelum puasa lagi, tapi baru hari ingat mau buat entry pasalnya... ok, nda mau intro panjang2 kita straight to the point jak la k...

Kak Rose dari Jintanmanis.com sekali lagi keluarkan e-book percuma sempena Ramadhan 1432H ni... e-booknya yang pertama dulu pun sya ada download... sila rujuk sini untuk e-book yang pertama tu ya... 

Best la akak ni, tdk lokek ilmu... resepi2 yang ada dalam e-book2 tu pun semua nampak sedap je... rugi kalau tidak download... kebetulan di beri percuma lagi, jadi peluang tu jangan la dilepaskan... a big thanks to Kak Rose... :D

E-book Resepi Percuma Sempena Ramadhan 1432H by Bukan Sekadar Masakan
E-book ni hanya sah di download secara percuma sehingga 10 Ramadhan ni jak (masih sempat lagi ni)... ada 10 resepi dalam e-book ni dan untuk pelawat Jintanmanis.com disertakan jugak 35 resepi bonus untuk dijadikan rujukan... 

Senang jak cara mau download e-book ni... just ikut je langkah2 yang Kak Rose sdh bagi di websitenya tu... lepas dapat sudah e-book tu, boleh print buat buku... Insyallah... berbaloi-baloi kalau dapat e-book yang macam Kak Rose buat ni...

Jadi, jangan lupa download sebelum 10 Ramadhan ni... klik sini untuk download ya... ;D

Daaa!!!...

p/s: Sharing is Caring... Thanks to Kak Rose Jintanmanis.com... :D

Sunday, August 7, 2011

Bersiaran Secara Langsung...

Assalamualaikum...

Skrg kita bersiaran secara langsung melalui my galaxy tab... actually,sya tengah try untuk update blog guna galaxy tab ni... dan hasilnya... Yes!!!... Dapat plak update blog, buat entry baru & bw guna tab2 ni... Lepas ni blh la sya bblogging anytime, anywhere... Hehehe... :)

Daaaaa!!!!...

P/S: tambah semangat la mo pakai ni tab2 walaupun besar ...

Happy Birthday Mum!!!...

Assalamualaikum...

Kemarin 05/08 bersamaan 05 Ramadhan 1432H is my mum punya birthday... kebetulan kena pada bulan puasa, jadi kami celebrate masa sungkai (berbuka) la... 2 hari kami celebrate, sebabnya masa 05hb tu my sis keja, tidak dapat mau celebrate, so buat lagi untuk kali kedua keesokannya bersama2...

Mari kita tengok menu hari pertama birthday dinner / sungkai for my mum... hari pertama ni kami sungkai di Deep Sea Seafood Restaurant...

My mum, little danish & my dad...
Little danish dengan mee goreng kegemarannya...
Menu berbuka sya... nasi putih, sayur tumis, telur dadar, telur masin & daging masak kicap...
Menu my honey... memang fav dia... lemon chicken wit nasi putih...
Ikan Stim... sedappp!!!...
Sup ayam...
Sayur kacang tumis...
Pembuka selera... kuih muih, pau & buah kurma...
Minuman Laichi Kang... sepa blum penah minum ni, kena cuba... selain buang panas badan, sedap lagi...
Owh ya, lupa mau ceta... sebelum berbuka tu, sya & my honey sempat bawa baby danial ke klinik... kesian dia, demam... org tua2 cakap, mau tumbuh gigi barangkali... hehehe...


Walaupun demam, tapi tetap semangat jugak bila di bawa bejalan... hehehe...
Hari kedua plak, kami bawa mum sungkai di Alfresco Poolside Garden, Tiara Labuan Hotel... kalau di sini, biasa la kan, mesti la guna facilities sya sebagai pekerja di sini... 

Our table... no. 30...




Baby danial masih demam lagi... ciannn!!!...
complete...

