CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Us... Together... ♥♥♥♥

Saturday, September 10, 2011

Koleksi Antik Nenek Ku...

Assalamualaikum...

Actually, koleksi barang2 antik yang banyak di rumah nenek sya di Keningau ni bukan nya koleksi kerana hobi, tapi barang2 ni memang dari dulu ada di rumah... my mum membesar dengan barang2 antik ni... sekarang ni, bila kami minta pun nenek tidak sampai hati mau bagi... sebab itu salah satu kenangan keluarga my mum kepada arwah datuk... 

Gambar2 ni hanya sebahagian saja tau, penat juga mau upload sampai 20 keping gambar... hehehe...

Iron yang guna arang batu panas...
Iron antik... masa my mum kecik2 dulu, iron ni la dia guna untuk iron baju sekolah...
Mini Grandfather Clock... jam ni dari my mum kecik lagi sdh ada... sampai sekarang jam ni masih digunakan lagi... 

Jam di atas masih baik lagi kondisinya... setiap jam ia akan berbunyi ikut nombor di jarum pendek... kalau jam 9, 9 kali la ia berbunyi... dulu bunyinya sampai dapur pun boleh dengar, tapi mungkin sebab sudah 'tua', bila kita dekat dengan jam tu sja dapat dengar... hehehe... jam & iron ni la paling my mum sayang tau...

Ok... gambar di bawah plak, teda kena mengena dengan tajuk (antik)... kira gambar selingan la ni... hehehe...

Sayur hutan... ni sayur fav kami bila balik ke kampung... di labuan susah cari sayur ni... tapi di Keningau  berlambak-lambak... 
Telur ayam kampung... fresh dari reban ayam belakang rumah nenek... kalau ikut nenek, telur ni dari ayam yang baru first time bertelur... hehehe... 
 Sekarang sya mau ceta pasal rumah plak...

Rumah nenek...

Rumah nenek ni dari dulu tidak berubah... begini jak la rupanya... sya masih ingat lagi masa sya kecik2 dulu... sekitar tahun 80an... lantai dapur di rumah nenek ni masih lagi lantai buluh... apa yang berjalan2 di bawah rumah boleh nampak tau... di pertengahan tahun 80an, baru la nenek terbuka hati mau buat lantai papan... sebenarnya nenek sya ni kalau diikutkan, sayang betul mau mengubah2 rumah ni... 

Sama juga dengan pagar di halaman rumah... dulu pagarnya dari 3 batang buluh sja... sekarang sudah guna pagar macam yang kita guna sekarang.... owh ya, dulu kalau kami mau mandi, kami akan ke belakang rumah mandi di sungai... sya masih ingat lagi, sejuk gilak airnya kalau pagi, bila petang plak kena mandi awal (sebelum Maghrib) supaya tidak gelap bila mandi... bila air cetek best berendam, tapi bila deras kami mandi di tepi2 tebing jak...

Lantai & pagar buluh, mandi di sungai dan semua tu hanya sya sehingga adik sya yang ke-4 sja sempat merasa... adik sya yang ke-5 dan sepupu2 sya tidak sempat merasa... sekarang sungai di belakang rumah tu sudah ditimbus dan dipindahkan jauh sedikit dari belakang rumah... tu pun selepas kejadian 'Greg' beberapa tahun lalu... sebagai persediaan supaya banjir tidak naik ke rumah lagi...

Huhuhu... bila ceta pasal kampung ni, rasa macam mau balik lagi ke sana... bagus sya berenti la dari beceta pasal kampung sebelum sya bertindak untuk mengisi borang cuti hari isnin depan... susah tu kalau malar cuti jak... :D

Daaa!!!...

p/s: sekali setahun jak dapat berceta pasal kampung ni... tu pun kalau tiap2 tahun dapat balik... jadi, ada kesempatan balik ni, sya buat la entry ni untuk kenangan sya balik ke kampung tahun ni... 

2 Growing Lavender:

Mista Ieemmm...!!! said...

Wah...banyak nye barang2 antik...sy pun berminat nak kumpul barang2 antik nie...best la...zaman sekarang nie susah da nak jumpe barang2 camnie....

Lavender Lady said...

Iya, banyak kat rumah nenek... dia sayang nak buang... kalau ada yang minta atau nak beli pun dia tak bagi... my mum bila nampak barang2 ni masa balik kampung trus teringat ceta2 lama... ada nostalgia... :)

My Popular Posts

My Shopping List

Followers

My Blogger Award Collection