CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Us... Together... ♥♥♥♥

Tuesday, March 15, 2011

Botol susu baby...

Assalamualaikum...

Sya baru lepas membelek-belek botol susu anak-anak... harap-harap teda la bahan 'Polikarbonat Bisphenol A (BPA)'... tapi rupa-rupanya selama ni anak-anak sya menggunakan botol yang ada bahan tu... terpaksa la esok round satu labuan cari botol baby yang selamat...

Sya tiba-tiba cerita pasal botol susu ni pasal masa tengok berita TV3 jam 8 tadi, Kementerian Kesihatan ada umumkan pengharaman botol susu baby yang ada bahan 'Bisphenol A (BPA)' ni... begitu lama sudah bejual benda ni baru la mau haramkan... 

My kids selama ni guna botol jenama fiffy, anakku dan disney... cuma jenama disney sja yang safe... yang lain tu ada tanda menunjukkan ada bahan BPA digunakan... sya ada baca laporan kementerian kesihatan tu... bahan ni boleh menyebabkan gangguan kepada sistem hormon sekali gus menganggu sistem fungsi tubuh baby... 

Mengikut laporan tu lagi, selalu nya kod untuk bahan  ada tertulis di tapak botol baby tu... sampai sakit tengkuk sya telangui-langui cari kod tu di tapak botol... untuk selanjutnya baca la laporan dari kementerian tu di sini...
Simbol-simbol yang perlu di beri perhatian yang ada pada botol susu baby (sumber dari google)
Perbezaan botol susu yang mempunyai BPA dan tidak ada BPA...  yang ada BPA nampak lebih berkilat (sumber dari google)
Bila tau jak botol yang dorang pakai ni nda selamat, trus jak sya google info pasal botol apa yang safe untuk dorang ni... cek punya cek... hehehe... seperti yang sya duga, tetap juga botol jenama mahal yang the best...

Antara botol susu baby yang selamat (Sumber dari google)
Jenama Avent tu sya sudah pernah pakai masa danish dulu... memang bagus kualitinya... mulanya sya decide mau beli ni lagi... tapi ada satu jenama botol lagi yang buat sya gilak terus mau beli (sudah order pun, tinggal tunggu sampai jak)... ni rupa botolnya...

Cute kan?... dari stainless steel lagi... tahan panas... dari jenama OrganicKidz...  (Sumber dari google)
Ok... setakat tu jak la cerita pasal botol susu baby ni... bila sudah sampai order sya nanti, sya buat n3 nya ya...

Daaa!!!...

p/s: botol susu sekarang macam-macam fashion ada... tinggal pilih sja... bikin rambang mata owh!!!...

8 Growing Lavender:

FionaHafiz said...

ni kalau macik mina dengar neh bekeluaran lah segala fakta dulu-dulu dia. hehe. nowadays mummy mmg begini bah kan ka fifi..

Lavender Lady said...

Hahaha... iya la tu... bila ko sudah jadi mummy nanti, ko rasa la tu... semua la mau di cek nih... dari botol susu yg selamat sampai la susu apa yg murah... bila ko due ona?

mama hani said...

sebab anak....botol susupun boleh buat maknya pening kepala....^^

Lavender Lady said...

Hehehe... tu la pasal...

Anonymous said...

dengan siapa la ko beli btol susu organic kidz ari tu?mo beli tp x tau ngan siapa huhu

Lavender Lady said...

Lupa sdh di mana tu... beli online... mo kena google balik... lama sdh tu tahun 2011 sya beli... :)

Anonymous said...

Assalamualaikum.. nak tanya ok x guna botol susu organickidz tu. Tahan and x berkarat ?
Sy ada jugak nak try botol susu organickidz tu.

Lavender Lady said...

Wsalam... so far selama sya guna utk anak2 dulu mmg ok... hehehe...

My Popular Posts

My Shopping List

Followers

My Blogger Award Collection