CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Us... Together... ♥♥♥♥

Tuesday, November 22, 2011

Kek Lapis Keju Pesona...


Assalamualaikum...

Nampak sedap kan?... memang sedap pun... bukan angkat bakul sendiri ya tapi rasa nya memang sedap... cara buatnya pun senang dan ringkas sja...

Hampir setiap minggu sya buat kek ni... bukan sja buatkan utk my kids, ada juga some ofismate sya yang order... order? sejak bila plak sya ambil order buat kek ni?... hehehe... tdk payah la tekejut, memang selama ni pun sya ambil juga order kalau ada yang minta, cuma sya malas sja mau promote sebab sya buat ni pun secara part time (hobi)... tapi kena tengok masa free sya juga la... kalau masa tu tdk sesuai, sya terpaksa tolak...

Sejak sebulan ni, hujung minggu sya terisi dengan order kek ni... oleh kerana ofismate sya ni ramai yang non-muslim, jadi kebanyakkan order tu untuk mereka bawa ke church pada hari ahad untuk di makan beramai2...

Ok... tidak mau ceta panjang pasal bisnes tidak rasmi sya tu... skrg sya share resepinya untuk anda semua (baru hari ni berkesempatan untuk share)... 1st time sya nampak resepi ni dari dapur HaSue... bila nampak sja gambar kek tu trus sya terasa ingin mencuba... dan alhamdullillah, percubaan pertama sya menjadi... hehehe... thanks to HaSue sebab tidak lokek untuk berkongsi resepi yang semuanya sedap2... do visit her blog http://sue-hasue.blogspot.com... sya gerenti sekali sudah lawat mesti trus mau follow tu... :)

So now, the recipe... sya copy & paste dari blog HaSue ya...



KEK LAPIS KEJU PESONA
Sumber: sue-hasue.blogspot.com

Bahan2: (Saiz 9x9)

A:
2 bungkus biskut marie perisa coklat-lebih kurang 600 g (sya guna perisa ori jenama LEE)
500 ml susu segar,dipanaskan

B:
500 g cheese cream (Philadelpia/Tartura)
10 ml susu segar
1/2 cawan gula halus

Caranya :
1. Satukan cheese dan gula halus,pukul sebati

2. Masukkan susu segar sedikit demi sedikit,jangan sampai adunan terlalu cair

3. Pukul lagi hingga kembang dan sebati,ketepikan

4. Sediakan bekas yang di alaskan terlebih dahulu dengan plastik/kertas minyak/baking paper.

5. Panaskan susu segar,padamkan api.

6. Ambil sekeping2 biskut dan celup ke dalam susu (suam2 panas)..terus susun dalam bekas..(Celup 1 saat je taw)

7. Pastu sapukan adunan cheese di atasnya,ratakan

8. Ulang proses melapis biskut,kemudian sapukan lagi adunan cheese tadi

9. Ulang proses melapis hingga habis,biarkan lapisan cheese di atas sebagai lapisan terakhir.

10. Kemudian,kisar baki biskut yang ada,taburkan dengan cara menapis serbuk biskut tu dia atas lapisan cheese.(Kalau pakai jenama LEE,boleh ramas2kan je dalam penapis tu..jadi serbuk lah ia..)

11. Tekan2 sikit permukaan tu..masukan dalam peti sejuk,biarkan selama 6 jam sebelum dipotong.

Happy Baking!!!...

Daaa!!!!...

p/s: cuba tau... tdk rugi... sedappp!!!...

2 Growing Lavender:

Nieza said...

memang sedap kek ni saya pun dah cuba tapi tak sempat nak snap photo dah abis..hehe

Lavender Lady said...

Hehehe... bila buat guna biskut perisa cuppacino, nak macam tirumisu plak jadinya... :)

My Popular Posts

My Shopping List

Followers

My Blogger Award Collection