Mcm2 kek ada... tinggal pilih jak...
Sushi... tinggal ni jak yang sempat di gambar... yang lain sudah masuk dalam perut... hehehe...
Suasana di atas meja... meriah dengan makanan... yummy!!!...
Best jugak sekali sekala bersungkai ramai2 kan?... baby danial walaupun demam tetap sporting... tidak nangis2 & kusut2... walaupun begitu kami anak-beranak balik awal dari yang lain sebab takut baby danial kesejukan... yala, nama restoran nya pun poolside garden, mesti la sejuk bila malam kan?... 

Hhhmmm... mata pun layu sudah ni... sya masuk tido dulu la... esok mau bawa Dputra's ke bandar tengok2 baju then petangnya mau bawa jalan2 ke bazar ramadan plak... 

Daaa!!!...

p/s: next time... bila semua adik-beradik sya ada di sini, mau bawa makan di Tiara lagi... hehehe...

Thursday, August 4, 2011

Weekend Before Fasting... (Entry Terlambat)...

Assalamualaikum...

Jam sudah menunjukkan jam 1.52 am, tapi mata sya blum mengantuk lagi... barangkali sebab sya ada tertido tadi masa tidokan Dputra's... bila terbangun susah sudah mau lelap balik...

Jadi untuk mengisi masa sya sementara tunggu mengantuk ni, mari la dengar sya mengarut pasal aktiviti hujung minggu kami sekeluarga di akhir Bulan Syaaban hari tu... means sehari sebelum datangnya Ramadhan la tu... hehehe...

Hari minggu tu sya plan mau buat apam polkadot, sebab little danish request apam tu... 'bila mommy mau buat telur dinasour' (ni sya sdh translate la, kalau ikut bahasanya tu, sya sorang jak yang paham)... balik2 sudah dia tanya pasal telur dinasournya tu... sebab baru sekali sya buat hari tu, lepas tu sya tidak buat2 lagi... semua bahan sya beli sudah tinggal untuk readykan sja... 

But tiba2 pagi tu my honey bawa pulak pegi swimming di Waterfront Hotel (Tiara Hotel nda dapat sebab sya staff di sana... jahatkan?... hehehe)... so planning untuk membuat telur dinasour pun cancel la lagi... 

Mari kita layan picas aktiviti sepanjang hari minggu lalu tu ya...


Litlle Danish bergaya dengan sunglass baru... minta puji kan?

Andukkk ba baby Danial... kesian... mommy & baby danial tukang tengok dorang swimming jak...

Gambar dalam kolam banyak yang sya snap, tapi boleh masukkan sedikit jak ya... 
Daddy & Little Danish bersukaria di kolam... Baby Danial plak layan tidonya...  mommy layan tap2 & camera... hehehe...
Picas di bawah ni plak, is menu kami di pool hari tu... tidak rugi bayar mahal2, sebab sedap makanannya xspecially my Fish & Chip...

Mee Goreng Daging Daddy... Heran dia dgn sya... 'makanan pun mau digambar?'... katanya...
Mee Goreng Ayam Little Danish... ni pun Little Danish tidak habis, mommy yang tukang kasi habis...
Fish & Chip Mommy... Superrbbb!!!... 
Tengahari tu kami balik untuk berehat sekejap... sekitar jam 5 pm begitu, honey bawa la kami pegi Pancur Hitam Beach untuk makan satay & ABC... tapi tidak dapat snap gambarnya sebab honey bilang... 'petang sudah ni, tidak payah ambil2 gambar, nanti lain plak yang tgambar'... hehehe... pancur Hitam Beach ni mmg femes dengan ceta kekerasan tempatnya, jadi sya pun menurut perintah jak la... komen pasal makanannya?... well, satay termasuk dgn kuahnya nda sedap & ABC boleh tahan la... sedap lagi kalau makan di Gerai Layangan Beach (hehehe... belakang rumah jak)...

Malamnya plak, kami just stay di rumah, sambil menunggu pengumuman puasa... penat memang penat, tapi yang penting our Dputra's happy... :)

Thanks honey for your precious time wit us... 

Daaa!!!...

p/s: hujung minggu ni plan mau bawa our Dputra's jalan2 tengok bazaar plak...

p/s/s: danish, telur dinosour danish mommy buat time mommy free nanti ya... hehehe... 

My Popular Posts

My Shopping List

Followers

My Blogger Award Collection