CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Us... Together... ♥♥♥♥

Sunday, February 12, 2012

Haram Memakan Murtabak Dan Roti Canai Telur...

Assalamualaikum...


Hukum asal makan roti canai telor dan murtabak adalah harus . Apa yang menimbulkan masalah ialah apabila penebar roti canai atau murtabak, tidak membasuh telor yang digunakan. Ini kerana tempurung telur yang tidak dibasuh mengandungi najis (bercampur tahi ayam). Apabila penebar roti canai tadi memegang telor yang tidak dibasuh tadi, menyebabkan tangan penebar tadi bernajis, dan terus menggaulkan dengan tepung, dan secara langsung telah menggaul najis dalam roti canai ataupun murtabak.

Dinasihatkan juga kepada ibu tukang masak dan sesiapa sahaja, apabila hendak menggunakan telor dalam masakan, hendaklah membasuh telor terlebih dahulu. Perkara ini sangat penting kerana makanan akan menjadi darah daging kita, jika darah daging kita dari sumber yang haram maka menyebabkan hati jadi gelap, malas buat ibadah, anak-anak menjadi nakal, mudah melakukan perkara yang dilarang agama, doa tidak diterima dan banyak lagi kesan makan dari sumber yang haram.

Dalam sebuah kisah yang terkenal... 
Suatu hari Saad bin Abi Waqqas bertanya kepada Rasulullah, “Ya Rasulullah, doakan aku kepada Allah agar aku dijadikan Allah orang yang makbul doanya.” Rasulullah menjawab: Hai Sa’ad! Baguskanlah makanan engkau nescaya adalah orang yang diperkenankan permintaan, dan demi (Allah) yang diri Muhammad di tangan-Nya, sesungguhnya seorang hamba yang memasukkan sesuap makanan haram ke perutnya, tiada diterima Allah amalannya empat puluh hari (Riwayat Tobroni).

Dalam hadis yang lain Rasulullah saw telah bersabda...
"Setiap daging yang tumbuh daripada yang haram, maka nerakalah yang lebih layak baginya" (Riwayat Tirmizi)". 

Pastikan makanan kita bersih dan suci. Wallahu a’lam.

Hehehe... mula2 sya baca tajuk tu di fb, sya pun heran... kenapa plak murtabak & roti canai telur haram?... setelah habis membaca artikel ni baru la sya faham... rupa-rupanya makanan ni boleh jadi haram hanya kerana sebiji telur saja... 

Kadang2 kita lupa dengan benda remeh temeh begini kan?... kalau soal membeli telur, memang sya cerewet sikit... asal sya nampak kotor jak kulit telur tu, confirm sya nda beli... sudah terang2 kotor nda kan mo beli lagi kan?... 

Daaa!!...

p/s: nda pernah plak terfikir pasal ni bila masuk kedai makan then order murtabak atau roti telur... :) 

0 Growing Lavender:

My Popular Posts

My Shopping List

Followers

My Blogger Award Collection