CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Us... Together... ♥♥♥♥

Friday, August 12, 2011

Menu Hari Ke-11 Berbuka... Bubur Kacang Yang Menggelikan...

Assalamualaikum...

Sebelum sya tido, sya mau share makanan berbuka kami petang tadi (puasa ke-11)... makanannya biasa sja, tapi ada satu makanan ni yang tidak kami sentuh sikit pun... mau tau kenapa?... mari kita tengok...

Yes... bubur kacang... 
Kalau tengok picas di atas tu, macam teda apa2 yang pelik kan?... jadi, kenapa kami langsung tidak mau makan bubur ni?... mari kita tengok picas kedua lagi...

Mungkin ada yang sudah perasan kan, apa yang ada dalam bubur ni selain  kacang hijau, sagu & jagung...
Yang ni sya zoom kan sedikit, nampak benda yang putih2 kecil yang bercampur dengan bubur tu? (tengok di penjuru bawah, sebelah kanan)... mari kita tengok dekat2 apa dia benda putih2 kecik tu...

Tau sudah apa bendanya tu?
Mesti ada sudah perasan apa benda yang sya maksudkan tu kan?... kepada yang masih blur, sya kastau ya... benda kecik2 putih tu adalah 'ULAT'... yes, ulat... nda tau la macam mana peniaga ni masak bubur ni, sampai ada banyak ulat dalam bubur tu... sangat tidak bersih tau... geli owh bila tengok ulat2 tu... ada yang masih bergerak2 lagi... yukkk!!!...

Bubur ni my dad beli di bazar Ramadhan layang-layangan... dekat jak dengan rumah kami... harganya RM 1.50 segelas (gelas yang selalu kedai minuman guna untuk buat milky tea)... my dad beli 2 gelas... masa tengok di gerai tu nampak sedap jak bubur ni... bila bukak jak, bau nya sudah semacam... rupanya ada ulat... barangkali lebihan jualan kemarin yang tidak habis kot?... 

Nda tau la apa dalam kepala peniaga ni... berniaga sangat la tidak ikhlas... asyik ingat mau untung sja tau... my dad cakap masa dia datang gerai tu, ramai org beli bubur tu, jadi dia pun try la beli jugak, mana tau sedap kan?... rasanya lepas sungkai tadi, memang ada la orang yang keracunan ni kan?... kesian... penat2 berpuasa seharian, tiba2 termakan pulak makanan kotor macam ni... teruk betul la peniaga tu... 

Sya tidak mau sebut la gerai yang mana 1, kesian jugak mau mengaibkan orang... tambah2 lagi masa bulan puasa ni... cuma 1 jak nasihat sya, berhati2 semasa membeli makanan untuk berbuka ya... sebelum makan tu belek2 la dulu keadaan makanan yang di beli tu... tapi lebih selamat lagi kalau kita masak sendiri... terjamin jugak kebersihannya...

Ok... sya mau masuk tido dulu... kita jumpa lagi di lain entry ya...

Daaa!!!...

p/s: sumpah sya nda kan singgah lagi di gerainya tu....

4 Growing Lavender:

HaSue said...

Memang teruk betul perangai peniaga tu..tergamak menjual makanan yg tak baik utk pelanggan..kalau nak jual lebihan semalam pun sekurang2nya panaskan la terlebih dahulu dan pastikan benar2 masih elok.
Tahun lepas pernah terkena,beli taufu far dah basi..mmg serik dah nak beli gerai tu..tapi yg ulat ni,kalau setakat semalaman belum berulat lg kan..(kecuali byk lalat)

Lavender Lady said...

Tu la... geli tau... ulat ni memang ulat lalat... tak kan masa peniaga tu masak dia tak perasan lalat kan?... ni mesti kes dia syang bubur tu tdk habis, so dia jual jak... kalau makanan basi tu memang selalu jugak terbeli, yang ulat ni first time la dapat kes macam ni...

Mrs.Yie said...

erm..saya rasa ulat ni sebenarnya datang dari kacang hitam tu..kacang hitam tu sebenarnya dah expired..peniaga tu mungkin x tau yg dia dah terbeli kacang hitam yg dah expired..

Lavender Lady said...

My mum pun rasa ulat tu datangnya dari kacang hijau tu... but still, it's gross... lebih2 lagi bila ulat2 tu bergerak2... gerenti lepas ni lama sya tak makan bubur kacang hijau lagi... hehehe... :)

My Popular Posts

My Shopping List

Followers

My Blogger Award Collection