Assalamualaikum...
Last week, selepas cuti Krismas, ramai la my office mate yang balik dari kampung... macam2 buah tangan yang dorang bawa... ada yang bawa biskut raya (dorang pun panggil biskut raya tau, bukan biskut Krismas... lucu kan?... hehehe)... ada yang bagi key chain... tapi yang paling best, ada yang bawakan sya jeruk bambangan... yes, khas untuk sya... dia tau sya suka sangat dengan jeruk ni... jadi kebetulan pokok bambangan di rumah (Tenom) nya tu berbuah, dia minta la mummynya buat kan jeruk bambangan... 2 plastik dia bawa dari Tenom, tapi selain dari sya, jeruk tu dia jual RM 5.00 sebekas...
Jeruk bambagan fresh dari Tenom... |
Buah bambangan sebelum di proses menjadi jeruk... (image dari Google)... |
Kalau di Sabah, jeruk ni cukup femes, sebutnya pun sudah boleh buat sya telan2 air liur... my honey lagi la obses, makan maggi pun mau ada jeruk bambangan jugak... heheh...
Ready untuk di makan dengan nasi putih... |
Kalau my sis, suka makan jeruk ni dengan cili padi & belacan... |
Sepa2 yang mo datang Sabah atau Labuan, jangan lupa cari & try jeruk ni ok...
Daaa!!!...
p/s: lunch kemarin makan nasi puth dengan jeruk bambagan & tarap masak lemak ikan masin... fuhh!!!... sampai 2 pinggan sya makan... kepada sesiapa yang nda tau apa itu tarap boleh baca entry sya 2 tahun lepas di sini & sini...
p/s/s: hampir lupa plak... thanks to Jackie for the Jeruk Bambangan ya... hehehe...
0 Growing Lavender:
Post a Comment